Σάββατο 5 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΑ ΔΑΣΗ
Απέτυχε το σύστημα δασοπυρόσβεσης

Υπόμνημα γεωτεχνικών προς την κυβέρνηση

Το μέγεθος της φετινής καταστροφής στην Αττική από τις πυρκαγιές, ξεπέρασε κάθε προηγούμενοε,αφού κάηκαν εξαπλάσιες εκτάσεις από τον ετήσιο μέσο όρο. Καταστράφηκαν 160.000 στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων, περιορίζοντας τη δασοκάλυψη στην Αττική κάτω από το 10%.Το στοιχείο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ", περιλαμβάνεται σε υπόμνημα για τα δάση που έχει συνταχθεί από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας και έχει παραλήπτη τον πρωθυπουργό, αλλά και τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Γεωργίας. Παράλληλα, οι εκτάσεις που κάηκαν σε όλη τη χώρα το περασμένο καλοκαίρι υπολογίζεται ότι φτάνουν το 1,5 εκατομμύριο στρέμματα.

Στο υπόμνημα που αναμένεται να υποβληθεί στους... αρμόδιους την ερχόμενη Δευτέρα, τονίζεται ότι η κυβερνητική πολιτική για τα δάση έχει καταστροφικές συνέπειες για το πράσινο και την ποιότητα ζωής των εργαζομένων, αλλά και ολόκληρου του λαού της Αθήνας. Η πολιτική αυτή έχει αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των κερδοσκόπων της δασικής γης. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι βασική αιτία των εμπρησμών είναι η αλλαγή χρήσεων δασικής γης, με στόχο την εμπορευματοποίησή της και τη μεγιστοποίηση των κερδών των ιδιωτικών συμφερόντων.

Το υπόμνημα προτείνει να προωθηθεί άμεσα το δασολόγιο και το δασικό κτηματολόγιο στο πνεύμα και στις δεσμεύσεις που επιβάλλει η υπ' αριθ. 2818/97 απόφαση του ΣτΕ, για να επιλυθεί το ιδιοκτησιακό πρόβλημα των δασών, να μην κατατεθεί από το υπουργείο Γεωργίας παρόμοιο νομοσχέδιο με το "νομοσχέδιο Τζουμάκα" για τον αποχαρακτηρισμό των δασικών εκτάσεων, που πυροδότησε τους φετινούς εμπρησμούς. Επίσης, να διασφαλιστεί ο δασικός χαρακτήρας όλων των καμένων και καταπατημένων δασικών εκτάσεων χωρίς καμιά εξαίρεση, να υλοποιηθεί άμεσα ο ενιαίος φορέας δασοπροστασίας, που θα περιλαμβάνει την πρόληψη, την προκαταστολή και την καταστολή, να διατεθεί το 1% από το φετινό προϋπολογισμό για τις αναδασώσεις και το 1% για αναπτυξιακές επενδύσεις στα δάση.

Διήμερο του ΓΕΩΤΕΕ

Το σημερινό μοντέλο δασοπυρόσβεσης βρέθηκε στο κέντρο της κριτικής και στη διάρκεια της διημέρου που οργάνωσε το ΓΕΩΤΕΕ, με θέμα: "Προοπτικές δασοπυρόσβεσης στην Ελλάδα και τη μεσογειακή Ευρώπη". Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, χαιρετίζοντας τη συζήτηση σημείωσε ότι το θέμα της προστασίας των δασών είναι πολιτικό. "Ο κρατικός προϋπολογισμός δίνει ελάχιστους πόρους για τα δάση. Η διακομματική ζητούσε το 1,5%. Δεν υπάρχουν όμως χρήματα λόγω λιτότητας, λόγω περικοπών των κοινωνικών δαπανών για να πιάσει η κυβέρνηση τους στόχους της ΟΝΕ. Ο ενιαίος φορέας δασοπροστασίας σημαίνει χρήματα και η λιτότητα πλήττει και το δάσος" πρόσθεσε. "Ολα τα βήματα και οι πολιτικές οδηγούν σε χειροτέρευση της κατάστασης, γι' αυτό χρειάζεται να υπάρξει μια γενικευμένη αντίδραση ώστε να περισώσουμε ό,τι μπορούμε να περισώσουμε".

"Η εκάστοτε ένταση του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών αντικατοπτρίζει πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις", είπε στην εισήγησή του ο λέκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Α. Δημητρακόπουλος."Οι δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα είναι φυσικό και θεσμικό φαινόμενο, παρά πρόβλημα τεχνογνωσίας" και πρόσθεσε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ενιαίος φορέας δασοπροστασίας, να αξιοποιηθούν τα κονδύλια της ΕΕ για πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, να ενεργοποιηθούν οι ΟΤΑ σε θέματα δασοπυρόσβεσης με την καθοδήγηση της Δασικής Υπηρεσίας, να λειτουργήσει σχολή δασοπροστασίας και να προωθηθεί η οργάνωση, η ανανέωση και η ορθολογική κατανομή των δασοπυροσβεστικών δυνάμεων.

Μιλώντας ο Διευθυντής Δασών Μεσσηνίας Π. Μπαζίγος, ανέφερε ότι ο πρώτος χρόνος εφαρμογής του νόμου που ανέθεσε τη δασοπυρόσβεση στο Πυροσβεστικό Σώμα, απέδειξε πως χρεοκόπησε το σημερινό μοντέλο δασοπυρόσβεσης.

Ο Θ. Σοφράς από τον ΕΔΑΣΑ (Εθελοντές Δασοπροστασίας Αττικής) αναφέρθηκε στα αποτελέσματα από τη δράση των εθελοντών δασοπυροσβεστών. Ο ΕΔΑΣΑ στα έντεκα χρόνια της δράσης του, από τα δυο πυροφυλάκια της Πάρνηθας στα οποία κάνει δασοπυροφύλαξη, έχει εντοπίσει πάνω από 140 δασικές πυρκαγιές στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας, στην ευρύτερη περιοχή του νομού Αττικής, στο νομό Βοιωτίας και στο νομό Εύβοιας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ