Πέμπτη 19 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στις 26 Νοέμβρη

Μαθητές, γονείς, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, στο συλλαλητήριο την ερχόμενη Πέμπτη, στα Προπύλαια. Η ΟΛΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς να διοργανώσουν ανάλογες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, σε συντονισμό με άλλους φορείς

Μέρα πανεκπαιδευτικής κινητοποίησης, με κυρίαρχο το αίτημα για ανατροπή του αντιδραστικού πλαισίου της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, θα είναι η Πέμπτη 26 Νοέμβρη, καθώς μαθητές, καθηγητές και δάσκαλοι μαζί με εργαζόμενους και γονείς έχουν ήδη δώσει το ραντεβού τους στις 11.30 το πρωί στα Προπύλαια. Το Συντονιστικό Μαθητών Αθήνας, που εξήγγειλε την κινητοποίηση, την Κυριακή 22 Νοέμβρη έχει καλέσει τα αντίστοιχα Συντονιστικά που έχουν συγκροτηθεί σε πολλούς δήμους της χώρας σε πανελλαδική συνάντηση στην Αθήνα, έξω από το υπουργείο Παιδείας, όπου θα επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας.

Οι μαθητές συζητούν στα πενταμελή και δεκαπενταμελή συμβούλια την πορεία των κινητοποιήσεων τους, ενώ μαζικά αποφασίζουν συμμετοχή στην κινητοποίηση στις 26 Νοέμβρη, διεκδικώντας: Κατάργηση του νόμου 2525/97, να μην εφαρμοστούν τα νέα τεστ στην Α Λυκείου, να μην καταργηθούν οι μετεξεταστέοι, όχι στη διάλυση των ΤΕΛ - ΕΠΛ και στην ιδιωτικοποίηση της τεχνικής - επαγγελματικής εκπαίδευσης, να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος για την τεχνική εκπαίδευση, ουσιαστική αναβάθμιση των ΤΕΛ - ΓΕΛ - ΕΠΛ, ενιαίο 12ετές υποχρεωτικό δημόσιο σχολείο, κατάργηση των ΙΕΚ - ΚΕΚ, δημιουργία συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης μέσα στη δημόσια - δωρεάν παιδεία, 15% για την παιδεία, όλα τα ξενόγλωσσα βιβλία και τα βιβλία ειδικότητας να δίνονται δωρεάν σε όλους τους μαθητές. Ζητούν επίσης μείωση των μαθητών ανά τμήμα έως τους 20, μαζικούς διορισμούς απ' την επετηρίδα και κάλυψη όλων των κενών σε καθηγητές και στην υποδομή των σχολείων (αίθουσες, εργαστήρια, κτλ.), "όχι" στην ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ - ΤΕΙ, "όχι" στη διάλυση των μαθητικών κοινοτήτων και συμβουλίων, οι μαθητικές εκλογές να γίνονται ενιαία για όλα τα σχολεία της χώρας.

Στο πλευρό των μαθητών έχουν ήδη δηλώσει ότι βρίσκονται η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας,σωματεία εργαζομένων και οι άλλοι φορείς που συγκροτούν το Συντονιστικό Παιδείας, οι οποίοι συμμετέχουν στην κινητοποίηση.

Οι καθηγητές

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί όλους τους καθηγητές να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο της 26ης Νοέμβρη στα Προπύλαια, "με βασική διεκδικητική αιχμή την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης ως προϋπόθεση για κάθε θετικό εκπαιδευτικό μετασχηματισμό". Η ΟΛΜΕ για το σκοπό αυτό κηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού και τις τρεις πρώτες ώρες του απογευματινού κύκλου. Μία ώρα νωρίτερα, στις 10 π.μ., η ΟΛΜΕ καλεί τους καθηγητές σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου εκδικάζεται η προσφυγή κατά του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί τα ΔΣ των τοπικών ΕΛΜΕ, σε συνεργασία με τους διδασκαλικούς συλλόγους, τους μαθητές, τις ενώσεις γονέων και τους εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς να οργανώσουν στις περιοχές τους τη μέρα εκείνη αντίστοιχες κινητοποιήσεις.

Οι δάσκαλοι

Το ΔΣ της ΔΟΕ έχει ήδη αποφασίσει 2ωρη στάση εργασίας στις 26 Νοέμβρη, προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιείται την ίδια μέρα στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Στις 15 Δεκέμβρη,το ΔΣ της ΔΟΕ έχει εξαγγείλει 24ωρη προειδοποιητική απεργιακή κινητοποίηση. Το ΔΣ καλείτους εκπαιδευτικούς όλης της χώρας να ενισχύσουν με τη συμμετοχή τους τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και να διεκδικήσουν κατάργηση του νόμου 2525, ανώτατο όριο 20 μαθητές ανά τμήμα, ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης έναντι της ιδιωτικής, θεσμικό πλαίσιο για την επιμόρφωση εκπαιδευτικών, ενίσχυση της παιδαγωγικής ελευθερίας και αυτονομίας του εκπαιδευτικού και να ληφθούν μέτρα στήριξης του εκπαιδευτικού έργου. Το ΔΣ της ΔΟΕ στο διεκδικητικό πλαίσιο περιλαμβάνει και την απόσυρση των σεναρίων που είδαν το φως της δημοσιότητας για διορισμό των εκπαιδευτικών κατά σχολείο, ακύρωση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, γενίκευση της πρωινής βάρδιας σε όλα τα σχολεία, χορήγηση πραγματικών αυξήσεων στις αποδοχές κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ