Παρασκευή 30 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΝΕΤ, ο Δαμασκηνός και η ιστορία

Αυτό θα πει "ενημερωτική τηλεόραση"! Τα κατάφερε μια χαρά και πάλι η ΝΕΤ να συνδέσει το όνομά της με την πλήρη παραχάραξη της ιστορίας. Τούτη τη φορά, "θύμα" της έπεσε μια ολόκληρη ιστορική περίοδος της χώρας και, μάλιστα, η περίοδος της Κατοχής, τα Δεκεμβριανά και όσα ακολούθησαν έκτοτε στον τόπο. Μάλιστα, η ΝΕΤ βρήκε την ευκαιρία να παρουσιάσει τη δική της εκδοχή για τα πράγματα, μέσα από εκπομπή - αφιέρωμα στον τότε αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό. Ας σημειωθεί ότι η εν λόγω εκπομπή γυρίστηκε το 1991 και προβλήθηκε, προχτές, ανήμερα της 28ης Οκτώβρη. Ετσι, η ΝΕΤ επιτέλεσε το χρέος της, να ...διδάξει τους Ελληνες και κυρίως τους νέους ανθρώπους για όσα συνέβησαν τότε...

***

Θα πρέπει εισαγωγικά να σημειωθεί ότι αυτό το αφιέρωμα στον Δαμασκηνό γυρίστηκε με φόντο την αφήγηση του μακαρίτη, πλέον, Ιωάννη Γεωργάκη, πρώην προέδρου του "Ωνασείου" και εκείνα τα χρόνια, της δεκαετίας του '40, "ανθυπασπιστή" του Δαμασκηνού. Οπως ήταν ευνόητο, ο καθηγητής Γεωργάκης προσέδωσε στον πρώην αρχιεπίσκοπο - και, μάλιστα, η ΝΕΤ είχε φροντίσει να μην υπάρξει ουδείς αντίλογος - την ιδιότητα του μεγαλύτερου (!) "αντιστασιακού" (!) που γνώρισε ο τόπος! Μέχρι ...Παπαφλέσσα, μας τον παρουσίασε η ΝΕΤ τον Δαμασκηνό. Μέχρι τιμές του απένειμε, διότι, λέει, ο Δαμασκηνός ήταν που απείλησε τους Γερμανούς ότι θα χτυπήσει τις καμπάνες (!) και κατόπιν αυτής της "απειλής" (!) αποφεύχθηκε η πολιτική επιστράτευση από τον Χίτλερ στην Ελλάδα! Μέχρι και "πολιτικό κεφάλαιο", που έθεσε εαυτόν υπέρ της "εθνικής συμφιλιώσεως", μας παρουσίασαν τον Δαμασκηνό! Κάπως έτσι (θέλουν να) γράφουν την ιστορία οι νικητές.

***

Το πρόβλημα για τη ΝΕΤ, που βρήκε τη μέρα - την 28η Οκτώβρη! - για να ανοίξει τους οχετούς της παραχάραξης, είναι ότι η "ιστορία" της ...μπάζει. Προτείνουμε, λοιπόν, την επόμενη φορά που θα ασχοληθεί με το θέμα, να απαντήσει στα εξής: Πρώτον, έχουν οι κύριοι της ΝΕΤ κάποια εξήγηση επί του ιστορικού γεγονότος ότι ο Δαμασκηνός αποκαταστάθηκε στη θέση του αρχιεπισκόπου εν μέσω Κατοχής; Γιατί, άραγε, η γερμανοκρατούμενη Ελλάς τον εξετίμησε τόσο, ώστε τον ενθρόνισε αρχιεπίσκοπο; Δεύτερο, δεν έχουν ακούσει τίποτα στη ΝΕΤ για τις μεγαλειώδεις απεργίες και τα συλλαλητήρια εκατομμυρίων Ελλήνων τις μέρες της Κατοχής, υπό την καθοδήγηση του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, με τις οποίες απετράπη η πολιτική επιστράτευση; Τρίτον, τους έχει διαφύγει εκεί στη ΝΕΤ ότι αυτός ο "μέγιστος Ελλην", ο Δαμασκηνός, ήταν και αντιβασιλέας της χώρας, όταν ο Τσόρτσιλ και ο Σκόμπι δολοφονούσαν το λαό της Αθήνας, το Δεκέμβρη του '44; Δεν έχουν δει φωτογραφίες του Δαμασκηνού να υποδέχεται και να υποκλίνεται μπροστά στον Τσόρτσιλ, όταν αυτός ήρθε στην Ελλάδα για "να μας σώσει από τον κομμουνισμό"; Τέταρτο, δε γνωρίζουν στη ΝΕΤ ότι ο Δαμασκηνός μέχρι και πρωθυπουργός διατέλεσε, τον καιρό του εμφυλιοπολεμικού, μισαλλόδοξου και δολοφονικού κράτους των "χιτών" και των ταγματασφαλιτών, το '45; Φυσικά, δεν περιμένουμε κάποια απάντηση. Αλλωστε, στην πραγματικότητα, δεν έχουμε καμία απορία, τόσο για το ποιόν και της ΝΕΤ, όσο και των αφεντικών της.

Ν. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ