Τετάρτη 4 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυβερνητική κρίση από την επιστολή των "11"

Μείζον πολιτικό θέμα δημιουργήθηκε αργά το βράδυ, με την κατάθεση στο προεδρείο της Βουλής επιστολής δέκα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, με την οποία ανακοίνωναν ότι ψηφίζουν την κυβέρνηση ουσιαστικά λόγω καταναγκασμού. Την επιστολή υπογράφουν ο Δ. Βαλυράκης,ο Ε. Βερυβάκης,ο Α. Δαμιανίδης,οΓ. Καψής,ο Π. Οικονόμου,ο Η. Παπαηλίας,ο Σ. Παπαθεμελής,ο Α. Πεπονής,ο Γ. Χαραλαμπόπουλος,η Ν. Κατσέλη και ο διαγραμμένος Β. Κεδίκογλου.

Στην επιστολή αναφέρουν ότι ψηφίζουν μεν την κυβέρνηση, αλλά, αιτιολογώντας τη στήριξη, λένε ότι η πρόταση εμπιστοσύνης "συνοδεύτηκε από δύο απειλές. Από την απειλή των εκλογών και από την απειλή της παραπομπής σε πειθαρχικά όργανα του ΠΑΣΟΚ, όσων δε θα έδιναν την ξαναζητούμενη ψήφο. Κυβέρνηση που στηρίζεται σε ψήφο υπό απειλή, ουσιαστικά συνομολογεί πως αμφιβάλλει η ίδια για την εμπιστοσύνη και καταφεύγει στον εξαναγκασμό".

Και συνεχίζουν: "Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δε δεχόμαστε την απειλή και δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποκύψουμε σε κανέναν εκβιασμό. Ψηφίζουμε με αίσθημα πολιτικής ευθύνης, συνεπείς στην εντολή του εκλογικού Σώματος, που διαμόρφωσε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ. Και ακόμα διότι εκτιμούμε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες κανένα από τα κρίσιμα ανοιχτά προβλήματα δεν πρόκειται να λυθεί με πρόωρες εκλογές".

Με τη γνωστοποίηση της επιστολής έπεσε πανικός στην κυβερνητική πλευρά και ο πρωθυπουργός αποσύρθηκε στο γραφείο του για διαβουλεύσεις με τους συνεργάτες του. Μάλιστα, ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας σε ανεπίσημη δήλωσή του έσπευσε να πει ότι η κυβέρνηση δε θεωρεί ψήφους εμπιστοσύνης τις ψήφους των βουλευτών που υπογράφουν το κείμενο. Επανέλαβε δε ότι ο πρωθυπουργός έθεσε το όριο των 151 ψήφων για την επιβίωση της κυβέρνησης.

Το ΠΑΣΟΚ έχει 160 βουλευτές, ενώ υπάρχουν και τρεις διαγραμμένοι (Κεδίκογλου που υπογράφει την επιστολή, Κηπουρός που δηλώνει "παρών", και ο Μ. Γικόνογλου που τελικά δήλωσε ότι στηρίζει την κυβέρνηση). Ετσι με βάση τα δεδομένα η κυβέρνηση διέθετε τους 151 απαραίτητους ψήφους.

Εκαναν πίσω τελικά

Αργά το βράδυ οι υπογράφοντες βουλευτές μετά από απειλή του Κ. Σημίτη ότι εάν επιμείνουν στην κατάθεση της επιστολής θα πάει σε πρόωρες εκλογές, απέσυραν την επιστολή τους δηλώνοντας ότι "δεν επιμένουν στην κατάθεση του κειμένου", επειδή η πρόθεσή τους δεν ήταν η προσφυγή στις εκλογές. Την εν λόγω μεσολαβητική προσπάθεια ανέλαβε ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος κάλεσε τους βουλευτές στο γραφείο του και τους είπε ότι ο Κ. Σημίτης του ανακοίνωσε ότι θα πάει σε πρόωρες εκλογές εάν επιμείνουν στην κατάθεση του εγγράφου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ