Σάββατο 31 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πιέσεις ασκεί ο Ρουγκόβα

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. -

Με το επιχείρημα ότι η αποχώρηση των γιουγκοσλαβικών και σερβικών δυνάμεων "είναι ανεπαρκής", ο πολιτικός ηγέτης των Κοσσοβάρων Αλβανών Ιμπραήμ Ρουγκόβα κάλεσε χτες για "πλήρη αποχώρησή" τους, και δημιουργία "νέου αστυνομικού Σώματος του Κοσσυφοπεδίου", το οποίο θα "καλύψει το κενό". Μ' αυτόν τον τρόπο, πρόσθεσε, στην εβδομαδιαία του συνέντευξη Τύπου, οι πρόσφυγες θα "πειστούν" να επιστρέψουν στις εστίες τους.

Σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες, παρά τις "σημαντικότατες" αποχωρήσεις από γιουγκοσλαβικές και σερβικές δυνάμεις, πολλοί από τους περίπου 275.000 Αλβανούς πρόσφυγες φοβούνται για την ασφάλειά τους, "δυσπιστώντας" προς τις δεσμεύσεις των γιουγκοσλαβικών αρχών, ή επειδή τα σπίτια τους είναι "μερικώς ή ολικώς κατεστραμμένα".

Πάντως, σε μια "εξαίρεση" όσον αφορά την κατάσταση, οι πρόσφυγες (περίπου 3.000) που βρίσκονταν στην Κίσνα Ρέκα μετέβησαν στις εστίες τους.Ο Ρουγκόβα κάλεσε "για άμεση ανάπτυξη" των Αμερικανών και Ευρωπαίων παρατηρητών διπλωματών της αποστολής των 2.000 ανθρώπων, που σχεδιάστηκε για να "πιστοποιήσει" τη "συμμόρφωση" του Βελιγραδίου προς τη συμφωνία Χόλμπρουκ - Μιλόσεβιτς της 12ης Οκτωβρίου. Και εκτίμησε ότι ο "Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου" (UCK) πρόκειται "να συνεργαστεί".

Στη χτεσινή της έκδοση η εφημερίδα "Κόχα Ντιτόρε" ανέφερε ότι μέλη της Διπλωματικής Αποστολής Παρατηρητών για το Κόσσοβο (KDOM) συναντήθηκαν με "στρατιωτικούς διοικητές" του "Απελευθερωτικού Στρατού", με στόχο να τους πείσουν να διατηρήσουν την εκεχειρία και να μην καταλάβουν τις θέσεις που εγκαταλείπουν οι Σέρβοι. Οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις δικαιούνται να περιπολούν σε εβδομαδιαία βάση τους δρόμους της επαρχίας, σύμφωνα με τη συμφωνία Χόλμπρουκ.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Βόλφγκανγκ Σούσελ δήλωσε χτες ότι "το να καλύψει ο UCK το κενό που αφήνουν οι Σέρβοι είναι το τελευταίο που θέλουμε". Αυτό που "θα ήθελε" η διεθνής κοινότητα, είπε ο ίδιος, "είναι να δημιουργηθούν σταθερές συνθήκες και να δημιουργηθεί η ατμόσφαιρα για πολιτικές συνομιλίες". Ο UCK, κατέληξε, οφείλει να μην κάνει "κακή χρήση" του χρόνου που βρίσκεται στη διάθεσή του.

Εξ άλλου, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Σερβίας Βόισλαβ Σέσελι, είπε χτες ότι "δε θα εγκαταλείψουμε τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας", δίνοντας τον τόνο της (λιγοστής) "υπομονής" στους πιο "σκληρούς" κύκλους του Βελιγραδίου.

Στο μεταξύ χτες στις Βρυξέλλες το ΝΑΤΟ έδωσε την εντολή να αρχίσει η από αέρος επιτήρηση του Κοσσυφοπεδίου. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της Συμμαχίας, θα αρχίσει στις αρχές της άλλης εβδομάδας. Δεν έχει γίνει απολύτως σαφές το πόσα αεροπλάνα θα λάβουν μέρος σ' αυτήν (το Γαλλικό Πρακτορείο κάνει λόγο για περίπου είκοσι). Τα αεροπλάνα θα συνδράμουν το έργο των περίπου 2.000 παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, καθώς αυτοί θα αναπτυχθούν στο Κοσσυφοπέδιο.

Αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο U2 εκτελεί ήδη αποστολές σε μεγάλο ύψος πάνω από το Κοσσυφοπέδιο.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας με το Βελιγράδι, το ΝΑΤΟ θα υποβάλει προκαταβολικά τα σχέδια πτήσεων και η γιουγκοσλαβική αντιαεροπορική άμυνα θα παύει να λειτουργεί στο διάστημα που θα πραγματοποιούνται οι επιθεωρήσεις από αέρος, οι οποίες μπορεί να γίνονται και "αιφνιδιαστικά" ύστερα από προειδοποίηση μιας μόνο ώρας...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ