Τετάρτη 18 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΤΡΑ
Μαζική συμμετοχή - καθαρό μήνυμα

Τα πάντα επίκαιρα μηνύματα του Νοέμβρη, που μένουν μέχρι τώρα αδικαίωτα, συγκίνησαν και πάλι το λαό της Πάτρας, ο οποίος συμμετείχε μαζικά και αγωνιστικά στη χτεσινή μεγάλη συγκέντρωση και πορεία. Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε Συντονιστική Επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν το ΕΚ Πάτρας, εργατικά σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι, ενώ άσχημη εντύπωση προκάλεσε η πρωτοφανής απουσία του Δήμου Πάτρας και του φιλοκυβερνητικού δημάρχου Α. Καράβολα.

Στην πλατεία Γεωργίου συγκεντρώθηκαν πολλοί εργαζόμενοι και φοιτητές, εκπρόσωποι μαζικών φορέων και πολιτικών κομμάτων. Παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες του Σωματείου Εργαζομένων της "Κόκα - Κόλα", του ΚΕΑ Αραξου, της ΜΙΣΚΟ, οικοδόμοι, εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού, φοιτητικοί σύλλογοι και πλήθος κόσμου. Εντονη ήταν η παρουσία των κομμουνιστών, οι οποίοι ξεκίνησαν από τα Ψηλά Αλώνια και πορεύτηκαν προς την πλατεία Γεωργίου, φωνάζοντας συνθήματα για την επικαιρότητα των στόχων της εξέγερσης, αλλά και για τα 80χρονα του ΚΚΕ και τα 30χρονα της ΚΝΕ.

Συμμετείχαν ακόμη η νεολαία ΠΑΣΟΚ και αντιπροσωπεία της ΝΕ του ΣΥΝ.

Χαιρετίζοντας ο εκπρόσωπος του συλλόγου φοιτητών Βιολογικού Δημήτρης Σαρρής σημείωσε πως τα οράματα του Πολυτεχνείου είναι ζωντανά, καθώς και σήμερα "έχουμε μπροστά μας τους ίδιους εχθρούς με τους οποίους το Πολυτεχνείο του '73 αναμετρήθηκε", καθώς 25 χρόνια μετά το "ψωμί - παιδεία - ελευθερία" αμφισβητούνται και πάλι και πρόσθεσε πως η 17 Νοέμβρη "είναι μέρα πάλης, αγώνα, διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας ενάντια σε όσους σήμερα μας βάζουν φραγμούς", καθώς το Πολυτεχνείο "μας καλεί στο δρόμο του αγώνα μαζί με την εργατική τάξη και τα λαό για τα δικαιώματά μας στη μόρφωση, τη δουλιά, τη ζωή".

Στην ανάγκη ενωτικού αγώνα ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους φοιτητές αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΕΚΠ Χρήστος Λιακόπουλος,προσθέτοντας πως και σήμερα δίνεται ο ίδιος αγώνας για το ψωμί, την παιδεία και την εθνική ανεξαρτησία.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου "είναι και σήμερα σηματοδότης της πάλης του λαού ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για μια Ελλάδα χωρίς αμερικάνικες βάσεις, μια Ελλάδα έξω από το ΝΑΤΟ", σημείωσε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ανδρέας Αντωνόπουλος.Σημείωσε πως η επέτειος "συμπίπτει με μια νέα κρίσιμη φάση για τα λαϊκά συμφέροντα της πορείας της χώρας. Υλοποιούνται από την κυβέρνηση οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Ο λαός και η νεολαία βρίσκονται στο στόχαστρο μιας ολομέτωπης επίθεσης της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας, οι κοινωνικές δαπάνες καρατομούνται, η Παιδεία, η Υγεία, η Ασφάλιση παραδίδονται στην κερδοσκοπία, τα δικαιώματα των εργαζόμενων σφαγιάζονται", προσθέτοντας πως αυτή η πολιτική της κυβέρνησης και της ΟΝΕ πρέπει να αποκρουστεί με το δυνάμωμα της συσπείρωσης και της πάλης μέσα από τη "συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού μετώπου". "Τιμάμε το Πολυτεχνείο - κατέληξε ο ομιλητής - όπως του πρέπει: Μαζικά, αγωνιστικά, ασυμβίβαστα. Συνεχίζουμε στο δρόμο που χάραξε ο Νοέμβρης".

Στη συνέχεια έγινε μεγάλη πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, όπου κυριάρχησαν αντιιμπεριαλιστικά και αγωνιστικά συνθήματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ