Τετάρτη 4 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Βάλλεται ευθέως η μονιμότητα!

Η απόφαση του ΣτΕ για τον ΟΣΚ επιβεβαιώνει ότι η απόφαση της κυβέρνησης για τη μετατροπή δημόσιων οργανισμών και ΝΠΔΔ σε ανώνυμες εταιρίες οδηγεί σε αυτόματη άρση της μονιμότητας 100.000 δημόσιων υπαλλήλων σε πρώτη φάση, ενώ ναρκοθετεί συνολικά το θεσμό και ανοίγει το δρόμο για ομαδικές απολύσεις στις ΔΕΚΟ

Η απόφαση της κυβέρνησης είτε να μετατρέψει σε ανώνυμες εταιρίες (ΑΕ), είτε να συγχωνεύσει και να καταργήσει μια σειρά δημόσιους Οργανισμούς και ΝΠΔΔ, οδηγεί στην αυτόματη κατάργηση του δικαιώματος της μονιμότητας για πάνω από 100.000 δημόσιους υπαλλήλους που απασχολούνται εκεί, υπονομεύει συνολικά τη μονιμότητα και ανοίγει τους "ασκούς του Αιόλου" για μαζικές απολύσεις στις ΔΕΚΟ.Τον κίνδυνο αυτό - που επανειλημμένα έχει επισημάνει το ΚΚΕ,σύλλογοι εργαζομένων στις υπηρεσίες αυτές και έχει αποκαλύψει η εφημερίδα μας - έρχεται να επιβεβαιώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας,με απόφασή του επί του ΠΔ για τη μετατροπή του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων σε ΑΕ.

Στο σκεπτικό του ΣτΕ αναφέρεται ότι "η μονιμότητα και η προστασία των υπαλλήλων του ΟΣΚ που απορρέει απ' το Σύνταγμα, παύει με τη μετατροπή του Οργανισμού σε ανώνυμη εταιρία, καθώς οι υπάλληλοι αυτοί συνδέονται προς το νομικό πρόσωπο με σχέση ιδιωτικού δικαίου, όμοιο προς τη φύση των θέσεων που καταλαμβάνουν συνεπεία της μετατροπής σε ανώνυμη εταιρία και επομένως στερούνται πλέον των εγγυήσεων της εκ του Συντάγματος μονιμότητας".

Στη συνέχεια το ΣτΕ, αποκαλύπτοντας τον απατηλό χαρακτήρα των "δεσμεύσεων" της κυβέρνησης, κρίνει ότι συνεπεία των παραπάνω, η διάταξη ότι το προσωπικό του ΟΣΚ εντάσσεται σε αντίστοιχες "μόνιμες προσωποπαγείς θέσεις" δεν έχει ισχύ και θα πρέπει να απαλειφθεί ο όρος "μόνιμες".Είναι μια διάταξη που είχε χρησιμοποιήσει κατά κόρον η κυβέρνηση, για να ρίξει "στάχτη στα μάτια" και να αποσοβήσει αντιδράσεις των εργαζομένων στους μετατρεπόμενους Οργανισμούς. Επιπλέον, ζητά να απαλειφθεί, ως μη βάσιμη, η διάταξη που αναφέρει ότι το υπάρχον σήμερα προσωπικό μπορεί να μεταταχθεί στο Δημόσιο μετά τη μετατροπή του Οργανισμού σε ΑΕ. Μετά από αυτά, το ΣτΕ αποφάσισε να το επιστρέψει στα συναρμόδια υπουργεία για... διόρθωση.

Το αντεργατικό σκηνικό συμπληρώνει ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας που έχει κατατεθεί στη Βουλή, όπου - μεταξύ άλλων - προβλέπεται ότι παύει να υφίσταται μονιμότητα του δημόσιου υπάλληλου όταν καταργηθεί η οργανική του θέση.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, χρειάστηκε ο όλος θόρυβος γύρω από την απόφαση του ΣτΕ, για να ανακαλύψει ότι χάνεται η δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα για τους υπαλλήλους των ΝΠΔΔ που μετατρέπονται σε ΑΕ. Ετσι, σε χτεσινή της ανακοίνωση, σημειώνει ότι οι επισημάνσεις του ΣτΕ επιβεβαιώνουν τους φόβους των εργαζομένων στους χώρους, "ξεχνώντας" ότι έκανε μέχρι τώρα τα αδύνατα δυνατά για να τους καθησυχάσει. Αν και αναγνωρίζει ουσιαστικά πως με τη μετατροπή σε ΑΕ δε διασφαλίζονται εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, θέτει σαν "αίτημα" προς την κυβέρνηση να διασφαλίσει τη μονιμότητα...

Η ΕΕ της ΕΣΑΚ

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΣΑΚ με ανακοίνωσή της, επισημαίνει πως με την απόφαση του ΣτΕ για την άρση της μονιμότητας των υπαλλήλων του ΟΣΚ μέσω της μετατροπής του σε ΑΕ, αναδεικνύονται οι προθέσεις της κυβέρνησης για χτύπημα της μονιμότητας γενικότερα στο Δημόσιο, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει ο δρόμος και για μαζικές απολύσεις και στις ΔΕΚΟ.

"Αν μάλιστα αυτή η απόφαση - συνεχίζει - συσχετιστεί με το "νέο" Υπαλληλικό Κώδικα, όπου χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι "καταργούμενης της οργανικής θέσης υπαλλήλου, ο υπάλληλος απολύεται", έχουμε έναν εργασιακό μεσαίωνα, όπου κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης, της αβεβαιότητας και ανασφάλειας, η κυβέρνηση θα επιχειρεί να χειραγωγήσει τον εργαζόμενο στο δημόσιο, να εντείνει τη σε βάρος του εκμετάλλευση και να τον διατάξει αδιαμαρτύρητα στον κρατικό μηχανισμό ως εκτελεστικό όργανο της αντιλαϊκής της πολιτικής.

Η κυβέρνηση της πλουτοκρατίας, υλοποιώντας τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της πλουτοκρατίας, δε διστάζει καθημερινά με τις αντεργατικές της αποφάσεις να καταργεί θεμελιακά δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων.

Η πολιτική αυτή δε διορθώνεται. Χρειάζεται συντονισμένη πάλη των εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα για την ανατροπή της.

Τεράστιες ευθύνες γι' αυτές τις αντεργατικές κυβερνητικές επιλογές έχουν και οι ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ στη ΓΣΕΕ και στην ΑΔΕΔΥ, που συναινούν και εξωραϊζουν αυτά τα αντιδημοσιοϋπαλληλικά κυβερνητικά μέτρα.

Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση, η ΕΕ της ΕΣΑΚ καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα στους εργασιακούς χώρους να πάρουν άμεσες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της ανάπτυξης μετώπων αγώνα, αντίστασης και αντεπίθεσης".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ