Τρίτη 1 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Περί πατριωτισμού

Τον ορισμό για τον "νέο πατριωτισμό" δίνει ο Κ. Σημίτης στην επιστολή προς τον ομοϊδεάτη του Τ. Μπλερ και στην ουσία αποκαλεί "πατριωτικό" το "ευρωπαϊκό" οικοδόμημα των πολυεθνικών, όπως αυτό οριοθετείται από τις Συνθήκες του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ.

Δεν εκπλήσσει καθόλου αυτός ο οραματισμός του πρωθυπουργού. Πάντα οι εκλεκτοί της άρχουσας τάξης επιχειρούν να εμφανίσουν ως πατριωτικό το "όραμα", τα σχέδια και τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης, στα οποία επιχειρούν να προσδώσουν καθολική διάσταση και να τα παρουσιάσουν ως συμφέροντα ολόκληρης της κοινωνίας. Ηδη, ο Κ. Σημίτης έχει αναδείξει ως "εθνικό στόχο" την ένταξη στην ΟΝΕ, ενώ είναι ολοφάνερο ότι ο στόχος αυτός εξυπηρετεί αποκλειστικά τα άμεσα και μακροπρόθεσμα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Ο,τι και να κάνουν όμως δεν πρόκειται να τα καταφέρουν. Οι ταξικοί αγώνες, που δεν καταλαβαίνουν από τέτοιους "πατριωτισμούς", θα αποκαλύψουν και θα ξεμπροστιάσουν τους εμπνευστές τέτοιων ιδεολογικών κατασκευών και θα αναδείξουν τον πραγματικό πατριωτισμό και τον προλεταριακό διεθνισμό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ