Τετάρτη 4 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προσάρτηση των Κατεχομένων ετοιμάζει η Αγκυρα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. -

Η ενοποίηση του ψευδοκράτους με την Τουρκία είναι η απάντηση στην προώθηση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου,δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ,ο οποίος πραγματοποιεί από χτες επίσκεψη στα Κατεχόμενα.

Για κάθε βήμα που κάνει η ελληνική πλευρά προς την ενοποίησή της με την Ευρώπη, θα υπάρχει ανάλογο βήμα για ενοποίηση του ψευδοκράτους με την Τουρκία, είπε χαρακτηριστικά.

Η αποδοχή της ελληνοκυπριακής πλευράς στην Ευρωπαϊκή Ενωση πριν από τη λύση του Κυπριακού και πριν εξασφαλιστεί ισορροπία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, πρόσθεσε, δίνει το "πράσινο φως" για την οριστική διαίρεση του νησιού.

Τόσο ο Γιλμάζ όσο και ο Ντενκτάς πρόβαλαν και πάλι την αξίωση για αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε προκλητικά ότι το ψευδοκράτος αποτελεί μια πραγματικότητα, την οποία πρέπει να αναγνωρίσει η ελληνοκυπριακή πλευρά και να δεχτεί συνομιλίες ανάμεσα σε δύο ισότιμα κράτη στη βάση της πρότασης του Ντενκτάς για συνομοσπονδία.

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης ερωτηθείς αν αναμένει οποιεσδήποτε αντιδράσεις από την τουρκική πλευρά στις 10 Νοέμβρη, κατά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, είπε ότι ο Ντενκτάς γνωρίζει ότι δεν μπορεί να επηρεάσει την ενταξιακή πορεία και ότι είναι διπλωματικά απομονωμένος.

Ο Κύπριος εκπρόσωπος χαρακτήρισε την επίσκεψη στα Κατεχόμενα του Τούρκου πρωθυπουργού προκλητική, εφ' όσον γίνεται, όπως είπε, παράνομα και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά τον Ντενκτάς να προχωρήσει σε λύση του Κυπριακού, επισημαίνοντας ότι "οι θέσεις της πλευράς μας βρίσκονται στο τραπέζι αναμένοντας αξιόπιστο συνομιλητή".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης,σχολιάζοντας πληροφορίες που μιλούν για κλιμάκωση του εξοπλισμού των Κατεχομένων αν εγκατασταθούν οι "S-300", δήλωσε ότι η Τουρκία φέρνοντας επιθετικά όπλα στα Κατεχόμενα, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι είναι η κύρια δύναμη για την ένταση στην περιοχή.

Η Τουρκία, είπε ο εκπρόσωπος, δεν είναι μόνο με αυτό το οπλικό σύστημα που αποδεικνύει την προκλητική της στάση και τη διάθεση για ένταση στην περιοχή. Το ίδιο το μέγεθος των οπλικών συστημάτων που βρίσκονται στην κατεχόμενη Κύπρο μιλά από μόνο του.

Η Εθνική Φρουρά και το υπουργείο Αμυνας, είπε, είναι σε θέση να γνωρίζουν και να έχουν πληροφορίες γύρω από τα θέματα εξοπλισμών στην κατεχόμενη περιοχή.

Δεν "έπεισε" ο Πρόεδρος του Ισραήλ

Ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Εζερ Βάισμαν,παραδέχτηκε ότι δεν κατόρθωσε να πείσει τον Πρόεδρο Κληρίδη και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ότι η στρατιωτική συμφωνία της χώρας του με την Τουρκία δε στρέφεται εναντίον της Κύπρου. Για να είμαι ειλικρινής, είπε, δεν έχω καταφέρει να τους πείσω.

Ανησυχούν πολύ, πρόσθεσε, και καταβάλω προσπάθεια τις τελευταίες 24 ώρες να τους πείσω ότι η συμφωνία δεν επηρεάζει κανένα τρίτο μέρος.

Μιλώντας ύστερα σε πρόγευμα εργασίας με τους αρχηγούς των κομμάτων, ο Ισραηλινός Πρόεδρος επανέλαβε ότι η συμφωνία με την Τουρκία δεν είναι αμυντική και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται ούτε το Ισραήλ να βοηθήσει την Τουρκία ούτε η Τουρκία το Ισραήλ, σε περίπτωση πολέμου.

Σε ερώτηση ποια στάση θα τηρήσει το Ισραήλ σε περίπτωση επίθεσης της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου, απάντησε ότι αυτό θα αποφασιστεί από την κυβέρνηση της χώρας του.

Ο Ε. Βάισμαν υποστήριξε ότι η συμφωνία με την Τουρκία δεν αλλάζει τη στρατιωτική δύναμη της Τουρκίας, η οποία μπορεί να εξασφαλίσει οπλισμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία ή τη Γαλλία.

Σε ερώτηση αν το Ισραήλ είναι διατεθειμένο να προμηθεύσει την Κύπρο με οπλισμό αν του ζητηθεί, απάντησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το είδος του οπλισμού.

Δεν πρόκειται, είπε, να δώσουμε "F-16" ή "Φάντομ" στην Κύπρο.

Σε άλλη ερώτηση, αν υπάρχει δυνατότητα υπογραφής στρατιωτικής συμφωνίας Κύπρου και Ισραήλ, ο Εζερ Βάισμαν απάντησε αρνητικά.

Ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στην περιοχή, είναι κοσμική χώρα, πολεμά το φανατισμό και αυτό, κατά την έκφρασή του, είναι προς το συμφέρον όλων, και της Κύπρου...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ