Δευτέρα 19 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
"Κρίσιμες" εκλογές

ΣΚΟΠΙΑ.-

Στις χτεσινές εκλογές στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας τα δύο κόμματα που εμφανίζονταν να "μονομαχούν" ήταν το κυβερνών και το εθνικιστικό. Φυσικά, η απάντηση το ερώτημα τι θα βγάλει η κάλπη αφορά όχι μόνο τη χώρα, αλλά και τα ταραγμένα Βαλκάνια.

Υπό το βλέμμα 200 διεθνών παρατηρητών, άνοιξαν χτες οι κάλπες για την ψηφοφορία των 3/4 των 2 εκατ. του πληθυσμού της ΠΓΔΜ για την ανάδειξη των 120 μελών του νέου Κοινοβουλίου της χώρας.

Σχεδόν 30 κόμματα θα διεκδικήσουν θέση στον κοινοβουλευτικό χάρτη, όμως εκτιμάται πως μόλις έξι θα κατορθώσουν εν τέλει να καταλάβουν έδρα στο Σώμα της νομοθετικής εξουσίας.

Πολιτικοί αναλυτές, κρίνοντας "γαλήνια" τη στάση ορθοδόξων και μουσουλμάνων έναντι της "ανήσυχης" αλβανικής κοινότητας, έκαναν λόγο για "αποδείξεις" πολιτικής ωριμότητας των πολιτικών κύκλων της ΠΓΔΜ, που απέκτησε κρατική οντότητα προ επταετίας, όταν αποσχίστηκε από την πρώην Γιουγκοσλαβία..

Τα θέματα που κυριάρχησαν στον προεκλογικό διάλογο ήταν τα οικονομικά προβλήματα κι η (εφιαλτικά καλπάζουσα) ανεργία (πλήττει το 40%).

Ωστόσο το Αλβανικό,αν και δε θίχτηκε ανοιχτά από τους παράγοντες της μειονότητας, παρέμεινε κύριο θέμα "κάτω από τις γραμμές" των λόγων τους σε προεκλογικές αναφορές και συζητήσεις. Η κόκκινη σημαία της Αλβανίας με τον μαυραητό δεν έλειψε από τα χέρια των μελών της μειονότητας από καμία προεκλογική συγκέντρωση των αντιπροσώπων τους...

Επικρατέστερα κόμματα στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τις στατιστικές ενδείξεις, είναι η κυβερνητική Κοινωνική Δημοκρατική Συμμαχία της Μακεδονίας (SDSM) και το αντιπολιτευτικό Κίνημα για την Ανασύσταση της Μακεδονίας (VMRO - DPMNE), που όμως αμφότερα δεν αναμενόταν να ξεπεράσουν το ποσοστό του 25% των ψήφων.

Σε περίπτωση που οι υποψήφιοι δεν επιτύχουν πλειοψηφία για την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο, θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος σε δυο βδομάδες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ