Τρίτη 6 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΑΠΙΟΣ ΣΑΧΙΝΗΣ
Στο πλευρό των εργαζόμενων στο μηχανουργείο

Σειρά κινητοποιήσεων (στάσεις εργασίας και ενημερωτικές καμπάνιες) άρχισαν από την προηγούμενη βδομάδα οι εργαζόμενοι στο μηχανουργείο του Δήμου Θεσσαλονίκης, δηλώνοντας αποφασισμένοι να αγωνιστούν ενάντια στην πολιτική της σταδιακής αποδυνάμωσης του Τμήματος, που απώτερο σκοπό έχει την πλήρη ιδιωτικοποίηση της επισκευής και συντήρησης όλων των δημοτικών οχημάτων. Ζητάνε επίσης τον εκσυγχρονισμό του μηχανουργείου και τον εξανθρωπισμό των συνθηκών εργασίας, την πρόσληψη εργατοτεχνιτών για την κάλυψη των θέσεων που προβλέπει ο Οργανισμός και την επαναφορά των συναδέλφων τους που εκδιώχτηκαν πρόσφατα.

Το Σάββατο επισκέφθηκε τους εργαζόμενους στο μηχανουργείο ο υποψήφιος δήμαρχος Αγ. Σαχίνης,συνοδευόμενος από υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και άκουσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, προβλήματα που χρονίζουν χωρίς να δίνονται λύσεις από τις διοικήσεις του δήμου. Ο Αγ. Σαχίνης εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του συνδυασμού "Θεσσαλονίκη - ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ" στον αγώνα τους, δηλώνοντας ότι θα βρεθεί δίπλα τους σε όποια μορφή αγώνα κι αν αποφασίσουν.

Το μηχανουργείο έγινε το 1956 με στόχο να καλύψει τις ανάγκες εκείνης της εποχής, δηλαδή 30 οχήματα. Στον ίδιο χώρο σήμερα πρέπει να επισκευάζονται και να συντηρούνται 273 οχήματα! Μέσα στις πλέον αντίξοες, ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες οι λίγοι εργαζόμενοι κάνουν ό,τι μπορούν για να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο. Οι διοικήσεις του δήμου δεν έχουν φροντίσει ώστε να μεταστεγαστεί το μηχανουργείο, παρότι πολλές φορές το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε τη μεταφορά και ενέκρινε κονδύλια για κατασκευή σύγχρονου συνεργείου. Τα οχήματα έρχονται προς επισκευή συνήθως με σκουπίδια και χωρίς να περάσουν από πλυντήριο, το οποίο φυσικά δεν υπάρχει. Μέσα στον κλειστό χώρο του μηχανουργείου δεν υπάρχει καλός αερισμός και οι εργαζόμενοι απασχολούνται σ' ένα περιβάλλον με ρυπογόνες και μολυσματικές ουσίες, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση επικίνδυνων ασθενειών. Υπολογίζεται ότι το 60% των εργαζομένων έχουν ήδη προσβληθεί από ηπατίτιδα, ενώ πολύ υψηλά είναι τα ποσοστά των μολυσματικών ασθενειών, αλλά και των καρδιοπαθειών.

Οπως δηλώνει στο "Ρ" ο Γαβριήλ Ανδρονικίδης, πρόεδρος της επιτροπής χώρου δουλιάς: "Ολες οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις που υπάρχουν στο μηχανουργείο είναι ακατάλληλες παντελώς και ποτέ με βάση το νόμο δεν έχει γίνει μια έκθεση για την ηλεκτρολογική εγκατάσταση. Ζητάμε τη μετεγκατάσταση σε σύγχρονο μηχανουργείο, αλλά μέχρι τότε θα πρέπει να γίνει ο στοιχειώδης εκσυγχρονισμός στο υφιστάμενο μηχανουργείο".

Από το 1992 μέχρι σήμερα οι ανάγκες έχουν υπεραυξηθεί, αλλά η Διοίκηση όχι μόνο δεν κάνει τις προσλήψεις, αλλά το τελευταίο εξάμηνο έχει μετακινήσει 10 εργαζόμενους στη Διεύθυνση Καθαριότητας. Μάλιστα λίγες μέρες πριν τις εκλογές μετέθεσαν στην καθαριότητα τρεις εργαζόμενους, ανάμεσα τους έναν που είναι εκλεγμένο μέλος της επιτροπής του μηχανουργείου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ