Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Β. ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ
Τα δεσμά του "Ντέιτον" δυναστεύουν τους λαούς

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου

Τα δεσμά του "Ντέιτον", που χαλκεύτηκαν με τη δύναμη των όπλων του ΝΑΤΟ, δεν πρόκειται να διασφαλίσουν την ομαλή κοινωνική και πολιτική εξέλιξη της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης ούτε να θέσουν τέρμα στις εχθρότητες και τις αντιπαλότητες που ταλανίζουν την περιοχή, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης στη συζήτηση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ, παρουσία και του εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, C. Westendorp.

"O "υψηλότατος εκπρόσωπος", όπως τον αποκάλεσε, ο πρόεδρος της Επιτροπής μας - υπογράμμισε ο Β. Εφραιμίδης - στη μακρόσυρτη έκθεσή του μίλησε για κάποια θετικά επιτεύγματα, λειτουργία μερικών κεντρικών θεσμών, κάποιες εκλογές που έγιναν, βελτιώσεις σε κατεύθυνση πλουραλισμού, επάνοδο κάποιου αριθμού προσφύγων κτλ. Είπε επίσης ότι στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, για την προώθηση της συμφωνίας του Ντέιτον, υπάρχει παρουσία 10.000 ξένων με διάφορες ιδιότητες, δεκάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις, υπηρεσίες του ΟΗΕ και κλιμάκια της ΕΕ και ακόμα ότι χορηγήθηκε πολύ σημαντική χρηματοδότηση. Δεν μπόρεσε όμως να αποκρύψει ότι "ακόμα δεν υπάρχει κλίμα συμφιλίωσης ούτε στα ηγετικά κλιμάκια. Επικρατεί η αντιπαράθεση, η εχθρότητα, η ανασφάλεια των πολιτών και δύο στρατοί με τα όπλα ανά χείρας"".

"Το ερώτημά μου, κ. επίτροπε - συνέχισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ - είναι γιατί, ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες που εξακολουθεί να υπάρχει η επικίνδυνη, ανησυχητική, στο παρόν και την προοπτική της, διαπίστωσή σας που σημείωσα παραπάνω. Μήπως οι αιτίες είναι ιδεολογικές, πολιτικές, θρησκευτικές, οικονομικές, κοινωνικές; Μήπως δεν είναι μόνο εγγενείς και δεν οφείλονται μαζί μ' αυτές και σε εξωτερικές, όχι τόσο από τον άμεσο Βαλκανικό περίγυρο, αλλά περισσότερο στην καταμαρτυρημένη από τα γεγονότα ανταγωνιστική παρέμβαση ισχυρών δυνάμεων και συμφερόντων της ΕΕ, υπερατλαντικές ανάλογες επιδιώξεις; Και ακόμα, γιατί όχι και στην ίδια τη συμφωνία του Ντέιτον που ακριβώς για εξυπηρέτηση αυτών των συμφερόντων επιβλήθηκε με τη δύναμη των όπλων".

"Επιμένω στο ερώτημά μου, επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, και θα ήθελα κάπως αναδρομικά να τονίσω ότι αν το πολύπτυχο ερώτημα που διατύπωσα, στην αναζήτηση δηλαδή των πραγματικών αιτιών, στην πορεία προς τη σύγκρουση, κατά την τραγωδία της διάρκειάς της και με ειλικρίνεια, αντικειμενικότητα διαπιστώνονταν τότε οι αιτίες, ίσως θα αποφευγόταν ό,τι καταστροφικό συνέβη στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Και τώρα οι προτεραιότητες που αναφερθήκατε για τις λύσεις τους θα είναι ματαιοπονία ή υποκριτικό ενδιαφέρον, προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, αν δε στηρίζονται οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην αντικειμενική, πλήρη διαπίστωση των αιτιών και των αποφάσεων και μέτρων για την άρση τους".

"Τέλος, μέσα σε αυτές τις προσπάθειες, κάτι που αγνοήσατε και εσείς και οι κατασκευαστές του Ντέιτον είναι η γνώμη, η παρουσία των ίδιων των εργαζομένων σε μια Βοσνία - Ερζεγοβίνη μέσα από τις κοινωνικές, συνδικαλιστές και άλλες οργανώσεις τους. Και οι δύο στρατοί με το όπλο στο χέρι δε θα γίνουν ένας για τη συμφιλίωση, την ειρηνική, παραγωγική ανάπτυξη αυτών που έζησαν και θέλουν να ζήσουν στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη με την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Αυτή, κατέληξε ο Β. Εφραιμίδης, θα είναι διατήρηση των δεσμών που χάλκευσε - με τη δύναμη των όπλων του ΝΑΤΟ - η Συμφωνία του Ντέιτον και εξακολούθηση των συνεπειών της".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ