Κυριακή 8 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολιτικο-πολιτιστικό γεγονός

Η ζωγράφος και χαράκτρια Εύα Μελά,μιλώντας στο "Ρ" σημείωσε σχετικά με τη συμμετοχή της στην έκθεση της ΕΕΔΥΕ:

"Δεν είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή Ειρήνης διοργανώνει εκθέσεις εικαστικών και μάλιστα εκθέσεις προσφοράς, όπως είναι αυτή. Αυτό είναι ένα πολιτιστικό και πολιτικό γεγονός και όσοι παίρνουμε μέρος εδώ το κάνουμε για δύο λόγους. Αφενός, γιατί θέλουμε με το έργο μας να συνεισφέρουμε οικονομικά στο έργο της Επιτροπής Ειρήνης και το δεύτερο, ότι είναι ταυτόχρονα μια πολιτιστική πράξη, η οποία συνδέεται με το θέμα της ειρήνης, που ιδιαίτερα σήμερα αποτελεί μεγάλη αναγκαιότητα.Η ειρήνη, έχει μια συγκεκριμένη πολιτική χροιά. Δεν είναι γενικό και αόριστο, σήμερα να μιλάς για την ειρήνη. Παίζονται διάφορα "παιχνίδια" στην περιοχή μας. Η δράση της Επιτροπής Ειρήνης βοηθάει ακριβώς στην αφύπνιση όλων μας, απέναντι στο πρόβλημα. Και θέλω να προσθέσω ότι όλοι οι καλλιτέχνες που συμμετέχουμε στην έκθεση, δώσαμε έργα που να είναι και προσιτά στον κόσμο, ώστε να μπορούν να τον αγγίξουν. Ελπίζουμε ότι ο κόσμος με την παρουσία του εδώ, θα στηρίξει όλη αυτή την προσπάθεια της Επιτροπής Ειρήνης".

Πάντα παρών στο φιλειρηνικό κίνημα της χώρας μας ο ζωγράφος Μάριος Βατζιάς,μας είπε: "Η συμπαράσταση των πολιτών στο κίνημα ειρήνης δεν είναι κάτι καινούριο. Το κίνημα της ειρήνης συνδέεται με τις ελπίδες που καλλιεργεί ο άνθρωπος για τη ζωή του και το μέλλον. Οπως έχει ήδη αποδειχτεί, η δραστηριότητα των κινημάτων ειρήνης είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική και σε καιρούς δύσκολους, σε καιρούς πολέμων, σε καιρούς πολιτικά αρνητικούς".

Από τους παλαιότερους εικαστικούς μας δημιουργούς, ο ζωγράφος Απόστολος Μπάρμπογλου συμμετέχει στην έκθεση με ένα έργο πρωτότυπο (λάδι). "Δεν είναι η πρώτη φορά που συμπαρίσταμαι στην προσπάθεια της Επιτροπής Ειρήνης" μας λέει. "Και εγώ, όπως και οι περισσότεροι καλλιτέχνες, αγωνιστήκαμε και αγωνιζόμαστε για την ειρήνη. Οι εικαστικοί δημιουργοί είναι ευαίσθητοι παλμογράφοι των όσων συμβαίνουν γύρω μας.Είναι φυσικό να αγκαλιάζουν και να συμμετέχουν στην προσπάθεια που κάνει το φιλειρηνικό κίνημα της χώρας μας".

Ο νεότερος καλλιτέχνης που εκθέτει έργα του, ο ζωγράφος Ηλίας Κολύβας,εξέφρασε στο "Ρ" τη χαρά του για τη συμμετοχή του στην έκθεση και την επιθυμία και ελπίδα να συνεχιστούν τέτοιες προσπάθειες. Μας είπε: "Μακάρι να συνεχιστεί αυτός ο θεσμός και να προσφέρουμε και εμείς, μέσα από την τέχνη μας, στην υπόθεση της ειρήνης. Νομίζω ότι μια τέτοια προσφορά είναι πολύ πιο σημαντική και πιο θετική για τους καλλιτέχνες, απ' το να προσφέρουν σε ιδιωτικές εταιρίες, όπως γίνεται συνήθως, που σπονσοράρουν τις ομαδικές εκθέσεις. Είναι προτιμότερη μια τέτοια συλλογική προσφορά και μάλιστα για μια τέτοια υπόθεση, όπως αυτή της ειρήνης".

Η γνωστή δημιουργός Ζιζή Μακρή,που προσέφερε στην έκθεση τέσσερις ξυλογραφίες της, μας είπε χαρακτηριστικά: "Οι εικαστικοί καλλιτέχνες είναι φιλειρηνικοί, παλεύουν με το δικό τους τρόπο για την ειρήνη.Η τέχνη συμμετέχει αν όχι άμεσα, έμμεσα, στην υπόθεση της ειρήνης, γιατί η τέχνη δίνει χαρά και αισιοδοξία. Σ' αυτήν την έκθεση συγκεντρώθηκαν και ένωσαν τη φωνή τους με την ειρήνη για την ειρήνη, δεκάδες καλλιτέχνες".

Την ευχάριστη έκπληξή του για το υψηλό επίπεδο της έκθεσης εξέφρασε στο "Ρ" ο ζωγράφος Πέτρος Ζουμπουλάκης."Πρόκειται για μία ομαδική έκθεση με έργα - προσφορά των καλλιτεχνών στην ΕΕΔΥΕ, για την απόκτηση των αναγκαίων πόρων για τους αγώνες της" - τόνισε. "Βλέποντας την έκθεση, διαπιστώνω ότι οι δεκάδες καλλιτέχνες που συμμετέχουν, έχουν δώσει πολύ σπουδαία έργα. Το επίπεδο της έκθεσης είναι πολύ υψηλό.Επίσης, είναι πολύ σημαντική η παρουσία του κόσμου. Αυτό ελπίζω ότι θα συνδεθεί και με τις πωλήσεις των έργων. Για την έκθεση, έδωσα ένα έργο μου τελευταίο, το οποίο ανήκει σε έναν κύκλο δουλιάς που εργάζομαι τα τελευταία χρόνια και δεν έχει ακόμα παρουσιαστεί".

Με τρία τοπία (ακουαρέλες), συμμετέχει στην έκθεση η Α. Μαργαριτώφ - Ζαχαριάδου.Η ζωγράφος συμμετείχε και στις δύο προηγούμενες εκθέσεις που διοργάνωσε η ΕΕΔΥΕ, θεωρώντας ότι "οι καλλιτέχνες αγωνίζονται με τα δικά τους "όπλα" για την υπόθεση της ειρήνης".Για την τωρινή έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα Μερκούρη", η Α. Μαργαριτώφ - Ζαχαριάδου, σχολίασε θετικά τη μεγάλη συμμετοχή των καλλιτεχνών σ' αυτήν, αλλά και την υψηλή ποιότητα που χαρακτηρίζουν τα έργα.

Ο ζωγράφος από την Αλβανία Ταρτάν Μάρκου,συμμετέχει με ενθουσιασμό και χαρά στην έκθεση. Στην εφημερίδα μας είπε χαρακτηριστικά: "Είναι μια πολύ καλή πρωτοβουλία και είμαι ευχαριστημένος που δίνεται η δυνατότητα και σε μετανάστες καλλιτέχνες να συμμετάσχουν με τα έργα τους.Για μένα αυτό είναι και το πρώτο βήμα στην Ελλάδα και η πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης πρέπει να συνεχιστεί για να βοηθιούνται νέοι άνθρωποι. Ειδικότερα, πιστεύω πως πρέπει να υπάρχει επαφή με τους μετανάστες, γιατί μέχρι αυτή τη στιγμή, βρίσκονται στο περιθώριο και δεν τους δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν σε τέτοιες εκθέσεις. Εμείς, πραγματικά, έχουμε δημιουργήσει αξιόλογο έργο, αλλά δεν μπορούμε εύκολα να το προβάλλουμε. Ευχαριστούμε την Επιτροπή που μας δίνει αυτή τη δυνατότητα".

Ο χαράκτης Γιάννης Γουρζής αναφερόμενος στην έκθεση και στη συμμετοχή του μας είπε: "Η ίδια η δημιουργία απαιτεί ειρήνη. Για να υπάρχει δημιουργία, απαιτούνται συνθήκες ειρήνης.Είμαστε αντιπολεμικοί άνθρωποι και αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε είδους πολεμικές πράξεις. Επιζητάμε ένα ειρηνικό περιβάλλον. Αγωνιζόμαστε με τα δικά μας όπλα και το δικό μας τρόπο".

"Κάθε φορά που γίνεται μια τέτοια έκθεση δίνω το "παρών"",μας δήλωσε ο ζωγράφος Κώστας Κουνάδης."Πάντα θυμάμαι ότι η οικογένεια των συντρόφων μου είναι αυτή. Ο αγώνας που διεξάγει η ΕΕΔΥΕ για την ειρήνη, είναι σημαντικός και δύσκολος. Σημαντική είναι και η ευθύνη που επωμίζεται η οικογένεια των καλλιτεχνών συνολικά".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εγκαίνια για την έκθεση εικαστικών και τις παράλληλες δράσεις(2023-01-25 00:00:00.0)
Πολύμορφες εκδηλώσεις για την Ειρήνη και τη φιλία των λαών(2023-01-14 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις Επιτροπών Ειρήνης(2015-06-06 00:00:00.0)
Αντιιμπεριαλιστική, φιλειρηνική ανάταση(1998-05-10 00:00:00.0)
Αντιιμπεριαλιστικός αναβρασμός(1998-05-08 00:00:00.0)
Στο "φουλ οι μηχανές" από σήμερα(1998-05-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ