Κυριακή 6 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τρυφερά "χτυπήματα"

Την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Φρανσουά Τριφό "Τα τετρακόσια χτυπήματα" θα μεταδώσει η Κινηματογραφική Λέσχη της ΕΤ 1, την Τετάρτη στις 23.30.Ο Τριφό γυρίζοντας την ταινία το 1958 κάνει μια από τις πρώτες ταινίες της νουβέλ βαγκ, μαζί με το "Κομμένη την ανάσα" του Γκοντάρ. Με τα "400 χτυπήματα" ο Γάλλος σκηνοθέτης κερδίζει το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Καννών και με την εμπορική απήχηση που είχε η ταινία του, καθιερώνεται στο χώρο του κινηματογράφου. Στην ταινία αυτή ο Τριφό εγγράφει τις προσωπικές του αναμνήσεις με μεγάλη ευαισθησία, δίνοντας και το πρώτο δείγμα της τόσο σημαντικής κινηματογραφίας του. Κεντρικό πρόσωπο της ταινίας είναι ένα αγόρι, ο Αντουάν Ντονανέλ, που ζει σε μια γκρίζα γειτονιά στη δεξιά όχθη του Παρισιού. Ο Αντουάν είναι ένα 15χρονο αγόρι ευαίσθητο και ευάλωτο. Μεγαλώνει χωρίς τη φροντίδα των γονιών του, ιδιαίτερα της μητέρας του. Μαζί με το φίλο του Ρενέ κάνει σκασιαρχείο από το σχολείο, κλέβει μια γραφομηχανή και όλα αυτά θα γίνουν αιτία για να τον πιάσουν και να τον κλείσουν σε αναμορφωτήριο. Ο ήρωάς του δεν είναι ένα κακό παιδί, ένας αλήτης. Είναι ένα παιδί σαν όλα τ' άλλα, που ζει στο πραγματικό Παρίσι και νιώθει τη χαρά και τον πόνο που σημαδεύουν την παιδική του ηλικία. Κοιτάει τον κόσμο με απορία και συχνά τον κοιτάει ανάποδα. Ο Τριφό ευαίσθητος, τρυφερός, αυθεντικός στις ταινίες του, από τις οποίες δε λείπει και το χιούμορ, κάνει μια ταινία για την παιδική ηλικία, την ανάγκη της ελευθερίας, τις δεσμεύσεις του περιβάλλοντος και της οικογένειας. Χάρη και στη θαυμάσια ερμηνεία του πρωταγωνιστή του Ζαν Πιερ Λεό,κάνει ένα πολύ πετυχημένο μικρό αριστούργημα. Παίζουν ακόμη οι Κλερ Μοριέ, Αλμπέρ Ρεμί και Γκι Ντεκόμπλ.

Ο Τζον Χιούστον είναι ο σκηνοθέτης του μήνα για τη ΝΕΤ. Στο πλαίσιο του αφιερώματός της στον Αμερικανό σκηνοθέτη θα προβάλει την ταινία του "Το γεράκι της Μάλτας".Ο Χιούστον (1906 - 1987) ξεκίνησε ως ηθοποιός. Το 1937 αρχίζει την καριέρα του ως σεναριογράφος, σε ταινίες που γνώρισαν επιτυχία, "Ο δραπέτης της Σιέρα", "Ζεζεμπέλ" και "Χουαρέζ". Το 1941 ο Χιούστον επέμενε να σκηνοθετήσει ο ίδιος ένα σενάριό του, διασκευή του μυθιστορήματος του Ντάσιελ Χάμετ "Το γεράκι της Μάλτας". Στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου γύρισε ντοκιμαντέρ για τον αμερικανικό στρατό. Μετά τον πόλεμο θα γυρίσει τις ταινίες "Στη βοή της καταιγίδας", "Ο θησαυρός της Σιέρα Μάντρε", "Η ζούγκλα της ασφάλτου", "Η βασίλισσα της Αφρικής". Από το 1952 ζει τον περισσότερο καιρό στην Ευρώπη και ειδικά στην Ιρλανδία. Θα ακολουθήσουν και άλλες ταινίες, όπως "Πιο δυνατός από το διάβολο", "Οι ασυγχώρητοι", "Ο άνθρωπος που θα γινόταν βασιλιάς" κ.ά. Στα τελευταία χρόνια της ζωής του και στη βαθιά ωριμότητά του, θα σκηνοθετήσει πολύ καλές ταινίες όπως η "Τιμή των Πρίτζι", "Κάτω από το ηφαίστειο" και τους "Δουβλινέζους". Τα πρόσωπα των έργων του είναι πρόσωπα που παλεύουν να πετύχουν κάτι πέρα από τις δυνάμεις τους, είναι τυχοδιώκτες, μεθύστακες, περιθωριακοί.

Παράξενοι τυχοδιώκτες είναι και οι ήρωές του στην πρώτη του ταινία "Το γεράκι της Μάλτας", που θα δούμε αυτή τη βδομάδα. Η ταινία είναι γυρισμένη ολόκληρη σε στούντιο γιατί η εταιρία "Ουόρνερ" δεν ήθελε να διακινδυνεύσει και να του αναθέσει το φιλμ. Τυχοδιώκτες λοιπόν στην ταινία, ψάχνουν να βρουν ένα πολύτιμο αγαλματάκι. Ο ντετέκτιβ Σαμ Σπέιντ ψάχνει να βρει το δολοφόνο ενός συναδέλφου του. Θα συναντήσει μια γυναίκα που και εκείνη απειλείται και θα τη φλερτάρει. Η έρευνα, όμως, θα τον οδηγήσει στα ίχνη κάποιων οι οποίοι αναζητούν το ιστορικό "Γεράκι της Μάλτας", ένα άγαλμα γεμάτο με πολύτιμους λίθους και σκεπασμένο με μαύρο σμάλτο. Πρωταγωνιστούν οι Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, Μέρι Αστορ, Σίντεϊ Γκρίνστριτ και Πίτερ Λόρε. (ΝΕΤ Δευτέρα 22.00)


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ