Πέμπτη 1 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΤΑ ΠΕΝΤΑΧΡΟΝΑ ΤΟΥ ΕΑΜ ΕΑΜ - ΕΑΜ Αντιλαλεί όλη η Ελλάδα μια φωνή!

ΤΑ ΠΕΝΤΑΧΡΟΝΑ ΤΟΥ ΕΑΜ

ΕΑΜ - ΕΑΜ Αντιλαλεί όλη η Ελλάδα μια φωνή!

ΕΑΜ - ΕΑΜ φωνή λαού που φθάνει ως τάστρα τ' ουρανού.

ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ

Το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο στις 27 του Σεπτέμβρη κλίνει ακριβώς τα πέντε χρόνια της ιστορίας του. Τα χρόνια αυτά είναι ταυτόχρονα τα πέντε σημαντικότερα χρόνια της νεοελληνικής ιστορίας, τα δραματικότερα, σπαρακτικότερα, μα και δημιουργικότερα χρόνια. Και άξονας, ψυχή αυτών των μεγάλων νεοελληνικών χρόνων, είνε το ΕΑΜ.

Το ΕΑΜ ξεπήδησε μέσα από το χάος, την αποσύνθεση, τη θανάσιμη καταπίεση της Ελλάδας από τον ξένο κατακτητή και τα ντόπια όργανά του, σαν έκφραση της θέλησης του Λαού να ζήσει, να λευτερωθεί και να βαδίσει για μια καλύτερη ζωή.

Είνε η ενσάρκωση του οργανωμένου μαζικού ξεσηκώματος, της στενής συμμαχίας όλων των εργαζόμενων τάξεων, που αδελφωμένες βαδίζουν κάτω από τη σημαία του στην πάλη, στις θυσίες, στις κατακτήσεις, στις ελπίδες.

Τι χρωστά στο ΕΑΜ ο ελληνικός Λαός;

Τι χρωστά στο ΕΑΜ ο Συμμαχικός αγώνας;

Το ΕΑΜ οργάνωσε τον αγώνα για την επιβίωση του Λαού όταν τον αγκάλιαζε η πείνα και τον απειλούσε άμεσα, θανάσιμα, ανελέητα η πλήρης εξόντωση. Και απέσπασε από τα νύχια της τη ζωή του Λαού.

Το ΕΑΜ ματαίωσε την πολιτική επιστράτευση που οργάνωσαν οι κατακτητές και οι Κουίσλιγκς, με την οποία ένα μεγάλο μέρος του Λαού θα βάδιζε στον αφανισμό και ένα μεγάλο μέρος Γερμανών εργατών θα βάδιζε στα μέτωπα κατά των συμμάχων. Το ΕΑΜ ματαίωσε τη στρατιωτική επιστράτευση με την οποία ένα μέρος των Ελλήνων στρατεύσιμων θα αναγκαζόταν να πολεμήσει στα μέτωπα κατά των Συμμάχων και ένα μέρος των συμμάχων στρατιωτών θα αναγκαζόταν να τους αντιμετωπίσει.

Το ΕΑΜ οργάνωσε τον ένοπλο αγώνα του Λαού, τον ενεργό και εφεδρικό ΕΛΑΣ, με τον οποίο πρόσφερε τεράστιες υπηρεσίες στο Συμμαχικό αγώνα και προστάτευσε από τη ληστεία, τον εξανδραποδισμό, την εξόντωση το Λαό.

Το ΕΑΜ απελευθέρωσε με τον ΕΛΑΣ μέσα στην κατοχή τα 4/5 της χώρας. Και κει οργάνωσε μια νέα Ελεύθερη Λαϊκή Ελλάδα, όπου ο λαός γεύτηκε την πραγματική Λευτεριά του, καρπώθηκε την προκαταβολή της Λαϊκής Δημοκρατίας.

Το ΕΑΜ λύτρωσε το Λαό από τη φαυλοκρατική πολιτική επιρροή της ολιγαρχίας και τον όπλισε με τις ιδεολογικές, πολιτικές και οργανωτικές προϋποθέσεις για να νοιώσει τον προορισμό του, να διεκδικήσει τα δικαιώματά του, να αποκτήσει στο μέλλον μιαν ανώτερη ζωή, ΝΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙ τη Λαϊκή Δημοκρατία του.

Αυτή η μεγαλουργία αγνοήθηκε και τσαλαπατήθηκε από την ξένη βία και από το φασιστικό δοσιλογισμό. Οταν τις σκοτεινές εκείνες μέρες του Σεπτέμβρη του 1941 εξορμούσε το ΕΑΜ στον αγώνα για τη ζωή, τη Λευτεριά, τη Λαϊκή Κυριαρχία κανείς από τους δημιουργούς και οπαδούς του δεν ήταν δυνατόν να φαντασθεί ότι δύο χρόνια μετά το διώξιμο του ξένου κατακτητή η Εθνικοαπελευθερωτική του αποστολή δε θα είχε εκπληρωθεί, γιατί ξένα χέρια θα της φράζαν το δρόμο. Η Ελλάδα ξανακύλισε στα τάρταρα του χάους, της αποσύνθεσης, της κατοχής. Ο Λαός σπαράζει πάλι κάτω από την αιματηρή βία, ενώ ποδοκυλιέται με κτηνώδη λύσσα το ιερό έπος της Εθνικής Αντίστασης - το μεγαλύτερο σύγχρονο εθνικό μας κεφάλαιο. Μέσα όμως στην τρομακτική καινούργια θεομηνία που ξαπολά η μανιασμένη αντιδραστική απόγνωση, το ΕΑΜ ξαναστηλώνεται σαν μοναδικός φάρος, ελπίδα και δύναμη του Λαού.

Μάταια μαίνεται η βία. Ο Λαός ΤΩΡΑ ΠΙΑ, που σφυρηλατήθηκε στο καμίνι της πάλης, ΔΕ ΝΙΚΙΕΤΑΙ. "Το ΕΑΜ είνε μια ιδέα", έγραφε προχθές η αγγλική "Τριμπιούν" "και δε θα μπορούσε να καταπολεμηθεί παρά με μια καλύτερη ιδέα". Το ΕΑΜ είνε η ανώτερη, η αγνότερη, η ρεαλιστικότερη ιδέα - αυτή που ενσαρκώνει όλους τους πόθους του Λαού. Μα είνε ταυτόχρονα και ένσαρκη πράξη, είνε η δύναμη του Λαού, είνε ο ίδιος ο λαός. Τα πεντάχρονά του το βρίσκουν πιο ισχυρό, πιο συμπαγές, πιο αδιάσπαστο. Η αποστολή του δεν εκπληρώθηκε μα συνεχίζεται. Είνε αποστολή Ζωής, Λευτεριάς, Ανεξαρτησίας. Θα συνεχισθεί ως την πλέρια εκπλήρωση της, ως την τελική επικράτηση του Λαού πάνω στη βασανισμένη μα αδάμαστη Ελλάδα.

ΣΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ

Σύντροφε, όπου πας και περπατείς τη γη μας, να πατείς σεμνά και ν' αλαφροδιαβαίνεις. Τ' είνε ο τόπος μας όλο νεκρούς σπαρμένος, κάθε πέτρα μας αιματοβαφτισμένη, κάθε μέτρο γης κι από 'νας σκοτωμένος, ένας σύντροφος που 'πεσε πολεμώντας για τη λευτεριά, για του λαού το δίκηο.

Σύντροφε όπου πας και περπατείς τη γη μας να πατείς σεμνά και ν' αλαφροδιαβαίνεις.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΩΤΑΣ

Δημοσιεύτηκε στον παράνομο Τύπο της Κατοχής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ