Κυριακή 20 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μελωδικά "χαμόγελα"

Σε πείσμα της εμπορευματοποίησης και της "μουσικής" βιομηχανίας των σουξέ που μας κατακλύζουν, το ελληνικό τραγούδι συνεχίζει ν' ανθίζει και να προσφέρει συγκινήσεις. Το αισιόδοξο πρόσωπο της μουσικής δημιουργίας στον τόπο μας τον τελευταίο χρόνο αποτυπώνεται σε αρκετούς δίσκους, ορισμένους από τους οποίους, ενδεικτικά, αναφέρουμε:

  • Το άλμπουμ "Μια αιωνιότητα και μια μέρα",με τη μουσική, που έγραψε ηΕλένη Καραϊνδρου για την ομώνυμη ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου (τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο). Ελεγειακές, ολοκληρωμένες συνθέσεις, από τις οποίες μόνο μικρό μέρος ακούγεται στην ταινία (ECM).
  • Τους δίσκους του Μίκη Θεοδωράκη "Ασματα" και "Σερενάτες",και οι δύο με ερμηνεύτρια την Μαρία Φαραντούρη.Στον πρώτο περιλαμβάνονται κομμάτια όπως τα "Είχα τρεις ζωές" από την "Αρκαδία Χ", τα τρία "Νέγρικα τραγούδια" του Σενεγαλέζου ποιητή Σενγκόρ και τα "Λυρικώτατα" του Γιάννη Θεοδωράκη. Οι "Σερενάτες", σε στίχους του Λ. Παπαδόπουλου, περιλαμβάνουν ανέκδοτα τραγούδια του συνθέτη, σε διασκευή - ενορχήστρωση Γ. Σπάθα. Ακόμη, το "Κάποτε θα 'ρθουν" που είχε πρωτοερμηνεύσει ο Π. Σιδηρόπουλος στον "Ασυμβίβαστο".
  • Τον τελευταίο δίσκο του Σωκράτη Μάλαμα με τίτλο "13.000" μέρες και με τραγούδια, που χαρακτηρίζονται από πηγαία έμπνευση, γοητευτικά ηχοχρώματα και ειλικρινή διάθεση. Ανάλογα είναι και τα στοιχεία, που χαρακτηρίζουν την τελευταία δισκογραφική κατάθεση του Μίλτου Πασχαλίδη με τίτλο "Κακές συνήθειες",ένα δίσκο με ταξιδιάρικες μπαλάντες, αλλά και πιο "νευρικά" κομμάτια.
  • Το δίσκο "Χορός με τη σκιά μου",με αγαπημένα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι ερμηνευμένα από την Δήμητρα Γαλάνη.
  • Την καινούρια δουλιά του Παντελή Θαλασσινού "Ενα κρυμμένο αχ" με τραγούδια - απόσταγμα ψυχής, που πατούν γερά στην παράδοση.
  • Τα "Λάφυρα" του Θανάση Παπακωνσταντίνου με ερμηνεύτρια την Μελίνα Κανά και με τη συμμετοχή του σπουδαίου συγκροτήματος από το Τουρκμενιστάν "Ασχαμπαντ".
  • Το δίσκο "Various Bach" του Γιάννη Σπυρόπουλου - Μπαχ,"ένα πακέτο, που περιέχει από το '70 μέχρι το '90 συμπυκνωμένες μνήμες που έγιναν τραγούδια".
  • Το "Παιχνίδι της αγάπης" της Χάρις Αλεξίου,τη "Στίλβη" των Πυξ Λαξ,τη "Ζωντανή Ηχογράφηση στην Ιερά Οδό ΙΙ" (Γ. Νταλάρας, Μ. Φραγκούλης, Ελ. Τσαλιγοπούλου, "Συνήθεις Υποπτοι", "Υπόγεια Ρεύματα", Μ. Φάμελλο).
  • Τα "Ελληνικά Κάλαντα" της Δόμνας Σαμίου (επανακυκλοφόρησε μετά από 14 χρόνια, σε CD). Ενας πραγματικός θησαυρός με κάλαντα Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς, Φώτων και του Λαζάρου, τραγουδισμένα από ντόπιους και καταγραμμένα από την ακούραστη ερευνήτρια κι ερμηνεύτρια των παραδοσιακών μας τραγουδιών.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Χρώματα» δισκογραφίας(2010-04-11 00:00:00.0)
Ηχοι και φωνές(2008-11-23 00:00:00.0)
Μουσικές βραδιές(2007-12-07 00:00:00.0)
Μουσικές προσκλήσεις(2007-01-20 00:00:00.0)
«Κοντραπούντο» με την Ζορμπαλά(2002-01-26 00:00:00.0)
Η Βενετσάνου τραγουδά Θεοδωράκη(2001-01-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ