Παρασκευή 23 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Παρέμβαση στο λάδι με... εισαγγελείς

"Αλαλούμ" με πρωταρχική ευθύνη του υπουργείου Γεωργίας έχει δημιουργηθεί φέτος στη διαδικασία παρέμβασης ελαιολάδου, με κίνδυνο να πληρώσουν τα "σπασμένα" οι παραγωγοί. Μπροστά στην κατάσταση αυτή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, προκειμένου να "καλύψει" τις ευθύνες της και επικαλούμενη το συμφέρον... των ελαιοπαραγωγών, απειλεί και εκβιάζει με εισαγγελικές διώξεις όσους δε συμμορφωθούν (δηλαδή αρκετές συνεταιριστικές οργανώσεις) στις επιταγές της (δηλαδή τους όρους των διαγωνισμών για την παρέμβαση).

Χτες το υπουργείο εξέδωσε μια ανακοίνωση - "γρίφο", όπου αναφέρεται ότι μπαίνουν στο "παιχνίδι" και οι εισαγγελίες εφετών, στις περιφέρειες των οποίων υπάρχουν ελαιοπαραγωγικές περιοχές. Αυτό έγινε ώστε να δημιουργηθεί κλίμα εκφοβισμού και ν' ασκηθεί πίεση σε συνεταιριστικές οργανώσεις, που έχουν συγκεντρώσει ποσότητες λαδιού, ώστε να υποκύψουν και να τις παραδώσουν στους φορείς που προκρίθηκαν από τον πρώτο διαγωνισμό του υπουργείου. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται σε συνέχεια της αποπροσανατολιστικής ανακοίνωσης που έβγαλε πριν ένα μήνα περίπου το υπουργείο Γεωργίας και στην οποία αναφερόταν ότι οι ελαιοπαραγωγοί δεν ενδιαφέρονται να πάνε το λάδι στην παρέμβαση.

Το υπουργείο Γεωργίας στον πρώτο διαγωνισμό είχε κρίνει ως φορείς παρέμβασης τρεις Ενώσεις στο Νομό Χανίων (Κισάμου,Μάλεμε και Κολυμπαρίου) καθώς και τις ιδιωτικές εταιρίες "Νούτρια" και "Αρχαντάκη" με συνολική ποσότητα 8.500 τόνους. Στη συνέχεια προκήρυξε και δεύτερο διαγωνισμού όπου έκρινε ως φορείς παρέμβασης την "Ελαιουργική",τις Ενώσεις Ηρακλείου,Ρεθύμνου και Λέσβου και την ιδιωτική εταιρία "Ιονικές Επιχειρήσεις" με ποσότητα 25.000 τόνους περίπου. Ομως, ως όρος για το δεύτερο διαγωνισμό τέθηκε ότι πρώτα πρέπει να συγκεντρωθούν οι ποσότητες που είχαν κατοχυρωθεί στους πρώτους φορείς παρέμβασης και στη συνέχεια μπορούν να παραλάβουν όσοι προκρίθηκαν στο δεύτερο διαγωνισμό. Η γεωγραφία των εδρών των πρώτων φορέων παρέμβασης και το ζήτημα του κόστους των μεταφορικών δημιούργησαν πρόβλημα στη συγκέντρωση λαδιού και έτσι ξεκίνησε διαμάχη και απειλές για προσφυγές στα δικαστήρια και "πλούσιες" παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις χωρίς αποτέλεσμα.

Το αποτέλεσμα είναι να λήγει σε μια βδομάδα η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων (30 Οκτώβρη) ώστε να πάνε οι ποσότητες απούλητου λαδιού στην παρέμβαση και η όλη διαδικασία να έχει μπλοκάρει, εξαιτίας των χειρισμών του υπουργείου Γεωργίας, που τώρα απειλεί με εισαγγελείς. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτοι φορείς παρέμβασης έχουν συγκεντρώσει περίπου 2.500 τόνους λαδιού και έχουν κατατεθεί επίσης αιτήσεις για άλλους 3.000 τόνους με βάση στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας. Ωστόσο όμως, υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου τόνιζαν χτες σχετικά ότι οι φορείς παρέμβασης του πρώτου διαγωνισμού αποκρύπτουν τις πραγματικές ποσότητες λαδιού που έχουν πάρει για λογαριασμό τους, δημιουργώντας έτσι πρόβλημα στη συνέχιση της διαδικασίας και στη συγκέντρωση λαδιού από τους φορείς του δεύτερου διαγωνισμού. Και η "ειρωνεία" της υπόθεσης είναι ότι η ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας προειδοποιεί ότι, αν δεν πάει λάδι στην παρέμβαση, τότε αυτό θα πουληθεί την ερχόμενη εμπορική περίοδο σε τιμές ακόμα πιο χαμηλές από αυτές της παρέμβασης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ