Σάββατο 5 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ
Αυθαιρεσίες με "πλασματικές εφημερίες"

Οι γιατροί δηλώνουν ότι δεν προσφέρουν απλήρωτη εργασία και από τη Δευτέρα σταματούν τις τακτικές εισαγωγές, καθώς η κατάσταση θα είναι επικίνδυνη για τους νοσηλευόμενους

Η κυβέρνηση οδηγεί σε καινούρια αναστάτωση τα νοσοκομεία καθώς - μετά τις περικοπές των εφημεριών - επιμένει στην εκκαθάριση των συνολικών αποδοχών, με βάση το εγκεκριμένο ποσό των εφημεριών και όχι με βάση τα προγράμματα που κατατέθηκαν στα νοσοκομεία.

Ως βάση της εκκαθάρισης θεωρούνται οι αποδοχές (τακτικές και εφημερίες) και η εκκαθάριση γίνεται αναδρομικά από 1.1.1998 μέχρι την 31.7.1998. Ο τρόπος αυτός οδηγεί σε απίθανες παρενέργειες, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις μεταφράζονται σε επικίνδυνες αυθαιρεσίες.

Ετσι η Διοίκηση του Ασκληπιείου της Βούλας αποφάσισε αυθαίρετα να χορηγήσει τον αριθμό των εφημεριών ανά βαθμίδα γιατρών και όχι με βάση πραγματικές ανάγκες εφημερίας του νοσοκομείου. Είχε προηγηθεί το "Αγλαϊα Κυριακού", το οποίο μετά την εκκαθάριση είχε στείλει "χρεωστικά" σε 37 γιατρούς και τους ζητούσε να επιστρέψουν από 1.034 δραχμές μέχρι 1.232.831 δραχμές.

Χτες οι γιατροί του νοσοκομείου έκαναν γενική συνέλευση και κατήγγειλαν ως παράνομη την πράξη της Διοίκησης να χορηγήσει τις εφημερίες ανά βαθμίδα και "μακριά από τις πραγματικές ανάγκες σε εφημερεύοντες γιατρούς και με πλασματικότητα σε σχέση με τις εφημερίες που πραγματικά έκαναν οι γιατροί. Οι γιατροί δηλώνουν ότι δεν προτίθενται πλέον να προσφέρουν απλήρωτη ιατρική εργασία και όταν ο καθένας ολοκληρώνει τον αριθμό των εφημεριών που έχει ανακοινώσει ότι θα πληρώνει το Νοσοκομείο θα σταματά να εφημερεύει πλέον. Ετσι απ' τη Δευτέρα (7.12.1998) θα αναστείλουν όλες τις τακτικές εισαγωγές στο νοσοκομείο, καθώς με τον ελλιπή αριθμό εφημερευόντων που θα έχει το νοσοκομείο η κατάσταση θα είναι επικίνδυνη για τους νοσηλευόμενους και τη δημόσια υγεία.

Ακόμα, οι γιατροί κάλεσαν το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών (ΕΙΝΑΠ) να μηνύσει το ΔΣ του Ασκληπιείου της Βούλας ως όργανο, αλλά και τον καθένα από τα μέλη ξεχωριστά, καθώς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες που εισηγήθηκαν αυτή την παράνομη απόφαση. Ακόμα καλεί την ΕΙΝΑΠ να ενημερώσει άμεσα τον πάρεδρο για την πλασματικότητα του σχεδίου εφημεριών που του υποβάλλει το ΔΣ του νοσοκομείου της Βούλας.

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ με ανακοίνωσή του έκανε γνωστό ότι καλύπτει τις κινητοποιήσεις των γιατρών στο Ασκληπιείο Βούλας.

Ηδη το ΔΣ της της ΕΙΝΑΠ έχει πάρει ομόφωνα την απόφαση για εξάωρες στάσεις εργασίας (8 π.μ.-2μ.μ.) τη Δευτέρα 14/12/98 και την Τρίτη 15/12/98 σε όλα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του Λεκανοπεδίου με αιτήματα την άμεση πληρωμή των αναδρομικών μισθού και εφημεριών σε όλους τους Νοσοκομειακούς Γιατρούς με τη μόνη νόμιμη εκκαθάριση που είναι ανά γιατρό και ανά μήνα με βάση τα προγράμματα των εφημεριών.

"Οποιαδήποτε άλλη διαδικασία είναι παράνομη και καλούμε την κυβέρνηση να τη σταματήσει", τονίζει η ΕΙΝΑΠ και ζητά επειγόντως συνάντηση με τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ