Πέμπτη 19 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Περί ποίησης, επωνύμων και ΜΜΕ

Η χτεσινή ημέρα "έφερε" τρία ενδιαφέροντα νέα βιβλία. Προτάσσουμε το καλαίσθητο βιβλίο του Ε. Ν. Μόσχου "Παράλληλοι ρυθμοί",(εκδόσεις "Αστήρ",Λυκούργου 10). Ο Ε. Ν. Μόσχος, επίτιμος δικηγόρος Αρείου Πάγου, αλλά και συγγραφέας πολλών δοκιμιακών και κριτικών βιβλίων γύρω από τη λογοτεχνία μας, με αυτό τον τόμο καταθέτει τη μεταφραστική δουλιά του (από τα αγγλικά και γαλλικά) σε είκοσι πέντε ποιήματα μεγάλων αγγλόφωνων και γαλλόφωνων ποιητών, από τα οποία τα περισσότερα για πρώτη φορά μεταφράζονται στη γλώσσα μας. Η επιλογή των ποιημάτων έγινε με κριτήρια αισθητικά και με άξονα την πνευματική "κοινότητα" που παρουσιάζουν αυτά. Οι μεταφράσεις των ποιημάτων συνοδεύονται με προλογικά σημειώματα, βασικά βιογραφικά στοιχεία κάθε ποιητή και σχόλια για την ποιητική του. Η σειρά παρουσίασης των ποιητών έγινε με βάση το χρόνο γέννησής τους, ώστε να φανεί και η εξέλιξη της ευρωπαϊκής ποιητικής παράδοσης.

Οι ανθολογούμενοι ποιητές του τόμου αυτού είναι οι: Ζαν - Πιερ ντε Φλοριάν, Αλφόνς ντε Λαμαρτίν, Βίκτωρ Ουγκώ, Χένρυ Λονγκφέλοου, Τεοφίλ Γκωτιέ, Πωλ Βερλαίν, Αρτύρ Ρεμπώ, Γκυ ντε Μωπασσάν, Φράνσις Τόμσον, Ουίλλιαμ Βάτλερ Γέιτς, Πωλ Κλωντέλ, Σαρλ Πεγκύ, Τ. Σ. Ελιοτ.

  • Από τις εκδόσεις Μπάστας - Πλέσσας παρουσιάστηκε η έρευνα - μελέτη της γνωστής κριτικού θεάτρου και συγγραφέως Ελευθερίας Ντάνου "Μητέρες μεγάλων ανδρών".Μητέρες μεγάλων Ελλήνων ανδρών, οι οποίες παρόλο που πρόσφεραν πολλά στην εξέλιξη των παιδιών τους, έμειναν αγνοημένες από τη βιβλιογραφία γύρω από τη ζωή, τη δράση και το έργο των τέκνων τους. Η απορία, η "περιέργεια" όπως γράφει η Ε. Ντάνου, να μάθει ποια ήταν η μητέρα κάποιων διακεκριμένων ανδρών (αγωνιστών, πολιτικών, παιδαγωγών, ποιητών, μουσουργών κ. ά.) και αν αυτή επέδρασε και πώς στην εξέλιξη του παιδιού της, την οδήγησε στην έρευνα να βρει, να αναλύσει και να δώσει μια απάντηση στο ουσιώδες, όπως αποδείχνεται από το βιβλίο της, ερώτημά της. Η έρευνά της στράφηκε σε κάθε είδους δημοσιεύματα (εγκυκλοπαίδειες, βιογραφικά και αυτοβιογραφικά βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά κλπ.), αλλά και μαρτυρίες και συνομιλίες με συγγενείς, απογόνους και άλλα πρόσωπα που γνώρισαν τη μητέρα των μεγάλων ανδρών, ώστε να "ζωγραφίσει", κατά το δυνατόν πιστότερα, "με συμπάθεια και αγάπη" την καλή ή κακή επίδραση της κάθε μητέρας στο παιδί της, πιστεύοντας πως "της ανήκει κάποια σελίδα στην ιστορία πλάι στο μεγάλο παιδί της".

Η πρωτότυπη και εικονογραφημένη εργασία της Ε. Ντάνου αφορά είκοσι μητέρες. Τις μητέρες των: Μ. Αλέξανδρου, Κολοκοτρώνη, Μακρυγιάννη, Καποδίστρια, Χ. Τρικούπη, Δ. Σολωμού, Ν. Μάντζαρου, Α. Συγγρού, Π. Μελά, Ι. Ψυχάρη, Ε. Βενιζέλου, Γ. Χαλεπά, Γ. Παπανικολάου, Ν. Καζαντζάκη, Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα, Α. Παπαδιαμάντη, Δ. Μητρόπουλου, Α. Σικελλιανού, Γ. Σεφέρη, Κ. Καβάφη.

  • "Τα καλά, τα στραβά και τα ανάποδα των Ελλήνων δημοσιογράφων",τιτλοφορείται το βιβλίο του συναδέλφου Στέλιου Τραϊφόρου,που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Αλέξανδρος" και παρουσιάστηκε από τη συγγραφέα Ιφιγένεια Χρυσοχόου.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2012-01-21 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2009-10-03 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2007-03-03 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2001-05-05 00:00:00.0)
Βιογραφικό Γιάννη Καραβίδα(2001-04-22 00:00:00.0)
Ποίηση - παγκόσμια κληρονομιά(1999-06-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ