Τρίτη 1 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καταγγέλλουν το κλίμα τρομοκρατίας οι μαθητές

Συνέντευξη έδωσαν χτες εκπρόσωποι του Συντονιστικού των 51 Γυμνασίων και Λυκείων. Οχι μόνο δεν πτοούνται, αλλά κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις

Το πολύμορφο κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού που αναπτύσσεται στη Θεσσαλονίκη τις τελευταίες μέρες κατήγγειλαν χτες οι μαθητές σε συνέντευξη που παραχώρησαν εκπρόσωποι του Συντονιστικού των 51 ημερήσιων σχολείων του νομού, ενώ προειδοποίησαν την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας πως το μαθητικό κίνημα δε θα οπισθοχωρήσει μπροστά σε καμία εισαγγελική παρέμβαση και σε οποιαδήποτε παρόμοια προσπάθεια.

Παρουσιάζοντας τα επόμενα αγωνιστικά βήματά τους, ανακοίνωσαν πως επειδή η κατάληψη αποτελεί απλά μια μορφή αγώνα, το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν και σε νέες μορφές, όπως συναυλίες, συσκέψεις ενημέρωσης και συλλαλητήρια, προκειμένου να ενημερωθεί το σύνολο της κοινωνίας για τα αιτήματά τους. Την επόμενη Τετάρτη 9 Δεκέμβρη οργανώνουν νέο συλλαλητήριο, ενώ θα συμμετάσχουν και στην πανελλαδική κινητοποίηση, στο πλαίσιο της 24ωρης πανεργατικής απεργίας στις 15 του μήνα.

Αύριο, στις 7 το απόγευμα οργανώνουν σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στην οποία έχουν κληθεί να συμμετάσχουν εκπαιδευτικοί φορείς, σωματεία, Σύλλογοι Γονέων. Στόχος είναι ο συντονισμός και η παραπέρα συνέχιση του αγώνα με τη συσπείρωση όλου του λαού σε ένα μαχητικό μέτωπο παιδείας.Εξήγγειλαν επίσης τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το νόμο 2525 σε όλα τα σχολεία, προκειμένου όπως είπαν να δώσουν και έτσι απάντηση στον υπουργό Παιδείας, ο οποίος παρά τις μεγαλειώδης κινητοποιήσεις συνεχίζει να κάνει λόγο για μεμονωμένες αντιδράσεις των μαθητών.

Οι μαθητές κάλεσαν τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, το νομάρχη, αλλά και τα κόμματα να πάρουν ανοιχτά θέση απέναντι στην προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα τους και τις πρακτικές τρομοκράτησης που ακολουθεί η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της απέναντι σε όποιον αγωνίζεται και αντιστέκεται στα σχέδιά της.

"Ζητάμε την κατάργηση του νόμου, γιατί εκτός των άλλων, σηκώνει νέους φραγμούς στη μόρφωση. Η ίδια η λειτουργία του σχολείου μάς πετάει έξω από το Λύκειο και κάνει προσπελάσιμο το πανεπιστήμιο μόνο για τους οικονομικά ισχυρούς και όχι για τους πνευματικά ισχυρούς", είπε ο Χρήστος Ρόκκος μέλος του Συντονιστικού και συμπλήρωσε πως μέσα από την εφαρμογή του νέου νόμου, αναπτύσσεται ραγδαία η παραπαιδεία και πολλοί μαθητές αναγκάζονται να στραφούν στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Οι μαθητές, παρουσιάζοντας το διεκδικητικό τους πλαίσιο, σημείωσαν ιδιαίτερα το αίτημα για αύξηση των δαπανών στο 15%, διατήρηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας και κάλυψη όλων των αναγκών σε υλικοτεχνική υποδομή, καθηγητές και βιβλία. Επίσης κατέθεσαν τη δική τους πρόταση: Δημιουργία ενιαίου 12χρονου δημόσιου και δωρεάν σχολείου για όλους, χωρίς διακρίσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα κρούσματα βίας που παρουσιάστηκαν σε σχολεία, σημείωσαν πως είναι μεμονωμένα περιστατικά. "Μέσα από επιτροπές καταφέρνουμε να περιφρουρήσουμε τα σχολεία και τον αγώνα μας, γεγονός που επιβεβαιώνεται από το ότι σε σύνολο 50 σχολείων που βρίσκονται σε κατάληψη, μόνο σε τρία παρουσιάστηκαν τέτοια κρούσματα και αυτά προκλήθηκαν από εξωσχολικούς", είπε η Κ. Καστρίδου,ενώ ταυτόχρονα άφησε να εννοηθεί πως και αυτά ακόμη δεν αποκλείεται να εντάσσονται στο σχέδιο υπονόμευσης του μαθητικού αγώνα.

Στις Σέρρες

Μεγάλη συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν χτες το πρωί, χιλιάδες μαθητές των Σερρών, απαιτώντας την κατάργηση του νόμου 2525. Μαθητές των τεσσάρων Ενιαίων Λυκείων, των τριών ΤΕΕ, του Μουσικού Λυκείου, του 5ου Γυμνασίου και του γυμνασίου Νέου Σκοπού Σερρών, μαζί με αντιπροσωπείες από τα σχολεία της Νιγρίτας, της Τερπνής και του Σκουτάρεως, συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας και στη συνέχεια πραγματοποίησαν μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης. Η πορεία κατέληξε έξω από τη Νομαρχία, όπου προειδοποίησαν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση και ανήγγειλαν νέα κινητοποίηση μέσα στη βδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ