Κυριακή 15 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι μαθητές αντεπιτίθενται

Εντείνονται οι κινητοποιήσεις. Πανελλαδική συνάντηση εκπροσώπων των Συντονιστικών την ερχόμενη Κυριακή 22 Νοέμβρη

Την αντεπίθεσή τους στο σύνολο της πολιτικής που υπονομεύει το δικαίωμά τους στη μόρφωση ετοιμάζουν οι μαθητές σε όλη τη χώρα, οι οποίοι βιώνουν τις συνέπειες της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής καθημερινά στα σχολεία τους, αλλά και με την αύξηση των φραγμών στη γνώση. Αφού έδωσαν το αγωνιστικό στίγμα της χρονιάς με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις τους στην Αθήνα και άλλες πόλεις στις 12 Νοέμβρη και στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Πέμπτη, κάνοντας παράλληλα και τα πρώτα κοινά βήματα με φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, τώρα προχωρούν σε συντονισμό και νέες κινητοποιήσεις. Το Συντονιστικό Σχολείων της Αθήνας καλεί τους μαθητές να συμμετάσχουν μαζικά στον αγωνιστικό γιορτασμό του Πολυτεχνείου με εκδηλώσεις, συζητήσεις και κατάθεση στεφανιών, αύριο, Δευτέρα στο Πολυτεχνείο.

Με στόχο την κοινή δράση και την ενημέρωση, το Συντονιστικό Σχολείων Αθήνας έχει καλέσει σε πανελλαδική συνάντηση τα αντίστοιχα συντονιστικά αγώνα που έχουν συγκροτήσει οι μαθητές σε πολλές πόλεις της χώρας σε πανελλαδική συνάντηση,την Κυριακή 22 Νοέμβρη στην Αθήνα, ενώ στις 26 Νοέμβρη οι μαθητές ετοιμάζονται να βγουν και πάλι στους δρόμους, μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους.Σε κινητοποίηση την ίδια μέρα προσανατολίζονται φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, οι οποίοι βλέπουν τις σπουδές τους να υποβαθμίζονται καθημερινά με την ολόπλευρη επιστημονική γνώση να θυσιάζεται στο βωμό της ψευτοκατάρτισης, όπως προστάζει η "αγορά".

Το Συντονιστικό Σχολείων Αθήνας ήδη έχει αποφασίσει να γίνουν γενικές συνελεύσεις και συντονισμός μαθητικών κοινοτήτων και συμβουλίων σχολείων και να στηθούν τοπικά συντονιστικά σε κάθε δήμο. Οι μαθητές διεκδικούν να γίνουν τώρα οι μαθητικές εκλογές για τα 5μελή και 15μελή και προχωρούν σε πολύμορφες κινητοποιήσεις σε κάθε δήμο και γειτονιά με τους γονείς και τους καθηγητές τους και τα σωματεία εργαζομένων.

Παρά την προσπάθεια να υποβαθμιστούν τα αιτήματα των μαθητών στην επίλυση "επιμέρους" προβλημάτων που έχουν προκύψει από την "κακή εφαρμογή" της μεταρρύθμισης, οι ίδιοι οι μαθητές κάνουν σαφές ότι απαιτούν την κατάργηση στο σύνολο του αντιεκπαιδευτικού πλαισίου της μεταρρύθμισης και αναβάθμιση της παιδείας και με την αύξηση των δαπανών στο 15%. Τα αιτήματά τους, όπως διατυπώνονται στο κείμενο καταδίκης της "μεταρρύθμισης" που έχουν ήδη υπογράψει χιλιάδες μαθητές, είναι τα εξής:

  • Να καταργηθεί ο Νόμος 2525/97 για την παιδεία.
  • Να μην εφαρμοστούν τα νέα τεστ στην Α Λυκείου, να μην καταργηθούν οι μετεξεταστέοι.
  • Οχι στη διάλυση των ΤΕΛ - ΕΠΛ και στην ιδιωτικοποίηση της τεχνικής - επαγγελματικής εκπαίδευσης.
  • Να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος για την τεχνική εκπαίδευση.
  • Ουσιαστική αναβάθμιση ΤΕΛ - ΓΕΛ - ΕΠΛ. Ενιαίο 12ετές υποχρεωτικό σχολείο δημόσιο - δωρεάν που θα δίνει σε όλους, χωρίς διακρίσεις, σύγχρονες γνώσεις και εφόδια στη ζωή.
  • Κατάργηση των ΙΕΚ - ΚΕΚ. Δημιουργία συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης μέσα στη δημόσια δωρεάν παιδεία.
  • Να δοθεί 15% του προϋπολογισμού για την παιδεία.
  • Ολα τα ξενόγλωσσα βιβλία και τα βιβλία ειδικότητας να δίνονται δωρεάν σε όλους τους μαθητές.
  • Να μειωθούν οι μαθητές ανά τμήματα έως τους 20.
  • Να γίνουν μαζικοί διορισμοί απ' την επετηρίδα. Να καλυφθούν όλα τα κενά σε καθηγητές.
  • Να καλυφθούν τα κενά στην υποδομή των σχολείων (αίθουσες, εργαστήρια κτλ.).
  • Οχι στην ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ - ΤΕΙ.
  • Οχι στη διάλυση των μαθητικών κοινοτήτων και συμβουλίων.
  • Οι μαθητικές εκλογές να γίνονται ενιαία για όλα τα σχολεία της χώρας.
  • Οι μαθητές αγωνίζονται ενάντια στον αυταρχισμό και την ποινικοποίηση των αγώνων των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Στο ίδιο ψήφισμα οι μαθητές καλούν τους γονιούς, καθηγητές και όλο το λαό σε συντονισμό και κοινή δράση, σε ένα μαχητικό μέτωπο παιδείας για τα δικαιώματα στη μόρφωση και στη ζωή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες διαδηλώσεις μαθητών και φοιτητών αύριο(2015-11-04 00:00:00.0)
Πανεκπαιδευτικό το συλλαλητήριο στις 18 Μάρτη(1999-03-16 00:00:00.0)
"Δε σταματάμε - Συνεχίζουμε"(1999-02-02 00:00:00.0)
Εντείνονται οι συντονισμένες κινητοποιήσεις μαθητών(1998-12-02 00:00:00.0)
Κάλεσμα σε κοινό αγώνα για την παιδεία(1998-09-25 00:00:00.0)
"15% για την παιδεία"!(1996-12-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ