Ερώτηση - καταγγελία για την τύχη των υπό ιδιωτικοποίηση λιγνιτωρυχείων που πρόκειται να τροφοδοτούν σταθμούς της ΔΕΗ
Νέες πλευρές του σκανδάλου της μονάδας της ΔΕΗ στη Φλώρινα αποκαλύπτει το ΚΚΕ με Eρώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του στη Βουλή. Οι βουλευτές του Κόμματος Μ. Μπόσκου και Μπ. Αγγουράκης καταγγέλλουν την κυβερνητική πολιτική ιδιωτικοποίησης των λιγνιτωρυχείων που πρόκειται να τροφοδοτούν σταθμούς της ΔΕΗ, γεγονός που θα προκαλέσει συμπληρωματική ζημιά και στον - έτσι κι αλλιώς σκανδαλώδους κόστους - σταθμό της Φλώρινας. Το πλήρες κείμενο των βουλευτών του ΚΚΕ αναφέρει:
"Είναι γνωστό το τεράστιο σκάνδαλο της ανάθεσης από τη ΔΕΗ μιας μονάδας 300 MW στη Φλώρινα με υπερτιμολόγηση (πανωπροίκι) τουλάχιστον 60 δισ. δρχ. (που μπορεί να φτάσει τελικά και τα 100 δισ. δρχ. ) και η κάλυψη αυτού του σκανδάλου από την κυβέρνηση. Για το σκάνδαλο αυτό, όπως πληροφορούμαστε, υπάρχει και δικαστική αγωγή. Πέρα όμως από αυτό το μεγάλο σκάνδαλο διασπάθισης χρημάτων του ελληνικού λαού προς όφελος μεγαλοκεφαλαιούχων, υπάρχει και ένα εξίσου μεγάλο σκάνδαλο, που έρχεται σαν συνέπεια του πρώτου και έχει σχέση με την τροφοδοσία της μονάδας Φλώρινας, όταν κατασκευαστεί, με λιγνίτη.
Μέχρι σήμερα η ΔΕΗ, όταν πρόκειται να κατασκευάσει λιγνιτική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ξεκινάει 3 ή και περισσότερα χρόνια πριν την ανάθεση της μονάδας, τον προγραμματισμό για τη δημιουργία του αντίστοιχου λιγνιτωρυχείου, που θα την τροφοδοτεί με λιγνίτη. Αυτό γιατί εκτός από την προμήθεια του εξοπλισμού του λιγνιτωρυχείου, παρεμβάλλονται και χρονικά διαστήματα για απαλλοτριώσεις των εκτάσεών του, αλλά και οι αρχικές εκσκαφές των άγονων εδαφών για να αποκαλυφθεί ο λιγνίτης. Στη Φλώρινα δεν έχει γίνει τίποτα σ' αυτή την κατεύθυνση από τη ΔΕΗ.
Στην περιοχή της Φλώρινας, όπως προκύπτει από τις μελέτες κοιτασμάτων λιγνίτη, είναι δυνατή η κατασκευή 2 μονάδων 320 - 350 MW. Τα λιγνιτωρυχεία της περιοχής έχουν εκχωρηθεί κατά 50 - 60% στη ΔΕΗ και κατά 40 - 50% σε 2 ιδιωτικές εταιρίες (ΡΟΖΑΣ και ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ). Ομως, μέχρι σήμερα και παρόλο που η 1η μονάδα της Φλώρινας ανατέθηκε, δεν έχει εξασφαλιστεί από πού θα τροφοδοτείται με λιγνίτη. Από τα ορυχεία της ΔΕΗ; Μα δεν έχει ξεκινήσει καμιά προεργασία. Από τους ιδιώτες; Αλλά αν η ΔΕΗ παρακολουθεί (όπως έχει υποχρέωση και δικαίωμα από παλαιότερη σύμβαση με τους ιδιώτες) την πορεία των έργων εκμετάλλευσης των ιδιωτικών λιγνιτωρυχείων, θα έχει διαπιστώσει: (α) Την απρογραμμάτιστη, αρπακτική και επικίνδυνη εκμετάλλευση που γίνεται στα ιδιωτικά ορυχεία Φλώρινας. (β) Τις συνεχείς κατολισθήσεις των μετώπων εξόρυξης και των αποθέσεων στα λιγνιτωρυχεία Βεύης (τον Ιούνη '98) και Φεγόρα (τον Απρίλη '97) με αποτέλεσμα τον θανατηφόρο τραυματισμό ενός χειριστού και το θάψιμο 5 μεγάλων υδραυλικών εκσκαφέων κάτω από τα χώματα, ενώ και σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη κατολίσθηση στη Βεύη. (γ) Οτι μετά το 1990 δεν έγινε καμιά ουσιαστική επένδυση από αυτές τις εταιρίες σε εξοπλισμό εκμετάλλευσης λιγνιτωρυχείων, όπως προκύπτει και από τους Ισολογισμούς τους. Ακούγεται ακόμα ότι η ΔΕΗ προχωράει σε δημιουργία θυγατρικής με τους ιδιώτες για την εκμετάλλευση συνολικά των λιγνιτωρυχείων Φλώρινας. Πέρα από την αντίθεσή μας γι' αυτή τη μέθοδο, που ουσιαστικά χαρίζει δημόσιο πλούτο στους ιδιώτες, αν εξεταστούν οι Ισολογισμοί τους θα διαπιστωθεί η μη αξιοπιστία τους (π. χ. Η ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ θα έπρεπε να χαρακτηριστεί προβληματική). Θα πρέπει ακόμα να προστεθεί ότι στην εκμετάλλευση των λιγνιτωρυχείων θα υπάρξει και το σοβαρό πρόβλημα της μετακίνησης 2 χωριών, Αχλάδας (στην περιοχή ΡΟΖΑ) και Κλειδιού (στην περιοχή ΔΕΗ), αφού μέρος των κοιτασμάτων βρίσκεται κάτω ή πολύ κοντά στα χωριά αυτά.
Μεγάλη ασάφεια υπάρχει ακόμα σχετικά με την ποιότητα του λιγνίτη και κυρίως με την τιμή που θα κοστίζει στη ΔΕΗ και επομένως και η σχετική επιβάρυνση της παραγόμενης Kwh. Ιδιαίτερα το δεύτερο (η τιμή) δεν έχει καθόλου εκτιμηθεί με βάση πραγματικές συμβάσεις και όρους κι όχι σε εκτιμήσεις "επί χάρτου".
Σημειώνεται ακόμα ότι το νόμιμο της εκμετάλλευσης των λιγνιτωρυχείων από τις 2 εταιρίες είναι σε αμφισβήτηση, αφού η εκχώρηση σ' αυτούς των λιγνιτωρυχείων από το Δημόσιο παρατάθηκε, λίγες μέρες πριν τις εκλογές του 1993 (άλλο σκάνδαλο), μέχρι το 2005, ενώ με διάφορους αποικιοκρατικούς όρους μπορεί να επεκταθεί μέχρι το 2000.
Υστερα από τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα Υπουργός:
1) Αν θα σταματήσει την ιδιωτικοποίηση των λιγνιτωρυχείων, που πρόκειται να τροφοδοτούν Σταθμούς της ΔΕΗ, αφού ο Σταθμός Φλώρινας θα είναι ο πρώτος που θα τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου από ιδιωτικές εταιρίες (έστω και με συμμετοχή της ΔΕΗ), με αποτέλεσμα ο Σταθμός αυτός να είναι μόνιμα υπό την ομηρία ιδιωτικών συμφερόντων;
2) Τι μέτρα θα πάρει, ώστε να αντιμετωπιστεί η τεράστια ζημιά που θα προκύψει από την έλλειψη λιγνίτη τα 2 - 3 πρώτα χρόνια μετά την κατασκευή του Σταθμού (εφόσον βέβαια τηρηθούν οι χρόνοι της υπογραφείσας σύμβασης), ζημιά που θα ανέλθει σε αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμές;".