Τετάρτη 4 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κινηματογράφος "Νέων Οριζόντων"

Ο κινηματογράφος της πρωτοπορίας και της ανανέωσης είναι κυρίως το πεδίο του προγράμματος "Νέοι Ορίζοντες", στα πλαίσια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Πρόγραμμα, που απέδειξε ότι ο καλός κινηματογράφος δε γνωρίζει όρια, πολιτισμικά ή γεωγραφικά.

Φέτος, το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει 36 ταινίες, μεταξύ των οποίων και πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών, καθώς και νέων ανερχόμενων σκηνοθετών, ελάχιστα γνωστών στο ελληνικό κοινό, όπως ο Ισπανός Βεντούρα Πονς,ο Ελβετός Μαρσέλ Ζίσλερ,και ο Γάλλος Φρανσουά Οζόν.Ο Ανεξάρτητος Αμερικάνικος Κινηματογράφος και το τμήμα "Πτυχές του Νέου Γαλλικού Κινηματογράφου" (θα περιλάβει έξι ταινίες νέων Γάλλων σκηνοθετών), φιλοδοξούν να προσφέρουν στους θεατές ψυχαγωγία, αλλά και ενημέρωση για τις σύγχρονες κατευθύνσεις των κινηματογραφιών των δύο χωρών.

Η καινοτομία της φετινής διοργάνωσης είναι ότι τη θέση του καθιερωμένου αφιερώματος σε κάποιο σκηνοθέτη παίρνει η ανεξάρτητη αμερικάνικη εταιρία παραγωγής "Γκουντ Μασίν", που ιδρύθηκε το 1991, με σκοπό την ανάδειξη νέων πρωτοποριακών καλλιτεχνών. Στο πλαίσιο της ίδιας ενότητας, θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο, με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, με θέμα τους τρόπους χρηματοδότησης, εκτός των κρατικών κονδυλίων, και τους παράλληλους τρόπους στήριξης του ανεξάρτητου κινηματογράφου.

Την πρώτη Κυριακή του Φεστιβάλ (15/11) οι "Νέοι Ορίζοντες" έχουν προγραμματίσει μια ειδική προβολή για παιδιά,με σκοπό τη συμμετοχή των παιδιών στη φεστιβαλική "γιορτή" του κινηματογράφου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ