Τρίτη 1 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγωνιστικός πυρετός στα σχολεία
  • Κινητοποιήσεις αποφασίζουν τα τοπικά Συντονιστικά σχολείων. Αποκλεισμοί της Ιεράς Οδού, της Γρηγορίου Λαμπράκη και της λεωφόρου Ηρακλείου την Πέμπτη, της Πατησίων την Παρασκευή
  • Στις 9 Δεκέμβρη η επόμενη πανελλαδική κινητοποίηση - 24ωρη απεργία των καθηγητών την ίδια μέρα

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι πολύμορφες κινητοποιήσεις των μαθητών σε ολόκληρη τη χώρα. Οι προσπάθειες στρέφονται πλέον για την επιτυχία της επόμενης πανελλαδικής κινητοποίησης, την Τετάρτη 9 Δεκέμβρη (την ίδια μέρα αποφάσισαν απεργία και οι καθηγητές), αλλά και αυτής της 15ης Δεκέμβρη, ημέρα της πανεργατικής απεργίας, ενώ καθημερινά κινητοποιήσεις γίνονται σε πολλές πόλεις.

Στο πλαίσιο της απόφασης της πανελλαδικής συνάντησης των Συντονιστικών Σχολείων για 20ήμερο κινητοποιήσεων αποφασίζονται τοπικές κινητοποιήσεις από τα τοπικά Συντονιστικά. Ετσι, μεθαύριο Πέμπτη οι μαθητές σχολείων του Αιγάλεω θα συγκεντρωθούν στις 11 π.μ. στη συμβολή της Ιεράς Οδού και της Θηβών και θα κλείσουν συμβολικά την κυκλοφορία. Την ίδια περίπου ώρα οι μαθητές του Κορυδαλλού θα αποκλείσουν τη λεωφόρο Γρηγορίου Λαμπράκη,στο ύψος του ΕΠΛ και οι μαθητές της Νέας Ιωνίας τη λεωφόρο Ηρακλείου,στα Πευκάκια. Την Παρασκευή, αποκλεισμό της Πατησίων έχουν αποφασίσει οι μαθητές του συγκροτήματος σχολείων της Γκράβας.

Στο μεταξύ τα μαθητικά συμβούλια των σχολείων της Αθήνας, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα, συγκροτούν τοπικά Συντονιστικά στους Δήμους της Αθήνας και προγραμματίζουν τοπικές κινητοποιήσεις, ενώ τα μαθητικά συμβούλια και οι γενικές συνελεύσεις των σχολείων αποφασίζουν τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 9 Δεκέμβρη, στις 10.30 το πρωί στα Προπύλαια, στο οποίο θα συμμετάσχουν και οι καθηγητές. Στην Αθήνα, ήδη έχουν συγκροτηθεί Συντονιστικά Αγώνα στο συγκρότημα της Γκράβας,στο Περιστέρι,στο Χαϊδάρι,στη Ν. Ιωνία,στην Καισαριανή,στο Μπραχάμι,στον Αλιμο,στο Κορωπί - Παλλήνη,στο Μαρούσι,στην Πεύκη - Μελίσσια.Τα Συντονιστικά αυτά προχωρούν σε συντονισμό με τους τοπικούς φορείς, γονείς, εκπαιδευτικούς, εργατικά σωματεία.

Οι μαθητές ζητούν να καταργηθούν οι νόμοι Αρσένη - Σημίτη, να καταργηθούν οι πανελλήνιες εξετάσεις Αρσένη στη Β - Γ Λυκείου, αποσύνδεση του Λυκείου από τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ - ΤΕΙ. ΟΧΙ στην κατάργηση των μετεξεταστέων. ΟΧΙ στην ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων. Διεκδικούν επίσης: Ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλους. Κατάργηση των ΙΕΚ. Σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης μέσα στη δημόσια δωρεάν παιδεία. 15% για την Παιδεία. Βιβλία σύγχρονα, κατανοητά, δωρεάν.

Συγκέντρωση και πορεία στο Δημαρχείο Ιστιαίας έκαναν χτες οι μαθητές του Λυκείου και του ΤΕΕ της πόλης, αντιδρώντας στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα.

Στο πλευρό τους οι καθηγητές

Τον πανελλαδικό αγώνα των μαθητών χαιρετίζουν οι πρόεδροι των τοπικών ΕΛΜΕ της χώρας με ψήφισμα της γενικής τους συνέλευσης και καταγγέλλουν "τις πρακτικές αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργούν κλίμα αστυνομοκρατίας, βίας, διώξεων ενάντια στους μαθητές, συκοφάντησης των αγώνων τους και "κοινωνικού αυτοματισμού"". Οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ καταγγέλλουν επίσης "την κυβέρνηση, το ΥΠΕΠΘ και ορισμένους προϊσταμένους που σε διατεταγμένη υπηρεσία επιδιώκουν με τρομοκρατικά μέσα να ανακόψουν την ανάπτυξη των πανεκπαιδευτικών αγώνων".

"Εκτιμούμε ότι τα αιτήματα που προβάλλουν οι μαθητές, για την αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας και την κατάργηση της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, είναι δίκαια και συναντιούνται και με τους δικούς μας στόχους. Είναι σαφές για μας ότι οι μαθητές είναι αρμόδιοι για να καθορίζουν οι ίδιοι τις μορφές και τους τρόπους διεκδίκησης των αιτημάτων τους. Οι εκπαιδευτικοί εκτιμώντας τα νέα δεδομένα, όπως η διόγκωση των μαθητικών κινητοποιήσεων και η ευρύτατη κοινωνική αποδοχή τους, δηλώνουν ότι στην ογκούμενη μαθητική διαμαρτυρία θα βρεθούν σε κοινές κινητοποιήσεις με τους μαθητές, όπως έκαναν πάντα μέχρι τώρα", επισημαίνουν οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ.

Στη Μυτιλήνη

Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Μυτιλήνης,το οποίο συγκροτούν το 1ο - 2ο - 3ο ΤΕΕ, το 1ο - 2ο - 6ο Ενιαίο Λύκειο, και το 1ο - 2ο ΤΕΛ καλεί τους μαθητές της Μυτιλήνης στις 9 Δεκέμβρη να κλείσουν τα σχολεία τους και να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση στις 10.30 στο 1ο Ενιαίο Λύκειο και στην πορεία στη Νομαρχία. Καλεί επίσης σε συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 15 Δεκέμβρη. Οι μαθητές της Μυτιλήνης καλούν τους Συλλόγους Καθηγητών, Γονέων και τα εργατικά σωματεία να συμπαρασταθούν στις κινητοποιήσεις τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ