Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Ενδημεί η κρίση στην πτηνοτροφία και τη χοιροτροφία

Τον διοικητή της ΑΤΕ επισκέφτηκαν η Αλέκα Παπαρήγα και ο Σπύρος Στριφτάρης και επέδωσαν υπόμνημα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πτηνοτροφικές και χοιροτροφικές μονάδες της χώρας

Τον Διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας (ΑΤΕ) επισκέφθηκαν, χτες, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο Σπύρος Στριφτάρης μέλος του ΠΓ της ΚΕ και του εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πτηνοτροφικές και χοιροτροφικές μονάδες της Εύβοιας και γενικότερα η χοιροτροφία και πτηνοτροφία της χώρας.

Ο διοικητής της ΑΤΕ κ. Λάμπρου επιβεβαίωσε τις ανησυχίες της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ για το μέλλον της πτηνοτροφίας και χοιροτροφίας της χώρας, που οι περισσότερες μονάδες είναι υπερχρεωμένες και εξέφρασε τους φόβους για το αν η ΑΤΕ μπορέσει να εισπράξει τα δάνεια, που έχουν χορηγηθεί σ' αυτές τις μονάδες.

Στην πρόταση του ΚΚΕ να αναλάβει την επιχείρηση η ΑΤΕ, με τους συνεταιρισμούς της περιοχής, που θα δημιουργήσουν οι συνεργαζόμενοι με τη μονάδα πτηνοτρόφοι, ο διοικητής είπε ότι η λύση αυτή δεν είναι συμβατή με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οσον αφορά το μέλλον της ΑΤΕ, ο κ. Λάμπρου είπε ότι γίνεται μια προσπάθεια από την Τράπεζα να εξυγιανθεί και να παραμείνει ο κύριος χρηματοδότης της αγροτικής οικονομίας. Αυτή η προσπάθεια θα διαρκέσει ακόμη 1 - 1,5 χρόνια.

Στο υπόμνημα που κατέθεσε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στη διοίκηση της ΑΤΕ, αναφέρονται συγκεκριμένα τα παρακάτω:

Ο αρνητικός ρόλος της ΕΟΚ

"Ορισμένα στατιστικά στοιχεία της εγχώριας παραγωγής λευκού κρέατος (πτηνοτροφία, χοιροτροφία) είναι αρκετά για να αποδείξουν ότι η κρίση ενδημεί στους δύο αυτούς κλάδους της κτηνοτροφίας, σημαντικούς για τη διατροφή του λαού, την απασχόληση, αλλά και το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.Στη χοιροτροφία η παραγωγή κρέατος των τελευταίων τριών χρόνων είναι μειωμένη κατά 10% περίπου ακόμα και σε σχέση με την παραγωγή του 1981, με αποτέλεσμα η αυτάρκεια της χώρας να μειωθεί από 85% στο 55%.

Στην πτηνοτροφία για δεκαπέντε χρόνια τώρα η παραγωγή κρέατος, με εξαίρεση κάποιες συγκυριακές αποκλίσεις, είναι στάσιμη με αποτέλεσμα η αυτάρκεια να μειωθεί από 100% σε 90% και το 10% να καλύπτεται με εισαγόμενα νωπά ή κατεψυγμένα κοτόπουλα.

Και στην πτηνοτροφία και στη χοιροτροφία οι μονάδες κλείνουν η μια μετά την άλλη, ενώ ανύπαρκτες είναι οι νέες επενδύσεις στη δεκαετία που διανύουμε του 1990, με αποτέλεσμα σε λίγα χρόνια η τεχνολογική καθυστέρηση να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την παραπέρα ανάπτυξη αυτών των κλάδων.

Σημαντικό ρόλο στην αρνητική εξέλιξη αυτών των κλάδων, όπως και στους υπόλοιπους της κτηνοτροφίας, αλλά και σε ολόκληρη τη γεωργία άπαιξε η ένταξη της χώρας μας στην ΕΟΚ, η οποία επέβαλε την απελευθέρωση των εισαγωγών ζωοκομικών προϊόντων στη χώρα μας από τις χώρες της ΕΕ και μάλιστα με τα αρνητικά ΝΕΠ μιας περιόδου επιδοτούσε αυτές τις εισαγωγές σε βάρος της εγχώριας παραγωγής, χωρίς να ωφελείται ανάλογα το καταναλωτικό κοινό. Φιλελευθεροποίησε το καθεστώς των ζωοτροφών και κατάργησε τις εθνικές επιδοτήσεις, με αποτέλεσμα να αυξηθούν κατακόρυφα οι τιμές τους και το κόστος παραγωγής των ζωοκομικών προϊόντων. Φιλελευθεροποίησε το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και μετέτρεψε την ΑΤΕ σε μια καθαρά εμπορική τράπεζα, με επιτόκια που κινούνται σε τοκογλυφικά επίπεδα. Το καθαρό επιτόκιο της ΑΤΕ(ονομαστικό επιτόκιο δανεισμού μείον πληθωρισμός) είναι το μεγαλύτερο μεταπολεμικό επιτόκιο (12% περίπου), πολλαπλάσιο του ποσοστού απόδοσης του επενδυμένου κεφαλαίου στην κτηνοτροφία, με αποτέλεσμα να είναι σίγουρη η χρεοκοπία των μονάδων που θα καταφύγουν στο δανεισμό μιας και το χρηματοοικονομικό κόστος ξεπερνάει το ένα τέταρτο της χονδρικής τιμής πώλησης των ζωοκομικών προϊόντων.

Οι παραπάνω παράγοντες, που σίγουρα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη χρεοκοπία των μονάδων, ενδεχομένως μπορεί να μη δικαιολογούν όλα τα χρέη όλων των μονάδων, γιατί ίσως σε ορισμένες από αυτές τις μονάδες υπήρχαν έντονα φαινόμενα κακοδιαχείρισης, κακοδιοίκησης και φυγάδευσης δανείων και κερδών σε άλλες δραστηριότητες των ιδιοκτητών τους.

Οι ρυθμίσεις που έκανε και κάνει η κυβέρνηση, είτε με νόμους που αφορούν κύρια πτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς, την εφαρμογή των οποίων εμποδίζει η Ε Ε, είτε με τους εξώδικους διακανονισμούς της ΑΤΕ στα πλαίσια υλοποίησης δημόσιας δέσμευσης του υπουργού Εθνικής Οικονομίας στη Βουλή την 18-3- 1998, ούτε καν ανακουφίζουν τις μονάδες από το πρόβλημα των χρεών, γιατί οι όροι ρύθμισης που μπαίνουν σαν προϋπόθεση είναι αδύνατο να υλοποιηθούν και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απαράδεκτοι (Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρτας), ενώ οι εξώδικοι διακανονισμοί που στηρίζονται στην αξία των υποθηκών αποβλέπουν στην είσπραξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερων ποσών από τις μονάδες, οι οποίες εξ αντικειμένου οδηγούνται στο κλείσιμο".

Η "ΜΙΜΙΚΟΣ" να περάσει στην ΑΤΕ

"Ιδιαίτερη επικαιρότητα αυτή την περίοδο παρουσιάζει η πτηνοτροφική εταιρία "ΜΙΜΙΚΟΣ" στην Εύβοια, η οποία είναι η μεγαλύτερη πτηνοτροφική μονάδα της χώρας, απασχολεί άμεσα 700 περίπου εργαζόμενους, σε μια περιοχή που η ανεργία έχει ξεπεράσει το 20% και βρίσκεται, λόγω των χρεών της, υπό τη διαχείριση της ΑΤΕ, με στόχο να εκκαθαριστεί και να πωληθεί.

Αποψη του ΚΚΕ για τη συγκεκριμένη εταιρία είναι ότι σε καμιά περίπτωση δε θα πρέπει να οδηγηθεί στη συρρίκνωση και στο κλείσιμο, ούτε να πουληθεί σε ιδιώτες, για να επαναλάβουν την ίδια ταχτική με τον παλαιό ιδιοκτήτη.

Αντίθετα, θα πρέπει όλες οι μετοχές του παλαιού ιδιοκτήτη να περάσουν στην ΑΤΕ, χωρίς καμιά αποζημίωση και να θεωρηθούν ποσά εξόφλησης οφειλών του προς την ΑΤΕ και το δημόσιο, που θα πρέπει να διεκδικήσουν όλες τις απαιτήσεις τους, με όλα τα μέσα.

Η ΑΤΕ να εξυγιάνει την εταιρία και να τη λειτουργήσει σαν εταιρία μετοχικού ενδιαφέροντος, μαζί με τους πτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς, στους οποίους θα πρέπει να οργανωθούν οι μικρομεσαίοι πτηνοτρόφοι, που ήδη συνεργάζονται με την εταιρία με τη μέθοδο του φασόν, αλλά και όσοι παραγωγοί της περιοχής ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της πτηνοτροφίας.

Με τη λύση αυτή, η ΑΤΕ αποχτά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, συμβάλλει στην απασχόληση, στη συνεταιριστικοποίηση, στην εξασφάλιση ενός βασικού διατροφικού προϊόντος και στη βελτίωση του αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου της χώρας.

Γενικότερα, για τον κλάδο παραγωγής λευκού κρέατος, η ΑΤΕ θα πρέπει να εφαρμόσει μια αναπτυξιακή πιστωτική πολιτική, το κόστος της οποίας θα καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, γιατί θα εντάσσεται στα πλαίσια μιας διαφορετικής κυβερνητικής πολιτικής και θα εκφράζεται στη συγκεκριμένη φάση με αποτελεσματική ρύθμιση των χρεών και δραστική μείωση των επιτοκίων δανεισμού.

Για τα χρέη, αφού γίνει εξονυχιστικός έλεγχος στην κάθε μονάδα χωριστά,ο οποίος δε θα περιορίζεται μόνο στις μονάδες, αλλά σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία των ιδιοκτητών τους και αφού επιβληθούν κυρώσεις, όπου διαπιστωθούν ατασθαλίες, θα πρέπει να ρυθμιστούν με τρόπο που οι δόσεις να ανταποκρίνονται στις οικονομικές δυνατότητες της κάθε μονάδας και να συμβάλουν στην απρόσκοπτη εφαρμογή προγράμματος εξυγίανσης.

Τέλος, ένας βασικός παράγοντας, για να μην επαναληφθεί η ίδια κατάσταση χρεοκοπίας, και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά και για να δημιουργηθούν νέες μονάδες στον κλάδο, είναι η δραστική μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους, η οποία μπορεί να γίνει, αν το καθαρό επιτόκιο δανεισμού προς τον κλάδο αυτό, αλλά και σε όλους τους κλάδους της γεωργίας και κτηνοτροφίας, είναι μικρότερο από πέντε μονάδες, κάτι ανάλογο, δηλαδή, που ισχύει και στις χώρες της ΕΕ".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ