Τετάρτη 4 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟΪΚΟ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
"Δούρειος Ιππος" στο ελληνικό έδαφος

Στην τελική ευθεία έχει μπει η πλήρης ενεργοποίηση του ΝΑΤΟικού υποστρατηγείου, που ήδη λειτουργεί στον Τύρναβο της Λάρισας στα πλαίσια της νέας δομής του ΝΑΤΟ. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιπτέραρχος Αθ. Τζογάνης επισκέφτηκε χτες τις εγκαταστάσεις στο στρατόπεδο Σχοινά στον Τύρναβο, προκειμένου να ενημερωθεί για τις προετοιμασίες που γίνονται.

Πρόκειται για το Χερσαίο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στην περιοχή Κεντρικής - Νότιας Πτέρυγας (LSC - LAND SOUTH CENT), του οποίου η επιχειρησιακή ενεργοποίηση αναμένεται να γίνει μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Απρίλη στην Ουάσιγκτον, οπότε και θα μπει σε πλήρη λειτουργία και η ίδια η νέα δομή του. Τα άλλα υποστρατηγεία της νότιας Πτέρυγας, της Σμύρνης στην Τουρκία, της Βερόνας στην Ιταλία και της Μαδρίτης στην Ισπανία προϋπήρχαν και για το λόγο αυτό δεν απαιτείται εκ νέου ενεργοποίησή τους.

Μέχρι το τέλος του 1998 αναμένεται να έχουν οριστικοποιηθεί και οι ρυθμίσεις που αφορούν τη σύνθεση του προσωπικού του υποστρατηγείου της Λάρισας. Μέχρι στιγμής έχουν εγκατασταθεί περίπου 140 Ελληνες αξιωματικοί και υπαξιωματικοί. Συνολικά, πρόκειται να τοποθετηθούν 450 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, από τους οποίους το 50% θα είναι Ελληνες και οι υπόλοιποι από τις άλλες ΝΑΤΟικές χώρες. Ο διοικητής θα είναι Ελληνας, ο οποίος βέβαια θα υπάγεται κατευθείαν στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο της Νάπολης στην Ιταλία και θα υπακούει στις εντολές του διοικητή της Νότιας Πτέρυγας, ο δε υποδιοικητής, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι Τούρκος.

Με την ίδρυση και την ενεργοποίηση του Χερσαίου Στρατηγείου της Λάρισας, του ΝΑΤΟικού υποστρατηγείου της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ, μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή και λειτουργία η νέα δομή του ΝΑΤΟ με ό,τι αυτή συνεπάγεται για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε προγεφύρωμα και ορμητήριο για τα τυχοδιωκτικά σχέδια του ΝΑΤΟ, με στόχο την επιβολή της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων στην περιοχή. Ταυτόχρονα, προκειμένου να εξασφαλιστεί αυτός ο ρόλος για την Ελλάδα, η εθνική ανεξαρτησία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μπαίνουν υπό περιορισμό. Το Αιγαίο, θαλάσσιος και εναέριος χώρος, μετατρέπεται για το ΝΑΤΟ σε μια "γκρίζα περιοχή" και τίθεται εκτός ελληνικής αρμοδιότητας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ένα και μοναδικό ΝΑΤΟικό υποστρατηγείο που θα λειτουργήσει στον ελλαδικό χώρο είναι χερσαίο. Δεν είναι ούτε αεροπορικό ούτε ναυτικό, καθώς αυτές τις αρμοδιότητες θα τις έχει το κεντρικό στρατηγείο της Νάπολης και θα τις εκχωρεί κατά περίπτωση, στα υποστρατηγεία. Και βέβαια η Λάρισα απέχει αρκετά από το Αιγαίο σε αντίθεση με τη Σμύρνη. Το αποτέλεσμα θα είναι ο χώρος του Αιγαίου, περιλαμβανομένων και των ελληνικών νησιών που είναι διάσπαρτο και των ζωτικών διαύλων προς αυτά από και προς την ηπειρωτική Ελλάδα, να μην ελέγχεται επιχειρησιακά από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Κ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ