Παρασκευή 2 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
Μια ιστορική επέτειος

Αυτές τις μέρες συμπληρώθηκαν 54 χρόνια από την ανατροπή του φασίστα Μουσολίνι και τη συνθηκολόγηση των Ιταλών, την αιχμαλωσία του Ιταλού διοικητή της ιταλικής φρουράς Βόλου, τον αφοπλισμό και την αιχμαλωσία όλης της δύναμης της ιταλικής φρουράς στο φυλάκιο - φρούριο τους κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό Βελεστίνου και τη νικηφόρα μάχη των ΕΛΑΣίτικων δυνάμεων με τους ναζίδες Γερμανούς, κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό Βελεστίνου (8 - 10 Σεπτεμβρίου 1943).

Το "Επιτελείο" της Μεραρχίας Αλμυρού - Φαρσάλων - Βελεστίνου του εφεδρικού ΕΛΑΣ, είχε έτοιμο "Σχέδιο επιχειρήσεων" για τέτοιες περιπτώσεις. Σχέδιο που είχε εκπονηθεί από τα Επιτελεία των Μεραρχιών, Βόλου, Πηλίου, Σποράδων, Λαρίσης, Αγυάς, Τυρνάβου, Ελασσόνας και Αλμυρού - Φαρσάλων - Βελεστίνου του εφεδρικού ΕΛΑΣ. Η ευθύνη για την εκτέλεση αυτού του σχεδίου, γι' αυτή την περιοχή, είχε ανατεθεί στη Μεραρχία Αλμυρού - Φαρσάλων - Βελεστίνου, βοηθούμενη από αντάρτικες ΕΛΑΣίτικες δυνάμεις του 54 συντάγματος Πηλίου και του ΕΛΑΣίτικου ιππικού των Γερασιμίδη - Μπουκουβάλα. Η αιχμαλωσία του Ιταλού στρατηγού, ο αφοπλισμός της φρουράς του φυλακίου και η ηρωική μάχη των ΕΛΑΣίτικων δυνάμεων με τους πάνοπλους ναζίδες Γερμανούς, ήταν μια μεγάλη επιτυχία, με αποτέλεσμα να περάσουν στα χέρια των δυνάμεων του ΕΛΑΣ, πλούσια λάφυρα και να αιχμαλωτιστούν πάνω από 120 Ιταλοί αξιωματικοί και οπλίτες και το κυριότερο να καθυστερήσουν οι Γερμανοί για ολόκληρες τρεις μέρες να μπουν στον Βόλο.

Η μάχη με τους γερμανούς στο Βελεστίνο δεν ήταν αναίμακτη. Είχε δυο νεκρούς, δυο παλικάρια τον Εφεδροελασίτη Γκαβλιάρη και έναν αντάρτη του ιππικού.

Επίσης, μεγάλη ήταν στον αγώνα η προσφορά της ένοπλης διμοιρίας "Φάντασμα", που ήταν ο "φύλακας άγγελος" της Μεραρχίας μας και μόνιμος συνοδός των αποστολών τροφοδοσίας και πολεμοφοδίων, από το Πήλιο προς τα ένοπλα τμήματα του ΕΛΑΣ στην Πίνδο.

Αναφέρω την παλικαρίσια προσφορά των Ανταρτοεπονιτών: Νίκου Πολύζου, Στέργιου Γκαρέλια, Στεφανάκου Σκουφονίκου και Νίκου Πέτρη που ήταν μόνιμοι σύνδεσμοι της Μεραρχίας μας με το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ.

Ακόμη τους Επονίτες - Αετόπουλα: Ορέστη Κατσαγιώργη, Θανασάκη Αγγελή, Μιχάλη Τσιουρίκα, Νίκο Χατζηκοτούλα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΟΥΣΗΣ - ΞΑΝΘΟΣ

Βόλος


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ