Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΒΑΝΙΑ ΚΑΤΕΛΑΝΗ - ΚΟΥΛΕΫ
"Ο θηλυκός Πάνας"

Ενας "θηλυκός Πάνας" κινεί τον ευαίσθητο ψυχισμό της Β. Κ. - Κ., ευλογώντας τις επιστροφές της στις παγανιστικές πηγές της ζωής. Μέσα στους στίχους, όπου η απλοϊκότητα ζυμώνεται με την απλότητα συνθέτοντας ένα "φλύαρο" κι ανέμελο τραγούδι", ο πανάρχαιος θεός συμβολίζει το βασικό ένστικτο της ύπαρξης, όπως και στη μυθολογία: "Είναι το ένστικτο η ζωή/ προσωρινό το πάθος/ αέναος ο πόθος/ είναι αυλός η μουσική/ που χαίρονται τ' αυτιά μου", τραγουδάει η ποιήτρια. Αυτό το ένστικτο υπερασπίζεται μοιρολογώντας, όταν άλλοι "πολιτισμοί", πέρα απ' την έρημο, το καρατομούν στο παρθενικό κορμί της Ναϊμά: "Τρεις σε κρατήσανε γυμνή/ να σου ανοίξουν τα κανιά/ φρικιό η γριά με το ξυράφι/ Είδες τον ήλιο πράσινο/ είδες τον ήλιο μαύρο/ ακράτητο το κόκκινο/ θανατερό ρυάκι".

Ο Πάνας - αρσενικός ή θηλυκός - κινώντας την ενστικτώδικη ορμή του στο φρικαλέο πρόσωπο της "γριάς" βαρβαρότητας, σίγουρα θα ρίξει το "ξυράφι" από τα χέρια της και θα σταματήσει έτσι τον ευνουχισμό του, μέσα στον ίδιο τον Ανθρωπο (εκδόσεις "ΓΚΟΒΟΣΤΗΣ").

Φίλιππος Τσετσέκος: "Κραδασμοί"

Στίχοι με ρίμες αυτοί του Φίλιππου Τσετσέκου. Οπου η απλότητα της έκφρασης δεν ξεπέφτει στην απλοϊκότητα, προκαλεί πράγματι αληθινούς "κραδασμούς", άλλοτε σαρκάζοντας τη σημερινή κοινωνία, άλλοτε δοξάζοντας τη φύση, την τόσο απόμακρη απ' τη ζωή μας, κι άλλοτε υπογραμμίζοντας την τραγική ιστορία κάποιου απόκληρου "ρακοσυλλέκτη", π' ονειρευότανε στα νιάτα του να "γίνει άλλος":

"Μα ένα πρωινό με χιόνι/ δεν τον είδαν οι γειτόνοι/ σε δρομάκια και γωνιές/ βγήκανε σε παγανιές/ στο υπόγειο κατεβήκαν και ακούνητο τον βρήκαν. / Σε μια κλίνη κρυερή/ του 'χε σβήσει το κερί".

Ομως ο ποιητής, διαπιστώνοντας το σκοτάδι, δε μένει σ' αυτό. Διαπιστώνει ελπιδοφόρα και το φως, όταν λέει: "Τούτ' η ζήση παίρνει φως/ όταν βγει απ' τα δεσμά της" (Φίλιππος Τσετσέκος, Σταδίου 36, τηλ.: 32.13.495).

Γιάννης ΚΑΡΑΒΙΔΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ