Παρασκευή 13 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΨΥΡΡΗ - ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ
Διώκεται η βιοτεχνία

Μέτρα πριν είναι πολύ αργά, απαιτεί η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας

Αγωνιούν οι επαγγελματοβιοτέχνες της Αθήνας για τη βίαιη αλλαγή του χαρακτήρα της περιοχής του εμπορικού κέντρου, που τους αναγκάζει να το εγκαταλείψουν, διακόπτοντας παραδοσιακές χρήσεις, τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει πρόβλεψη αυτές να συνεχιστούν αλλού.

Για φαινόμενο που παρατηρείται και σε πολλούς άλλους δήμους, αλλά σημειώνεται με ιδιαίτερη ένταση στην Αθήνα, ειδικά στου Ψυρρή και το Μοναστηράκι, κάνει λόγο η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, που καταγγέλλει και καταδικάζει "το διωγμό που υφίστανται χιλιάδες επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι" από τους σχεδιασμούς του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Δήμου Αθηναίων.

Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει πως είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν έχει ληφθεί καμιά μέριμνα για τη μετεγκατάσταση των επαγγελματοβιοτεχνικών επιχειρήσεων, μέσω της δημιουργίας Βιοτεχνικών Πάρκων (ΒΙΟΠΑ), ούτε έχει υπάρξει το παραμικρό κίνητρο για αγορά άλλης επαγγελματικής στέγης.

Αντί γι' αυτό - όπως υπογραμμίζει η Ομοσπονδία - οι επαγγελματοβιοτέχνες "πετιούνται κυριολεκτικά κακήν κακώς στο δρόμο με συνέπεια να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης και να μένουν άνεργοι, όχι μόνο οι ίδιοι, αλλά και χιλιάδες εργαζόμενοι που απασχολούνται σ' αυτές τις επιχειρήσεις".

Οι επαγγελματοβιοτέχνες ζητούν να σταματήσει άμεσα ο διωγμός τους, να ξεκινήσει διάλογος με τους αρμόδιους για τα προβλήματα επιβίωσης πλέον που αντιμετωπίζουν και να δοθούν κίνητρα προκειμένου να μετεγκαταστήσουν τις επιχειρήσεις τους. Παράλληλα η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας προειδοποιεί ότι δε θα ανεχτεί νέους φόρους και απαιτεί να μην επιβληθεί το τέλος 2% στους επαγγελματοβιοτέχνες.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση όχι μόνο δεν παρέχει κίνητρα για τη μετεγκατάσταση βιοτεχνικών επιχειρήσεων, αλλά δυσκολεύει τη διατήρηση της λειτουργίας ακόμη και ήπιων - παραδοσιακών στην περιοχή του Ψυρρή - δραστηριοτήτων, όπως τα τυπογραφεία και χρυσοτυπεία, στα οποία αρνείται να παραχωρήσει βιομηχανικό ρεύμα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ