Πέμπτη 19 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πηγές και προφίλ

Η τηλεόραση είναι η πρώτη πηγή ενημέρωσης για ένα μεγάλο τμήμα του κοινού, σύμφωνα με την ειδική έρευνα που περιλαμβάνεται στο πέμπτο κατά σειρά τηλεοπτικό "Yearbook" της AGB και το οποίο καλύπτει την τηλεοπτική περίοδο 1997-1998. Ο ετήσιος τηλεοπτικός απολογισμός, που παρουσιάστηκε χτες από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Γ. Αναστασάκο, περιλαμβάνει τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της περιόδου, τη διαθεσιμότητα του κοινού, την κάλυψη του μέσου, τον ατομικό όγκο τηλεθέασης, την κατοχή και χρήση τηλεοπτικού εξοπλισμού, την κατανομή προγράμματος, τηλεμερίδια σταθμών, το προφίλ του κοινού σε σχέση με τα είδη προγράμματος, ενώ στο ετήσιο ειδικό θέμα φέτος παρουσιάζονται οι πηγές ενημέρωσης για διάφορα θέματα. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η έρευνα τηλεθέασης, που "μονοπωλεί" και διενεργεί όλα αυτά τα χρονιά η AGB, αμφισβητείται από πολλούς, ακόμη και από την ΕΡΤ. Είναι επίσης φανερό ότι οι τηλεμετρήσεις και τα "μηχανάκια" της παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του τηλεοπτικού προγράμματος των ιδιωτικών κυρίως καναλιών με την προβολή εύπεπτων τηλεοπτικών εκπομπών.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό "βιβλίο" της εταιρίας, την περίοδο 1997-98, η σημαντικότερη αλλαγή που πραγματοποιήθηκε ως προς τη φυσιογνωμία των καναλιών ήταν οι αλλαγές που έγιναν στο προφίλ των κρατικών καναλιών. Με τη δημιουργία δηλαδή της ΕΤ-1 ως ψυχαγωγικού καναλιού και της ΝΕΤ ως κυρίως ενημερωτικού. Η στροφή αυτή οδήγησε την ΕΤ-1 στην επιτυχία δύο σίριαλ, που για τα δεδομένα της ΕΡΤ είχαν υψηλή απόδοση. Πρόκειται για τις ελληνικές σειρές "Η αγάπη άργησε μια μέρα" και "Αθήνα - Θεσσαλονίκη". Την τηλεοπτική επίσης αυτή περίοδο αναδείχτηκαν δύο νέες επιλογές, για ορισμένα τμήματα του κοινού, που η μία έχει σχέση με τα ντοκιμαντέρ και τις γενικού περιεχομένου ενημερωτικές εκπομπές της ΝΕΤ και η άλλη με τη συνδρομητική τηλεόραση, που πλέον, "μονοπωλεί τηλεοπτικά" τις εθνικές διοργανώνεις των δημοφιλέστερων αθλημάτων. Είναι γνωστό σε όλους ότι το συνδρομητικό "Super spor" μεταδίδει ποδοσφαιρικούς αγώνες και αγώνες μπάσκετ.

Η "σταθερότητα" στα βασικά τηλεοπτικά μεγέθη, αλλά και στο τηλεμερίδιο των σταθμών είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά της τηλεοπτικής περιόδου 1997-1998. Στα στοιχεία που αναφέρονται στην κατοχή τηλεοπτικού εξοπλισμού είναι αξιοσημείωτο ότι ο αριθμός των πολλαπλών συσκευών στα νοικοκυριά αυξάνει με σταθερούς ρυθμούς. Αποτέλεσμα είναι σήμερα περισσότερο από το 50% των νοικοκυριών να έχουν δύο και πλέον τηλεοράσεις. Στο ειδικό θέμα για τις πηγές ενημέρωσης για διάφορα θέματα, σύμφωνα με τα στοιχεία της AGB, η θέση της τηλεόρασης ως πηγής ενημέρωσης είναι κυρίαρχη για όλα τα θέματα, ενώ τα άλλα μέσα λειτουργούν συμπληρωματικά της τηλεόρασης, για την ενημέρωση ενός μεγάλου τμήματος του κοινού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ