Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στο "γαλάζιο" της θάλασσας

Ελληνικά ντοκιμαντέρ από την ΕΤ - 1

Ενδιαφέροντα ελληνικά ντοκιμαντέρ θα δούμε προσεχώς από την ΕΤ - 1. Ντοκιμαντέρ για τη θάλασσα, για την προστασία του περιβάλλοντος, για το ρεμπέτικο, αλλά και για τους ανθρώπους της πόλης.

Στην ομορφιά και στη μαγεία της θάλασσας του Αιγαίου, θα μας ταξιδέψει η σειρά ντοκιμαντέρ "Τα μυστικά του απόλυτου γαλάζιου".Με μοναδική συντροφιά τον αέρα και τη θάλασσα, ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος και μια ομάδα ιστιοπλόων επισκέπτεται τα πιο ενδιαφέροντα νησιά του Αιγαίου, εξερευνώντας τους άγνωστους παραδείσους της ελληνικής φύσης. Μέσα από αυτό το ταξίδι, η σειρά μας φέρνει σε επαφή με τους ήχους, την παράδοση, τα χρώματα, τη λαϊκή αρχιτεκτονική, τη διασκέδαση, αλλά και τον σύγχρονο πολιτισμό των ελληνικών νησιών. Θα μάθουμε τα μυστικά της θάλασσας, θα έρθουμε αντιμέτωποι με κύματα και την οργή του θεού της θάλασσας Ποσειδώνα. Μέσα από το ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται ανάγλυφα η ατέλειωτη ομορφιά του ελληνικού παράδεισου και, παράλληλα, μαθαίνουμε για τα λιμάνια, τους φάρους, αλλά και για όλα όσα αφορούν την πλεύση. Η σκηνοθεσία είναι του Πάνου Κέκα. Θαλασσινός και ο αέρας που "φυσάει" στη σειρά τεσσάρων ημίωρων ντοκιμαντέρ με τίτλο "Παρά θίν' αλός".Μια καταγραφή και παρουσίαση του θαλάσσιου και υποβρύχιου κόσμου της χώρας μας. Η κάμερα, πολλές φορές με υποβρύχια λήψη, καταγράφει τον μικρόκοσμο του πλαγκτού, συναντά τα δελφίνια των ελληνικών θαλασσών και ταξιδεύει μέχρι τη βυθισμένη πολιτιστική μας κληρονομιά. Τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί το ντοκιμαντέρ είναι: "Καρέτα - καρέτα και το θαλάσσιο πάρκο της Ζακύνθου", "Μεσογειακή φώκια Μονάχους - Μονάχους", "Σαρωνικός: θαλάσσια ρύπανση και λύσεις" και "Στροφάδες - Κεφαλλονιά - Εχινάδες". Η σκηνοθεσία είναι του Χρόνη Πεχλιβανίδη και η οργάνωση και οι υποβρύχιες λήψεις του Γιώργου Φιλιππαίου. Η ιστορία της πρώτης ρεμπέτικης κομπανίας με μπουζούκια και των μεγάλων δημιουργών της Μάρκου Βαμβακάρη, Στράτου Παγιουμτζή, Γιώργου Μπάτη και Ανέστη Δέλια, παρουσιάζεται από τη σειρά ντοκιμαντέρ του Διονύση Γρηγοράτου "Τετράς, η ξακουστή του Πειραιώς".Στα τέσσερα επεισόδια θα παρακολουθήσουμε το μεσουράνημα του ρεμπέτικου και το μακρύ οδοιπορικό του μέχρι τις μέρες μας. Ακούγονται πάνω από εκατό ρεμπέτικα τραγούδια στις πρώτες αυθεντικές εκτελέσεις, αλλά και με σύγχρονες, από την Κομπανία που δημιουργήθηκε ειδικά για τις ανάγκες της εκπομπής με επικεφαλής τον Στέλιο Βαμβακάρη. Εκτός από τους μουσικούς και τραγουδιστές της κομπανίας, συμμετέχουν και παλιοί μεγάλοι ερμηνευτές, όπως ο Μιχάλης Γενίτσαρης. Η ιστορική, κοινωνιολογική και μουσική προσέγγιση είναι του Παναγιώτη Κουνάδη.

Μικρές ιστορίες ανθρώπων της πόλης ζωντανεύει στο φυσικό τους χώρο η ηθοποιός Ολια Λαζαρίδου στη σειρά ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Σοφιανόπουλου, "Ιστορίες της Αθήνας".Η σειρά επιχειρεί μέσα από τη μυθοπλασία να αναδείξει την αληθινή ζωή της πόλης. Η εκπομπή στηρίζεται σε κείμενα των Λαπαθιώτη, Παπαδιαμάντη, Καρυστιάνη, Στεφάνοβιτς, Αντωνίου, Βαλτινού, Χρονά και Βακαλόπουλου.

Μέσα από τα μάτια πέντε μοντέλων, που ποζάρουν επαγγελματικά στη Σχολή Καλών Τεχνών, το ντοκιμαντέρ "Σκληρή πόζα",καταγράφει τις δυσκολίες και τις ιδιομορφίες αυτής της δουλιάς. Μιας δουλιάς που απαιτεί αυτοπειθαρχία και συγκέντρωση, μιας δουλιάς που σε φέρνει τόσο κοντά στο μεγαλείο, όσο και στο περιθώριο. Οι αφανείς πρωταγωνιστές έρχονται αντιμέτωποι με το σώμα τους, με την ίδια τους τη φύση, με το χρόνο, μέσω της ακινησίας και της έκθεσής τους. Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι της Μαρίας Λεωνίδα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φραγκοσυριανή(2007-07-29 00:00:00.0)
Με ροκ «διαγωγή»(2005-02-15 00:00:00.0)
ΣΑΒΒΑΤΟ(2004-10-09 00:00:00.0)
Βραβεία σε ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ(2000-04-05 00:00:00.0)
Ελληνικές σπεσιαλιτέ(1999-01-03 00:00:00.0)
Στιγμές από το... ρεμπέτικο(1996-08-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ