Τετάρτη 18 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Υπέρ της παρανομίας και το ... ΥΠΕΧΩΔΕ!

Το θέμα ξανά στη Βουλή, με Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Το σκάνδαλο των παρανομιών, που έγιναν στην οριοθέτηση και στην ανοικοδόμηση του οικισμού "Κάτω Πολυδένδρι - Πύργος" του Νομού Λάρισας, όπως δείχνουν τα γεγονότα, συμπαρασύρει και το ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο, ουσιαστικά, αρνείται να αποκαταστήσει τη νομιμότητα και να προστατεύσει την περιοχή.

Αυτό τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας, Αχιλλέας Κανταρτζής και Νίκος Γκατζής, με Ερώτηση που απευθύνουν προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ παραθέτουν κατά σειρά τις ενέργειες, που αφήνουν έκθετο το ΥΠΕΧΩΔΕ στο μεγάλο αυτό σκάνδαλο αυθαιρεσίας και παρανομίας. Συγκεκριμένα, αναφέρουν:

"Στις 24/4/97 τετραμελής Επιτροπή του υπουργείου συνέταξε ένα πόρισμα, που προχωρούσε σε αναλυτική περιγραφή των παρανομιών και σε προτάσεις αποκατάστασης της νομιμότητας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Σε Ερώτησή μας τι θα απογίνει το πόρισμα, η από 2/9/98 απάντηση του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, μας λέει ότι το θέμα εξετάζεται από το νομικό σύμβουλο του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Στις 5/5/98, με ομόφωνη γνωμοδότηση (324/98), το Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στηρίζει νομικά και ουσιαστικά το παραπάνω πόρισμα. Ο νομάρχης Λάρισας, αντί να πάρει υπόψη του το παραπάνω πόρισμα, ζητάει από τους υπαλλήλους να εκδίδουν οικοδομικές άδειες (!), οπότε με νέα Ερώτησή μας (15/7/97) ρωτάμε πότε θα πάρει άμεσα μέτρα το ΥΠΕΧΩΔΕ για την αποκατάσταση της νομιμότητας και τον καταλογισμό ευθυνών όπου υπάρχουν.

Στις 9/10/98 ο υπουργός δίνει μια απαράδεκτη απάντηση. Λέει ότι κοινοποίησε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και τη Νομαρχία Λάρισας μια πορισματική έκθεση (!) για να τη λάβουν υπόψη τους και να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες.

Ομως, η "πορισματική έκθεση" δεν έχει καμία σχέση με το πόρισμα της τετραμελούς Επιτροπής που ασχολήθηκε συνολικά με το θέμα και έχει ολοκληρωμένες προτάσεις για όλα τα προβλήματα.

Πρόκειται για την έκθεση μιας Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ), που προχώρησε παράλληλα και χωρίς να έχει ουδεμία σχέση με το προαναφερόμενο πόρισμα της τετραμελούς Επιτροπής.

Η ΕΔΕ απασχολήθηκε με πολύ περιορισμένα και επιμέρους ζητήματα της όλης υπόθεσης και, φυσικά, κατέληξε σε περιορισμένες προτάσεις (ζητάει να ανακληθούν 3 οικοδομικές άδειες, να κληθούν σε απολογία η προϊσταμένη και τρεις υπάλληλοι της Πολεοδομίας Λάρισας και να ανασταλεί η έκδοση οικοδομικών αδειών)".

Ακόμη, όμως, και αυτά τα μικρά επιμέρους ζητήματα - καταλήγουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - δεν προχώρησαν. Ο μεν γγ Περιφέρειας Θεσσαλίας με διάφορες δικαιολογίες αρνείται (!) την αναστολή των οικοδομικών αδειών, ο δε νομάρχης Λάρισας θεωρεί ότι παραγράφηκαν (!) τα πειθαρχικά αδικήματα των υπαλλήλων. Αρνείται, επίσης, να ανακαλέσει τις τρεις άδειες, όπως ζητάει η ΕΔΕ.

Και οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ:

  • Θα συνεχίσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ να ανακυκλώνει και να καθυστερεί την όλη υπόθεση, προστατεύοντας ουσιαστικά τους παρανομούντες και καλύπτοντας τις ευθύνες της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Νομαρχίας Λάρισας;
  • Θα πάρει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την αποκατάσταση της νομιμότητας και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή, σύμφωνα με το πόρισμα της τετραμελούς Επιτροπής, που ο ίδιος συγκρότησε;

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ