Σάββατο 5 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Με αυταρχισμό επιμένει στην αντιεκπαιδευτική πολιτική

Κυβερνητικό σχέδιο σε εξέλιξη, με "φορείς" προϊσταμένους Εκπαίδευσης, διευθυντές σχολείων και "αγανακτισμένους γονείς"

Με ένταση του αυταρχισμού επιδιώκει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το συνεχώς διογκούμενο κίνημα στο χώρο της παιδείας. Την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων σε όλη τη χώρα συμμετέχει στις συντονισμένες πολύμορφες κινητοποιήσεις (συγκεντρώσεις, καταλήψεις, αποκλεισμοί δρόμων κ.ά.) και την ερχόμενη Τετάρτη, μέρα πανελλαδικής πανεκπαιδευτικής κινητοποίησης, η συμμετοχή αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιμένει στην εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής της πολιτικής, χαρακτηρίζοντάς τη, μάλιστα, ως "κεντρικό πολιτικό στόχο"! Ταυτόχρονα, εξακολουθεί προκλητικά να αποδίδει σε "παραπληροφόρηση" τις κινητοποιήσεις, ενώ την ίδια στιγμή θέτει σε εφαρμογή συγκεκριμένο σχέδιο αυταρχισμού και τρομοκρατίας, που υλοποιείται από τους προϊστάμενους των Διευθύνσεων Ββάθμιας Εκπαίδευσης, διευθυντές σχολείων, αλλά και "αγανακτισμένους γονείς", που προκαλούν επεμβάσεις εισαγγελέων και Αστυνομίας.

Η πολιτική αυτή επιβεβαιώθηκε και στη χτεσινή κοινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, που επικέντρωσε στο ζήτημα των κινητοποιήσεων στην παιδεία, θέμα που συζητήθηκε και στην προχτεσινοβραδινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κρίσεων. Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να πάρει ευθέως θέση για τις ενέργειες των Προϊσταμένων Ββάθμιας Εκπαίδευσης, λέγοντας ότι "δεν είναι θέμα της κυβέρνησης να σχολιάσει τις πρωτοβουλίες οποιουδήποτε παράγοντα". Ισχυρίστηκε ότι οι ενέργειες αυτές γίνονται εν αγνοία της κυβέρνησης, αλλά συμπλήρωσε: "Εφόσον οι επιλογές είναι νόμιμες, θα πρέπει να επιτρέψουμε να αναπτύσσονται αυτές οι πρωτοβουλίες". Επανέλαβε, επίσης, για άλλη μια φορά ότι "δεν τίθεται θέμα αναστολής ή αναβολής της εφαρμογής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης" και ότι "αυτό το νόμο θα εφαρμόσουμε, γιατί πιστεύουμε ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι πλήρης".

Με τη σειρά του ο υπουργός Παιδείας, απαντώντας σε δημοσίευμα που έκανε λόγο για "διορθωτικές κινήσεις", είπε: "Η λέξη διορθωτικές κινήσεις έχει υπαινιγμούς που δε δέχομαι. Εάν με αυτό υπονοείτε υποχωρήσεις ή αναθεωρήσεις του προγράμματος, όχι. Το πρόγραμμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης θα υλοποιηθεί, όπως το έχουμε προγραμματίσει". Μίλησε, πάντως, για διάλογο με εκπαιδευτικούς φορείς, γιατί, όπως είπε, "υπάρχουνε πολλά θέματα συγκεκριμενοποίησης, τα οποία θέλουμε να συζητήσουμε και με τους εκπαιδευτικούς και με τους μαθητές", δηλαδή, "ελάτε να συζητήσουμε πώς θα εφαρμοστούν οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι".

Με ανακοίνωσή του, το Εκτελεστικό Γραφείο της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να συσπειρώσει τα μέλη του, "μπροστά στη συνεχιζόμενη αναταραχή στα σχολεία", κάνοντας λόγο για "ανεπίτρεπτη κομματική εκμετάλλευση και χειραγώγηση του πιο ευαίσθητου τμήματος της κοινωνίας μας, της μαθητικής νεολαίας, από δυνάμεις που αποπροσανατολίζουν αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια". Και έτσι "καλεί" μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, "να συνδιαμορφώσουν θετικά τους αναγκαίους όρους και τις προϋποθέσεις, που θα συμβάλουν στην πιο γρήγορη και σωστή εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης".

  • Την αναστολή των "επίμαχων διατάξεων" της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης ζήτησε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, ο οποίος επισκέφτηκε χτες το 28ο Λύκειο Αθήνας στο Παγκράτι. Απαντώντας, ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είναι "ανενημέρωτος για τα στοιχεία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και παίζει ένα μικροπολιτικό παιχνίδι σε βάρος της εκπαίδευσης και των παιδιών".
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην πεπατημένη των ...συγχωνεύσεων(29/2/2008)
Επιβάλλεται ένταση των αγώνων(5/8/2000)
Εβδομάδα απεργιών για τους εκπαιδευτικούς(1/2/2000)
Σε ρόλο "καλοθελητή" η ΝΔ ζητά αναστολή(15/12/1998)
Αγώνας για το δικαίωμα στη μόρφωση(23/10/1998)
Μαθητικές διαδηλώσεις σήμερα(4/12/1997)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org