0 Ενα ακόμα μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη χθες και ο πιλότος του βρήκε τραγικό θάνατο. Στις 11.35 το πρωί αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας τύπου "MIRAZ 2000" κατά την εκτέλεση διατεταγμένης πτήσης συνετρίβη στην περιοχή Σκάλας Ωρωπού.Ο χειριστής υποσμηναγός Παρούσης Νικόλαος του Ελευθερίου, 26 χρόνων, εγκατέλειψε ανεπιτυχώς το αεροσκάφος από χαμηλό ύψος και σκοτώθηκε. Η τραγική σύμπτωση είναι ότι το 1996 είχε σκοτωθεί σε πτώση μαχητικού Α7 ("Κορσαίρ") ανοιχτά της Μονεμβάσιας και ένας πρώτος ξάδελφος του άτυχου πιλότου, ο Κωνσταντίνος Παρούσης. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η χτεσινή πτώση οφείλεται σε βλάβη του πηδαλίου του αεροσκάφους, ενώ επιτροπή εμπειρογνωμόνων με πρόεδρο ανώτατο αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας ανέλαβε τη διερεύνηση των συνθηκών και αιτίων του δυστυχήματος.
Το μοιραίο "MIRAZ 2000" μαζί ένα ακόμα αυτού του τύπου απογειώθηκαν στις 11.20 το πρωί από το αεροδρόμιο της Τανάγρας με κατεύθυνση το Αιγαίο για άσκηση αναχαίτισης, όπου το ένα θα έπαιζε ρόλο ελληνικού και το άλλο τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους. Λίγο μετά την απογείωση ο πιλότος του αεροσκάφους που συνετρίβη διαπίστωσε ότι υπάρχει βλάβη στο σύστημα ελέγχου του πηδαλίου, προφανώς ηλεκτρικό πρόβλημα. Ανέφερε αμέσως στον αρχηγό του σχηματισμού που ήταν ο πιλότος του άλλου μαχητικού και αυτός έδωσε εντολή να πάρει ανοιχτή στροφή για να ρίξει τα καύσιμα στη θάλασσα ώστε να κάνει αναγκαστική προσγείωση. Ο άτυχος πιλότος Ν. Παρούσης δήλωσε ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και ξεκίνησε τη διαδικασία για προσέγγιση του διαδρόμου προσγείωσης της Τανάγρας.
Ενα τέταρτο της ώρας μετά την απογείωση και ενώ ήδη είχε είχε κατεβάσει το σύστημα προσγείωσης και βρισκόταν σε ύψος 1.000 πόδια (330 μέτρα) και σε απόσταση 11 ναυτικών μιλίων νότια της Τανάγρας, στην περιοχή της Σκάλας Ωρωπού, το αεροσκάφος έκανε μια ανεξέλεγκτη κίνηση ανόδου με ταυτόχρονη κλίση και περιστροφή. Ο πιλότος διαπιστώνοντας ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου ενεργοποίησε το σύστημα αυτόματης εκτίναξης του καθίσματος για να διασωθεί. Πριν εγκαταλείψει το αεροσκάφος έκανε, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, απεγνωσμένες προσπάθειες να το οδηγήσει και να συντριβή σε μη κατοικημένη περιοχή. Ομως τη στιγμή της εκτόξευσης του καθίσματος του πιλότου, το αεροσκάφος, όπως εκτιμάται, λόγω της περιστροφής βρισκόταν με τον ουρανό γυρισμένο προς το έδαφος, πράγμα που είχε αποτέλεσμα τη βίαιη πρόσκρουση του πιλότου στην ξηρά χωρίς καν να προλάβει να ενεργοποιηθεί αυτόματα το αλεξίπτωτο. Αυτή η ανεξέλεγκτη κίνηση ανόδου του αεροσκάφους και η περιστροφή του συνηγορούν στην ύπαρξη βλάβης στο υδραυλικό ή το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου του πηδαλίου.
Η χτεσινή πτώση μαχητικού αεροσκάφους είναι η τέταρτη που σημειώνεται μέσα στο 1998. Τα προηγούμενα δέκα χρόνια (1987 - 1997) σημειώθηκαν 56 πτώσεις μαχητικών αεροσκαφών και 37 πιλότοι σκοτώθηκαν. Στους αριθμούς αυτούς δεν περιλαμβάνονται τα δύο μεταγωγικά C - 130 που έχουν πέσει και τα πληρώματά τους. Συγκεκριμένα, ανά έτος υπάρχει η εξής εικόνα: 1997 (5 πτώσεις, 5 νεκροί πιλότοι), 1996 (3 πτώσεις, 3 νεκροί), 1995 (5 πτώσεις, 3 νεκροί), 1994 (3 πτώσεις, 1 νεκρός), 1993 (4 πτώσεις, 2 νεκροί), 1992 (8 πτώσεις, 5 νεκροί), 1991 (6 πτώσεις, 4 νεκροί), 1990 (2 πτώσεις, 1 νεκρός), 1989 (5 πτώσεις, 3 νεκροί), 1988 (3 πτώσεις, 2 νεκροί), 1987 (12 πτώσεις, 8 νεκροί).
O υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος,από τη Βιέννη όπου βρισκόταν χτες, εξέφρασε τη λύπη του για τον τραγικό θάνατο του υποσμηναγού Ν. Παρούση και την πλήρη συμπαράστασή του στην οικογένεια του άτυχου χειριστή. Συγχρόνως ο υπουργός εξέφρασε τη συμπαράστασή του προς τους πιλότους, τους τεχνικούς και στην Πολεμική Αεροπορία γενικότερα, η οποία, όπως είπε, συνεχίζει για να ανταποκριθεί στην ανάγκη θωράκισης της άμυνας της χώρας.
Κ. Ζ.