Παρασκευή 13 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαζικό, δυναμικό συλλαλητήριο μαθητών
  • Η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων μαθητική κινητοποίηση έγινε χτες. Χιλιάδες μαθητές διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην αντιεκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική και απαίτησαν άμεσα μέτρα για την αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας
  • Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με τριήμερη προειδοποιητική κατάληψη όλων των σχολείων 18 - 20 Νοέμβρη

Χιλιάδες μαθητές ξεχύθηκαν, χτες το μεσημέρι, από κάθε γωνιά του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, αγνοώντας την καταρρακτώδη βροχή που έπεφτε εκείνη την ώρα, και κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης, δίνοντας το μαχητικό "παρών" με τη γεμάτη παλμό παρουσία τους ενάντια σε όσους τους στερούν το δικαίωμα στη μόρφωση.Μαθητές και μαθήτριες των Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης και των περιφερειακών δήμων διατράνωσαν με την ανεπανάληπτη, για τα τελευταία χρόνια, παρουσία τους την αντίθεσή τους στον αντιεκπαιδευτικό νόμο 2525/97, ζητώντας την άμεση κατάργησή του, καθώς και την κάλυψη όλων των κενών από εκπαιδευτικό προσωπικό που υπάρχουν στα σχολεία και βιβλία για όλους.

Οι μαθητές που άρχισαν να συγκεντρώνονται πολύ πριν τις 11 το πρωί στο χώρο μπροστά στο Αγαλμα του Βενιζέλου, έχοντας συμπαραστάτες φοιτητές, σπουδαστές και εκπαιδευτικούς, άρχισαν πορεία γύρω στις 12 προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου και επέδωσαν το ψήφισμά τους στον υπουργό. Οι διαδηλωτές παρέμειναν συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο για μία ώρα φωνάζοντας συνθήματα όπως: "Πάρτε μέρος όλοι στην πορεία, του λαού υπόθεση είναι η παιδεία","Στα σχολειά δεν πιάνουν οι απειλές, κάτω τα χέρια από τους μαθητές","Τίποτα, τίποτα δε μας σταματά, ο νόμος του Αρσένη θα μείνει στα χαρτιά","Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, με αγώνες και θυσίες κατακτιέται".

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Αμέσως μετά, το Συντονιστικό των ημερήσιων σχολείων Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και αποφάσισε να γιορτάσει αγωνιστικά την επέτειο του Πολυτεχνείου στα σχολεία, όπως και να συμμετάσχει στην πορεία που θα γίνει την Τρίτη με προσυγκέντρωση στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Επίσης, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις αποφάσισε τριήμερες συμβολικές καταλήψεις στα σχολεία, στις 18, 19 και 20 Νοέμβρη, που θα κορυφωθούν, την τελευταία μέρα, με παλλαϊκό συλλαλητήριο, καθιστική διαμαρτυρία στο Βαρδάρη και συμβολικό αποκλεισμό του υπουργείου Μακεδονίας -Θράκης.

Οι καθηγητές

Τη συμπαράστασή της στους αγώνες των μαθητών, που αναπτύσσονται αυτή την περίοδο, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Α ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και καλεί τους καθηγητές να συντονίσουν τη δράση τους στις σχολικές μονάδες με τις μαθητικές κοινότητες για τη λύση των ιδιαίτερων προβλημάτων κάθε σχολείου και την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου.

Επίσης, αναφερόμενη στο όψιμο, όπως το χαρακτηρίζει, ενδιαφέρον του νομάρχη Θεσσαλονίκης για τα προβλήματα της παιδείας και των καθηγητών, σημειώνει ότι οι πρωτοβουλίες αυτές σκοπό είχαν να εκτονώσουν το κύμα αγανάκτησης και διαμαρτυρίας για την κατάσταση των σχολείων, που διογκώνεται κάθε μέρα, να θέσει εμπόδια στους αγώνες των μαθητών, των γονιών, των καθηγητών που ξεσπούν. Αυτές οι πρωτοβουλίες έπεσαν στο κενό, συνεχίζει, γιατί εξαντλήθηκαν στο ενδιαφέρον για τη χορήγηση των εβδομήντα πιστώσεων για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ παραμένουν όλα τα άλλα προβλήματα άλυτα.

Σχετικά με επιστολή του νομάρχη που απευθύνεται στους καθηγητές, η Α ΕΛΜΕ τονίζει ότι από την πλευρά του δεν υπήρξε καμιά προσπάθεια για να ενεργοποιήσει τους άμεσα ενδιαφερόμενους για τα προβλήματα των σχολείων, ούτε έκανε τίποτα για να προλάβει την τραγική κατάσταση των τεχνικών λυκείων. Ακόμη επισημαίνεται ότι η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου ενέκρινε όλες τις συγχωνεύσεις σχολείων, ενώ τα σχολεία ακόμα περιμένουν από το υπουργείο Παιδείας τα εγκεκριμένα 500 εκατομμύρια δραχμές για τη συντήρηση και την επισκευή των διδακτηρίων και ενώ το οικονομικό έτος πλησιάζει προς το τέλος του.

Συμπαράσταση
  • Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης χαιρετίζει τους αγώνες των μαθητών - σπουδαστών - φοιτητών για την κατάργηση του νόμου Αρσένη. "Οι οικοδόμοι θεωρούν το πρόβλημα της παιδείας και δικό τους πρόβλημα, αγωνιούν για το μέλλον των παιδιών τους και καλούν τις ταξικές και συνδικαλιστές δυνάμεις να αγωνιστούν για να μην περάσει αυτή η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αλλά για ένα σύστημα εκπαίδευσης σύγχρονο, δημόσιο, με ίσες αξίες και δυνατότητες για όλους, έτσι όπως έχει προτείνει το συνδικαλιστικό κίνημα", τονίζεται στην ανακοίνωση του Συνδικάτου.
  • Το ΔΣ του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης σε ψήφισμά του αναφέρει ότι "με συγκίνηση παρακολουθεί τον αγώνα των μαθητών για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, για περισσότερη μόρφωση. Είμαστε μαζί σας και εκφράζουμε τα αισθήματα εκτίμησης στους συνειδητούς εκπαιδευτικούς, οι οποίοι αγωνίζονται μαζί σας ενάντια στην αντιεκπαιδευτική αλλοπρόσαλλη πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που περιορίζουν τις καλύτερες επενδυτικές δαπάνες στην παιδεία", αναφέρεται στο ψήφισμα.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ