Τετάρτη 18 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΑ
"Εμείς στην αντεπίθεση"

Ισχυρό μήνυμα αντίστασης και καταδίκης της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και της υποτέλειας στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, μήνυμα πάλης και αγώνα για τα ανεκπλήρωτα ιδανικά, για ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, έστειλαν χτες εκατοντάδες μαθητές - σπουδαστές και εργαζόμενοι της Χαλκίδας, τιμώντας αγωνιστικά τα 25 χρόνια από την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Το Πολυτεχνείο ζει! Το μέγεθος και ο παλμός της χτεσινής πορείας (της μεγαλύτερης των τελευταίων χρόνων στη Χαλκίδα) το απέδειξαν.

Το βροντερό μήνυμα που έστειλε η νεολαία, προς όλες τις κατευθύνσεις, ήταν ότι το εξεγερτικό μήνυμα του Νοέμβρη εξακολουθεί να εμπνέει και να γίνεται οδηγός δράσης στις σημερινές συνθήκες, δίνοντας το σύγχρονο πολιτικό στίγμα της πάλης κατά της αντιδραστικής μεταρρύθμισης στην παιδεία, κατά των νέων εργασιακών σχέσεων και της αυξανόμενης εξαθλίωσης των εργαζομένων, κατά της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας και της καταπάτησης στοιχειωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Η πορεία ξεκίνησε στις 11.30 το πρωί από το σταυροδρόμι των φαναριών της Χαϊνά (συνοικίας Νεάπολης), όπου τον Ιούνη του '98 εκπαιδευτικοί, μαθητές, σπουδαστές βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ και το μηχανισμό καταστολής της κυβέρνησης των "εκσυγχρονιστών", ενάντια στο διαγωνισμό της ντροπής, του ΑΣΕΠ, γράφοντας αγωνιστικές σελίδες - πέρασε μπροστά από το 1ο Λύκειο και Γυμνάσιο που είχαν χρησιμοποιηθεί ως εξεταστικό κέντρο - φωνάζοντας συνθήματα "Αυτός ο νόμος, αυτού του υπουργείου, θα πέσει σαν περίπτερο της Πανεπιστημίου" και "Αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός, ΜΑΤ, βία, αυταρχισμός".

Η πορεία συνέχισε μέσω του εμπορικού κέντρου της Αβάντων, όπου σείστηκε από τα συνθήματα "Το Πολυτεχνείο ζει, έξω οι Αμερικανοί", "Δώστε λεφτά για την παιδεία, πουλήστε κάνα πύραυλο να πάρουμε βιβλία" και "Οσο στις ΗΠΑ θα λέτε ευχαριστώ, εμείς στην αντεπίθεση μαζί με το λαό".

Η πορεία κατέληξε, μέσω της Βενιζέλου, στο Εργατικό Κέντρο όπου έγιναν σύντομοι χαιρετισμοί σπουδαστών, μαθητών από τα σχολεία 1ο, 2ο, 3ο Λύκειο, 5ο Γυμνάσιο, 1ο ΤΕΕ και ΣΔΟ ΤΕΙ.

Το μάθημα αγωνιστικότητας και παραδειγματισμού της νεολαίας, στα βήματα της γενιάς του Πολυτεχνείου, ότι δε σκύβει το κεφάλι, σήμανε και την ένταση των κινητοποιήσεων για την ανατροπή και κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου 2525/97 στην πράξη.

Παρά το κλίμα τρομοκρατίας που προσπαθούν να επιβάλουν ορισμένοι διευθυντές (όπως ο Θ. Δρεμέτσικας στο 1ο Λύκειο) και άλλοι μηχανισμοί, τα συντονιστικά των μαθητών αποφάσισαν να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις για την πορεία του αγώνα τους, ενώ δύο σχολεία - το 1ο Λύκειο και 1ο Γυμνάσιο - βρίσκονται υπό κατάληψη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ