Παρασκευή 30 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΚΕ - ΚΚ ΤΣΕΧΙΑΣ - ΜΟΡΑΒΙΑΣ
Ευρεία αλληλοενημέρωση για τα προβλήματα των δύο λαών

Εγινε την περασμένη Τρίτη το απόγευμα, στον Περισσό, συνάντηση των δύο κομματικών αντιπροσωπειών που είχαν επικεφαλής τον πρόεδρο του ΚΚ Τσεχίας - Μοραβίας Μίροσλαβ Γκρεμπενίτσεκ και τημ ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα επικεφαλής αντιπροσωπείας, αποτελούμενη από τον Ηλία Λέγγερη,μέλος της ΚΕ και τον Ελισαίο Βαγενά,μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, συναντήθηκε την Τρίτη 27/10, στα γραφεία του Κόμματος στον Περισσό, με αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχίας - Μοραβίας, αποτελούμενη από τον πρόεδρο του κόμματος Μιροσλάβ Γκρεμπενίτσεκ,τον Στανισλάβ Φίσερ,βουλευτή και υποψήφιο για το αξίωμα του Προέδρου της Τσέχικης Δημοκρατίας, τον Βλαντιμίρ Γιάκου,υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και τον Στάθη Προύσσαλη,στέλεχος του κόμματος.

Η Αλέκα Παπαρήγα ενημέρωσε για το αποτέλεσμα των πρόσφατων νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών και τη σημαντική επιτυχία που σημείωσαν τα πλατιά αγωνιστικά ψηφοδέλτια που στήριξε το ΚΚΕ, στα οποία συμμετείχαν και υποψήφιοι που δεν είναι κομμουνιστές, αλλά στρατεύτηκαν στο αγωνιστικό πρόγραμμα που εκπροσωπούσαν αυτοί οι συνδυασμοί.

Η ενωτική πολιτική του ΚΚΕ - τόνισε - εκφράστηκε ακόμα πιο καθαρά ιδιαίτερα στις περιοχές όπου αναπτύχθηκαν μεγάλοι λαϊκοί αγώνες και κινητοποιήσεις. Εκεί ήταν πολύ πιο δύσκολο να περάσουν οι ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές που προσπαθούν να καλλιεργήσουν οι εταίροι του δικομματισμού και του "ευρωμονόδρομου". Η αντιπαράθεση έγινε πάνω στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός μας από την αντιλαϊκή πολιτική και την προσαρμογή της χώρας μας στις απαιτήσεις της ΟΝΕ.

Στο επόμενο διάστημα, μαζί με το δυνάμωμα των αγώνων των εργαζομένων, θα δυναμώσει και η προσπάθεια της πολιτικής παρέμβασης του ΚΚΕ για την ισχυροποίηση των κριτηρίων επιλογής της ψήφου των εργαζομένων, στην κατεύθυνση καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής με όποιο χρώμα κι αν εκφράζεται, της αλλαγής των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα, στη συσπείρωση των λαϊκών δυνάμεων για τη δημιουργία του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού μετώπου πάλης, για την ανατροπή της σημερινής κατάστασης. Πολύ θετική εξέλιξη σ' αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η στροφή μιας μερίδας της νεολαίας προς το ΚΚΕ.

Στη συνέχεια η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε στους κινδύνους για την ειρήνη στην περιοχή από την επέμβαση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, καθώς και του ανταγωνισμού που εκδηλώνεται για το νέο μοίρασμα των αγορών μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας και άλλων ηγετικών δυνάμεων της ΕΕ. Στη χώρα μας δυναμώνει η αντίσταση του λαού στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ και η αποκάλυψη του ρόλου τους και των σχεδιασμών τους από το ΚΚΕ βρίσκει πλατιά απήχηση.

Τέλος, η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε στην ανάγκη μελέτης και κοινής επεξεργασίας από τα κομμουνιστικά κόμματα της νέας οικονομικής κρίσης, της παγκοσμιοποίησης και των νέων προσπαθειών καθυπόταξης των λαών και των εργαζομένων με την προώθηση σχεδίων, όπως αυτό της πολυμερούς συμφωνίας για τις επενδύσεις (ΜΑΙ).

Τα "αγαθά" της παλινόρθωσης του καπιταλισμού

Ο πρόεδρος του ΚΚ Τσεχίας - Μοραβίας ενημέρωσε για την κατάσταση στη χώρα του. Τώρα ένα όλο και πιο μεγάλο μέρος του πληθυσμού καταλαβαίνει τα "αγαθά" της παλινόρθωσης του καπιταλισμού και ενισχύει σταθερά το κομμουνιστικό κόμμα. Ξεθωριάζει μέσα στους εργαζόμενους και το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Η ανεργία αυξάνει με μεγάλους ρυθμούς και το βιοτικό επίπεδο που είχε κατακτηθεί επί σοσιαλισμού συνεχώς υποβαθμίζεται. Είναι πολύ σημαντικό πως παρατηρείται μια στροφή και μέσα στη νεολαία για όσα ψεύτικα τους υπόσχονταν. Νέοι άνθρωποι ξανασυνάντησαν τους κομμουνιστές.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα δέχτηκε και δέχεται πολλές επιθέσεις, πρώτα γιατί διατήρησε τον τίτλο του και δεύτερο γιατί δεν εγκατέλειψε την ιδεολογία του. Το κόμμα άντεξε σ' αυτές τις επιθέσεις, αντιπροσωπεύεται στο Κοινοβούλιο της χώρας και έχει μια αυξανόμενη παρουσία στην πολιτική και κοινωνική ζωή της Τσεχίας.

Ο Μ. Γκρεμπενίτσεκ τόνισε την ανάγκη της παραπέρα ανάπτυξης των διμερών και πολυμερών συναντήσεων των κομμουνιστικών κομμάτων και την ανάπτυξη της μελέτης του σύγχρονου καπιταλισμού, της νέας του οικονομικής κρίσης, αλλά και της ανάληψης κοινής δράσης με άλλους εργαζόμενους, που βλέπουν να χειροτερεύει συνεχώς η κατάστασή τους. Εκτίμησε ως πολύ θετική τη συνάντηση που διοργάνωσε στην Αθήνα το ΚΚΕ για τα 150 χρόνια από το Κομμουνιστικό Μανιφέστο και τα 80χρονα από την ίδρυσή του και θα πάρει μέρος στη νέα συνάντηση για την "παγκοσμιοποίηση", τη ΜΑΙ και την οικονομική κρίση, την οποία περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το ΚΚ Τσεχίας - Μοραβίας σήμερα επεξεργάζεται ένα νέο πρόγραμμα και τα θέματα αυτά έχουν ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον. Μέσα στον επόμενο χρόνο θα πραγματοποιηθεί μια προπαρασκευαστική συνδιάσκεψη για το πρόγραμμα του κόμματος στην οποία προσκαλέστηκε να πάρει μέρος και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ.

Τέλος, μέσα στα πλαίσια των στενών αδελφικών σχέσεων μεταξύ των δύο κομμάτων, ο πρόεδρος του ΚΚ Τσεχίας - Μοραβίας προσκάλεσε την Αλέκα Παπαρήγα να επισκεφτεί την Τσεχία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ