Τετάρτη 4 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
3Η ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ
Η Τέχνη προσφέρει στην ειρήνη

Εγκαινιάστηκε χτες με μεγάλη επιτυχία στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων "Μελίνα Μερκούρη", που θα λειτουργεί καθημερινά μέχρι τις 15 του Νοέμβρη

Οταν η Τέχνη σμίγει αρμονικά με την πάλη για την ειρήνη, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι σημαντικό, να προάγει την ίδια τη λειτουργία της Τέχνης και να δίνει αισιοδοξία στους χιλιάδες μαχητές της ειρήνης για να συνεχίσουν τον καθημερινό τους αγώνα. Πολύ περισσότερο, που στη χώρα μας, των πλούσιων πολιτιστικών και απελευθερωτικών παραδόσεων, οι καλλιτέχνες έχουν συνδεθεί με τις πιο λαμπρές στιγμές της Ιστορίας, έχουν συμβάλει στην υπεράσπιση της ειρήνης, τόσο με τα έργα τους όσο και με την ενεργητική τους παρουσία στους φιλειρηνικούς αγώνες.

Υπό αυτό το πρίσμα, η 3η Εκθεση ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής, που διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και εγκαινιάστηκε χτες στο κατάμεστο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων "Μελίνα Μερκούρη",σε συνεργασία με τον Πολιτισμικό Οργανισμό του δήμου, αποτελεί ακριβώς τη συνέχεια των καλύτερων παραδόσεων του "ανταμώματος" σπουδαίων καλλιτεχνών με το μαχόμενο και αγωνιστικό φιλειρηνικό κίνημα. Η έκθεση που έχει τίτλο: "Οι Εικαστικοί εκθέτουν για την Ειρήνη" ξεκινάει από χτες το δικό της "ταξίδι" μέχρι και την Κυριακή 15 Νοέμβρη και θα δέχεται καθημερινά το κοινό της από τις 9 π.μ. έως 1 μ.μ. και από 5 μ.μ. έως 9 μ.μ.,εκτός Δευτέρας που θα είναι όλη τη μέρα κλειστή, και την Κυριακή, που θα λειτουργήσει μόνο το πρωί.

Η ΕΕΔΥΕ με την έκθεση αυτή καλεί όλους τους αγωνιστές και τους φίλους της ειρήνης να ενισχύσουν και οικονομικά το μαχόμενο κίνημα ειρήνης, για να συνεχίσει να παλεύει ακόμα πιο δυναμικά για την υπεράσπιση της ειρήνης στη χώρα και την περιοχή, για την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία, για να μπει φραγμός στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που σπέρνουν την καταστροφή, τον πόλεμο και τη φτώχεια στους λαούς.

Ξεχωριστό πολιτιστικό γεγονός

Την έκθεση, που φιλοξενείται σε ένα πανέμορφο και ζεστό χώρο, ο οποίος από νωρίς άρχισε να πλημμυρίζει από κόσμο, προλόγισε η Γλυκερία Κολύβα,υπεύθυνη της έκθεσης από την πλευρά της ΕΕΔΥΕ. Σημείωσε ότι η τρίτη αυτή έκθεση αποτελεί ένα ξεχωριστό πολιτιστικό γεγονός με την πιο μεγάλη συμμετοχή, τόσο σε έργα όσο και σε καλλιτέχνες, από τις δύο προηγούμενες εκθέσεις που διοργάνωσε η ΕΕΔΥΕ. Συγκεκριμένα, 93 καλλιτέχνες εκθέτουν 147 έργα ζωγραφικής και 20 γλυπτά. Αμέσως μετά χαιρετισμό απηύθυνε η Ελλη Ευαγγελίδου,αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου της Αθήνας, που μεταφέροντας τους χαιρετισμούς του δημάρχου, Δ. Αβραμόπουλου, ο οποίος απουσιάζει στο εξωτερικό, καλωσόρισε όλους στο ξεχωριστό χώρο Τέχνης και σημείωσε ότι χρειάζεται και στο μέλλον να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στους δύο φορείς και στη συνεισφορά για την ειρήνη και την Τέχνη.

Εμπρακτη στήριξη του κινήματος ειρήνης

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και επίτιμος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, Ευ. Μαχαίρας, φανερά συγκινημένος αλλά και χαρούμενος, ανταπέδωσε τις ευχαριστίες προς το δήμο, τον δήμαρχο αλλά και την πρόεδρο του Πολιτισμικού Οργανισμού για τη συνεργασία και τη συμπαράσταση για τη διοργάνωση της έκθεσης. Ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ σημείωσε ότι η έκθεση αποτελεί τη συνέχεια της σχέσης του κινήματος ειρήνης με την Τέχνη, που και με αυτόν τον τρόπο συμβάλλει στην ενίσχυση του αγώνα του φιλειρηνικού κινήματος, που απαιτείται σήμερα να ενταθεί. Εκανε μια σύντομη αναφορά στις δύο προηγούμενες εκθέσεις, την πρώτη που έγινε το 1986, υπό την προεδρία του αείμνηστου Αλκη Αργυριάδη στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθήνας και τη δεύτερη το 1995, στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, στο κτίριο "Κωστή Παλαμά". Αναφερόμενος ειδικότερα στην ανάγκη ισχυροποίησης του κινήματος της ειρήνης, υπογράμμισε ότι ιδιαίτερα μετά τις δυσμενείς αλλαγές που συντελέστηκαν στον κόσμο, το ξεπέρασμα του Ψυχρού Πολέμου, κάθε άλλο παρά εξαλείφτηκαν οι λόγοι ύπαρξης των φιλειρηνικών κινημάτων. Συνέχισε λέγοντας ότι μετά το 1991, πάνω από 25 τοπικοί και περιφερειακοί πόλεμοι ξέσπασαν με τεράστιες απώλειες. Η περιοχή μας σπαράχτηκε και σπαράζει από πολέμους και καταστροφή, στη Βοσνία, στο Κοσσυφοπέδιο, με την απειλή από τις μεγάλες δυνάμεις, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, να ξεκινήσουν και νέους εθνικούς σπαραγμούς. Ταυτόχρονα, με έμφαση υπογράμμισε ότι εντείνεται η απειλή εξ ανατολών από την Τουρκία και γι' αυτό χρειάζεται το φιλειρηνικό και λαϊκό κίνημα να καταδείξει στις μεγάλες δυνάμεις ότι δεν είναι διατεθειμένο να δεχτεί τις απειλές τους και την εξόφθαλμη ανοχή στις παράλογες διεκδικήσεις της Τουρκίας. Καταλήγοντας ο Ευ. Μαχαίρας σημείωσε ότι το φιλειρηνικό κίνημα χρειάζεται την ενίσχυση όλων, αφού δεν έχει την επίσημη επιχορήγηση από κανέναν και κάλεσε τον κόσμο να επισκεφτεί τη σπουδαία έκθεση και να αγοράσει έργα, στηρίζοντας έτσι και έμπρακτα τους σκοπούς του κινήματος ειρήνης.

Να γίνει θεσμός

Μιλώντας στο "Ρ" ο νεότερος από τους καλλιτέχνες της έκθεσης, ο ζωγράφος Ηλίας Κολύβας,με ενθουσιασμό τόνισε ότι "χρειάζεται να συνεχιστεί αυτός ο θεσμός", ενώ σημείωσε "ότι η προσφορά των καλλιτεχνών στην έκθεση για την ειρήνη είναι πολύ σημαντική και πολύ πιο ουσιαστική και θετική από το να προσφέρουν τα έργα τους σε ιδιωτικές εταιρίες, που τους σπονσοράρουν".

Ο επίτιμός δήμαρχος Καισαριανής και αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Παναγιώτης Μακρής,που παραβρέθηκε στην έκθεση, ενθουσιασμένος και αισιόδοξος όπως πάντα, μας είπε, ανάμεσα στα άλλα, ότι "η δράση του κινήματος ειρήνης συνδέεται άμεσα με τον πολιτισμό, που πάντα πρόσφερε και σήμερα ακόμη περισσότερο πρέπει να το κάνει, για να ανατραπούν με την ενωμένη δράση όλου του λαϊκού κινήματος τα σχέδια των ιμπεριαλιστών και των εμπόρων του πολέμου".

  • Στην πολύ πετυχημένη επίσημη "πρώτη" της έκθεσης παραβρέθηκαν πολλοί από τους καλλιτέχνες που εκθέτουν έργα τους. Ανάμεσα σε άλλους οι Μ. Κάσσης,Η. Κολυβάς,Π. ΖουμπουλάκηςΑ. Μαργαρίτωφ - Ζαχαριάδου,Γ. Νικολοπούλου - Πετροπούλου.Από προσωπικότητες του κινήματος ειρήνης παρόντες ήταν ο Παντελής Γούτης,συνοδοιπόρος του μάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, ο Στ. Παπακωνσταντίνου,γραμματέας της ΠΕΔΥΕ και ο γιος του Γρ. Λαμπράκη, Γρηγόρης. Επίσης από την ΟΓΕ η Τόνια Χαρατσίδου,από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας ο Ανδρέας Αβραμίδης και η δημοτική σύμβουλος Κερατσινίου Ελένη Παπαδοπούλου.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ