Τρίτη 13 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εγκρίθηκε το νέο πρόγραμμα "σύγκλισης"

Το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνιστά σκληρότερη λιτότητα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

(Του ανταποκριτή μας

ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). -

Η Κομισιόν και ο αρμόδιος επίτροπος Γάλλος Ιβ ντε Σιλγκί, προανήγγειλαν χτες στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών (ΕΚΟΦΙΝ), του Λουξεμβούργου, τις νέες προβλέψεις, της αναμενόμενης για την 28η Οκτώβρη, "οικονομικής έκθεσης" για μειωμένη ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας το 1999, και μόνο ο Γ. Παπαντωνίου δέσμευσε τη χώρα μονομερώς σε τριετές "πρόγραμμα σύγκλισης" (1998 - 2001) που προβλέπει εντυπωσιακούς και εξωπραγματικούς ρυθμούς αύξησης του "εθνικού" ΑΕΠ.

Οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών ενέκριναν το "πρόγραμμα σύγκλισης" της Αθήνας, αρκούμενοι να χαρακτηρίσουν ως "υπερβολικά φιλόδοξους" τους στόχους της.

Η κυβέρνηση αυτο - δεσμεύεται για αυξήσεις του ΑΕΠ "+3,7%" (1999), "+3,9%"(2000), και "+4,5%" (2001) (!!!) ως "βάση" για την πραγματοποίηση του"προγράμματος σύγκλισης".

Οι συγκρατημένες χτεσινές δηλώσεις του αρμοδίου επιτρόπου, προσπάθησαν να προκαταλάβουν χωρίς να πανικοβάλουν τις ευρωπαϊκές αγορές. Η Κομισιόν είχε προβλέψει τον περασμένο Απρίλη μια αύξηση "3,2% για τις έντεκα χώρες της ζώνης ΕΥΡΩ το 1999, και 3,0% για τις δεκαπέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Αλλά με δεδομένη την παρατεταμένη παγκόσμια κρίση, η Κομισιόν ανακοινώνει ενόψει της "φθινοπωρινής" οικονομικής έκθεσης ότι θα υπάρξει αναθεώρηση των προβλέψεων ανάπτυξης "ελαφρά μειωμένων".Ετσι την ίδια μέρα που η κυβέρνηση δεσμεύεται για αυξήσεις του ΑΕΠ "+3,7%" για το 1999, η Κομισιόν ανακοινώνει επίσημα ότι θα υπάρξει αύξηση "χαμηλότερη" και από το προβλεφθέν +3,0%. Ο αρμόδιος επίτροπος αναγνώρισε την "επιβράδυνση του εμπορίου και της παγκόσμιας ανάπτυξης που θα θίξει τις εξαγωγές" παρ' όλη την "ανάπτυξη εντός του 1999", έστω και με "ελαφρά επιδιόρθωση προς τα κάτω των προβλέψεων". Η Κομισιόν στηρίζει την "αισιοδοξία" της στο γεγονός ότι "με το ενιαίο νόμισμα για τη ζώνη ΕΥΡΩ το 60% του εμπορίου γίνεται εσωτερικό, μειώνοντας αισθητά τις επιπτώσεις των εξωτερικών κρίσεων". Κάτι τέτοιο δεν αφορά βέβαια την Ελλάδα που δε συμμετέχει στη ζώνη ΕΥΡΩ. Τι απομένει από τις δεσμεύσεις του κυβερνητικού "προγράμματος σύγκλισης"; Το ΕΚΟΦΙΝ αναλαμβάνει κατά λέξη τη γνωμοδότηση της Κομισιόν, και δεν έχει κανένα λόγο να διαφωνεί με τις μονομερείς δεσμεύσεις της κυβέρνησης, ήδη από την 14/3/1998, με την υποτίμηση της δραχμής, για "συγκράτηση των μισθών και δημοσιονομική πειθαρχία".Το ΕΚΟΦΙΝ "σημειώνει με ικανοποίηση" ότι ο "πρωταρχικός" στόχος της κυβέρνησης είναι η επανένταξη στην ΟΝΕ και βέβαια, δε δεσμεύεται σε κανένα χρονοδιάγραμμα.

Σ' αυτή τη φάση, πάντως, το ΕΚΟΦΙΝ δίνει ιδιαίτερη σημασία ("καθοριστική") για τη μείωση "σε διαρκή βάση" του πληθωρισμού αποκλειστικά στις "μισθολογικές εξελίξεις". Το Συμβούλιο αφού εκφράζει "ικανοποίηση για τη μισθολογική πολιτική της περιόδου 1998 - 1999" τονίζει "την ανάγκη να ενισχυθεί η μετριοπαθής μισθολογική πολιτική". Δεν μπορεί να υπάρξει εφαρμογή του Μάαστριχτ χωρίς άγρια εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού. Οσον αφορά τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, το ΕΚΟΦΙΝ τονίζει ότι "πρέπει να γίνει ευρύτερη χρήση των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις". Και καταλήγει εκφράζοντας "ικανοποίηση για τις μονομερείς δεσμεύσεις της κυβέρνησης περί διαρθρωτικών αλλαγών στις αγορές, περιλαμβανομένων των προγραμμάτων μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας, του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και του γενικότερου δημόσιου τομέα".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ