Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ανθυγιεινή θηλιά και για το 1999!

Νέες περικοπές, στο όνομα της ΟΝΕ, σχεδιάζει η κυβέρνηση

Το συνηθισμένο ανθυγιεινό περιβάλλον λιτότητας προετοιμάζει για τα δημόσια νοσοκομεία και για τον επόμενο χρόνο - ένα χρόνο πριν το 2000 - η κυβέρνηση των "εκσυγχρονιστών", παρότι η ίδια λογιστική λογική έχει οδηγήσει στη σημερινή αναστάτωση και δυσλειτουργία των νοσοκομείων.

Τα παραπάνω προκύπτουν από πληροφορίες για τη χτεσινή (προγραμματισμένη) συνάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου με τον υπουργό Υγείας Κ. Γείτονα για τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας για το 1999. Σύμφωνα με πληροφορίες απ' το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, οι δυο υπουργοί δεν τα "βρήκαν", καθώς ο Κ. Γείτονας υπέβαλε το αίτημα για αυξήσεις πάνω από 10%. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες θα υπάρξει και νέα συνάντηση για τα κονδύλια του υπουργείου Υγείας στον προϋπολογισμό του 1999.

Πληροφορίες απ' το υπουργείο Υγείας ανέφεραν ότι η χτεσινή συνάντηση έγινε για την έκθεση των στοιχείων και όχι για να παρθούν οριστικές αποφάσεις. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι τα κονδύλια για την υγεία θα υπερβαίνουν το μέσο όρο των αυξήσεων του προϋπολογισμού για τους άλλους τομείς.

Πρόκειται για ένα επιχείρημα εντυπωσιασμού καθώς και πέρυσι υπήρχαν οι θριαμβολογίες ότι οι αυξήσεις στην υγεία - πρόνοια για το 1998 ήταν 7% σε σχέση με τα κονδύλια του 1997. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής το νιώθουν σήμερα τόσο οι χρήστες των υπηρεσιών, όσο και οι λειτουργοί της υγείας, καθώς δεν υπάρχει κάλυψη των εφημεριών από γιατρούς, ενώ υπάρχει τρομακτική μείωση των νυχτερινών του νοσηλευτικού προσωπικού.

Οσον αφορά το θέμα των εφημεριών των γιατρών απ' το υπουργείο Υγείας, υπήρχε η πληροφορία ότι θα λειτουργήσουν οι επιτροπές εκείνες που θα αξιολογήσουν τις πραγματικές ανάγκες των εφημεριών! Πρόκειται, δηλαδή, για σχήμα πρωθύστερο. Μ' άλλα λόγια πρώτα η κυβέρνηση αποφάσισε το κονδύλι για τις εφημερίες και μετά έρχεται να προσαρμόσει τις πραγματικές εφημερίες σε αυτό το κονδύλι, ενώ θα έπρεπε να προηγηθεί η κατάθεση των πραγματικών αναγκών.

Η κυβέρνηση, όσον αφορά τις εφημερίες, ακολουθεί την πολιτική του αναστραμμένου ειδώλου και κυνηγά τα φαντάσματα των πλασματικών εφημεριών... Ετσι και χτες επανήλθε σε αυτή την "καραμέλα" διά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,ο οποίος δήλωσε: "Στα μισθολόγια των γιατρών ενσωματώθηκαν οι πλασματικές εφημερίες και υπήρξαν μισθολογικές αυξήσεις 30 - 35%. Η κυβέρνηση θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες για πραγματικές εφημερίες, όχι όμως να δίνονται λεφτά "κάτω από το τραπέζι"".

Μαχητική αντίστασηανά νοσοκομείο

Κι ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έλυσε για όλα τα νοσοκομεία το πρόβλημα των εφημεριών, εντούτοις η πραγματικότητα απέχει από αυτούς τους ισχυρισμούς και αποδεικνύεται τόσο απ' την υποχώρηση της κυβέρνησης για τα προγράμματα των εφημεριών σε κεντρικά νοσοκομεία της Α' Ζώνης όσο και απ' τις μαζικές αντιδράσεις και μαχητικές κινητοποιήσεις σε νοσοκομεία της ίδιας Ζώνης.

Με την κάλυψη της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις κατά νοσοκομείο στο Λεκανοπέδιο, όπου οι γιατροί αποκρούουν τα προγράμματα εφημεριών που δεν υπόσχονται ασφάλεια στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών. Χτες η γενική συνέλευση της ΕΙΝΑΠ, στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου "Σωτηρία", δεν έγινε, γιατί δεν υπήρχε απαρτία. Ετσι ισχύει η απόφαση της προηγούμενης ΓΣ που προέβλεπε απεργία μέχρι χτες και κάλυψη κάθε μορφής κινητοποίησης που θα αποφασίσουν οι τοπικές συνελεύσεις των νοσοκομείων.

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ συνεδρίαζε μέχρι αργά χτες το βράδυ για να εκτιμήσει τη νέα κατάσταση.

Στο "Σισμανόγλειο"

Απόφαση να συνεχίσουν επ' αόριστον την απεργία πήραν οι γιατροί του "Σισμανόγλειου" στη χτεσινή γενική συνέλευσή τους. Η Επιστημονική Επιτροπή απέσυρε το πρόγραμμα εφημεριών, καθώς αυτό δεν έχει υπογραφεί από τη διοίκηση του νοσοκομείου. Ετσι, στο νοσοκομείο δε λειτουργούν τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, δε γίνονται κλινικές και παρακλινικές εξετάσεις και δε δίδονται εισιτήρια και εξιτήρια. Τις ημέρες γενικής εφημερίας θα αντιμετωπίζονται μόνο τα επείγοντα περιστατικά και η διαλογή τους θα γίνεται από την απεργιακή επιτροπή των γιατρών. Επίσης, τις απογευματινές ώρες στην εφημερία θα υπάρχει μόνο προσωπικό ασφαλείας.

Χτες το πρωί, οι γιατροί του "Σισμανόγλειου" συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πύλη του Νοσοκομείου και "έδιωχναν" τα μη επείγοντα περιστατικά.

Η ίδια κατάσταση επικράτησε χτες και στο "Λαϊκό" που εφημέρευε. Οι γιατροί συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και δεν επέτρεπαν να περάσουν όσοι δεν αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Το Ογκολογικό Νοσοκομείο Πειραιά "Μεταξά" είναι ένα απ' αυτά που θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα αν ισχύσουν τα προγράμματα εφημεριών του υπουργείου Υγείας. Η διοίκηση του νοσοκομείου είχε ζητήσει 48 εκατ. δραχμές το μήνα για τις εφημερίες, που μεταφράζεται σε 1.200 εφημερίες, ενώ η Επιστημονική Επιτροπή εκτιμά ότι χρειάζονται περισσότερες από 1.800 εφημερίες το μήνα (δηλαδή 60 εκατ. δραχμές) για να λειτουργεί το νοσοκομείο με ασφάλεια. Ωστόσο, το υπουργείο ενέκρινε το ποσό των 39 εκατ. δραχμών τον μήνα, που μεταφράζεται σε 900 εφημερίες γιατρών. Σύμφωνα με τον γιατρό Θ. Καραμπέλη,πολλά τμήματα δε θα έχουν, ούτε καν σε ετοιμότητα, γιατρό τις απογευματινές ώρες.

  • Ιδιες κινητοποιήσεις κάνουν - ή θα κάνουν όταν έχουν γενική εφημερία - οι γιατροί του "Τζανείου", του νοσοκομείου "Παμμακάριστος", του "Οφθαλμιατρείου" και του "Αγίου Σάββα".
  • Την εφημερία του "Αμαλία Φλέμιγκ" "απέκρουσαν" προχτές οι γιατροί του νοσοκομείου. Μέλη της απεργιακής επιτροπής των γιατρών στέκονταν στην κεντρική πύλη και επέτρεπαν μόνο στα επείγοντα περιστατικά να εισαχθούν στο νοσοκομείο.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ