Σάββατο 5 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αυθαίρετα αποφάσισε κατάτμηση δασικής έκτασης

Παράνομη και, τουλάχιστον, ύποπτη μπορεί να χαρακτηριστεί η προχτεσινή απόφαση της πλειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Δυτικής Αττικής να κάνει δεκτή αίτηση ιδιοκτητών δασικής έκτασης να συμψηφιστεί ο φόρος κληρονομιάς που πρέπει να πληρώσουν προς το Δημόσιο με τη μεταβίβαση μέρους της έκτασης στην εν λόγω Νομαρχία. Παράνομη, γιατί η Νομαρχία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποφασίζει συμψηφισμό και ύποπτη, γιατί αναγνωρίζει ως νόμιμη μια πράξη κατάτμησης δασικής έκτασης, κάτι που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για αλλαγή της χρήσης γης και εν συνεχεία την πώλησή της.

Η πλειοψηφία του νομάρχη Δυτικής Αττικής, Περικλή Παπαπέτρου έκανε δεκτή την αίτηση των αδελφών Πασά, ιδιοκτητών δασικής έκτασης - τα συνολικά στρέμματα της οποίας δεν έγιναν γνωστά στο νομαρχιακό συμβούλιο - στο Πανόραμα Κινέτας,να μεταβιβάσουν στη Νομαρχία 134 στρέμματα αυτής της έκτασης και να μην πληρώσουν έτσι το φόρο κληρονομιάς, ύψους 200 εκατομμυρίων δρχ., που χρωστούν στο Δημόσιο.

Το αιτιολογικό που προέβαλε ο νομάρχης είναι πως θα μπορέσουν στο χώρο αυτό να φτιάξουν κατασκηνώσεις! Δε δικαιολόγησε, ωστόσο, πώς εκτίμησε το πόσο κοστίζει η έκταση. Δεν εξήγησε με ποια νομιμότητα αποφασίζει έναν τέτοιο συμψηφισμό, καθώς, όπως μας εξήγησε ο δασολόγος Αντώνης Ραλλάτος,"για να απαλλαχτεί κάποιος από ένα χρέος προς το δημόσιο πρέπει να προσφύγει στα Δικαστήρια". Τα δε πρόστιμα - σημείωσε - σε τέτοιες περιπτώσεις, τα επιβάλλει η Εφορία σε συνεργασία με το οικείο Δασαρχείο.

Πέρα όμως απ' αυτήν την αυθαιρεσία, τίθεται και ζήτημα νομιμότητα της εν λόγω απόφασης. Κι αυτό, γιατί κατάτμηση δασικής έκτασης μπορεί να επιτρέψει μόνο το υπουργείο Γεωργίας και να ακολουθήσει η έγκριση της κυβέρνησης. Ο Αντ. Ραλλάτος μας εξηγεί πως "έπρεπε να ερωτηθεί το Δημόσιο και ανάλογα ή να το έπαιρνε ή να το πουλούσε ή να το έδινε στη Νομαρχία". Ο ίδιος ερμηνεύει τη συγκεκριμένη απόφαση ως ένα πρώτο βήμα για να γίνει κατάτμηση της συγκεκριμένης έκτασης και να αλλάξουν οι χρήσεις γης.

Ο νομαρχιακός σύμβουλος Δυτικής Αττικής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ) Αντώνης Χοροζάνης - ο οποίος, κατά την ψηφοφορία, απείχε σε ένδειξη διαμαρτυρίας - τόνισε ότι "επιδίωξη είναι να βρουν τρόπο να πουλήσουν τη δασική έκταση. Η Νομαρχία διευκολύνει ουσιαστικά την πρόθεση, όπως φαίνεται, των ιδιοκτητών να αξιοποιήσουν ένα μεγάλο μέρος του δάσους, αλλά και να αποφύγουν να πληρώσουν τον φόρο που τους επιβλήθηκε". Η ΝΑΣ - συνεχίζει ο Αντ. Χοροζάνης - αγωνίζεται, ώστε η Αυτοδιοίκηση να έχει χώρους που θα αξιοποιεί για το κοινό συμφέρον. Η απόφαση της πλειοψηφίας του νομαρχιακού συμβουλίου είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ