Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Σημεία αναζήτησης "συνδιαλλαγής"

ΤΙΡΑΝΑ.-

Σχετική ηρεμία έδειχνε χτες να επικρατεί στην αλβανική πρωτεύουσα, που "ελέγχουν" ξανά οι δυνάμεις ασφαλείας, αφού οι οπαδοί του Σαλί Μπερίσα και του Δημοκρατικού Κόμματος πραγματοποίησαν μεν - παρά τη σχετική απαγόρευση των αρχών - πορεία στο κέντρο της πόλης το μεσημέρι, απέφυγαν όμως να προβούν σε "προκλητικές" ενέργειες, κι η αστυνομία απλώς τους παρακολούθησε έως ότου διαλύθηκαν. Τα σημεία "εξομάλυνσης", επ' ουδενί εγγυώνται λήξη της κρίσης, ασφαλώς...

Σε τηλεοπτική του εμφάνιση χθες, ο πρωθυπουργός Φάτος Νάνο επανέλαβε την κατηγορία της "ενορχήστρωσης πραξικοπήματος" προς τον Μπερίσα. Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, σύμφωνα με το "Ρόιτερς", κάλεσε τις ένοπλες ομάδες που βρίσκονται στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος να παραδώσουν τα όπλα τους.

"Ο Σαλί Μπερίσα δεν πρέπει να πιστεύει ότι θα περιμένουμε ατέλειωτα να μας παραδώσουν τα όπλα", είπε ο Νάνο, σε μια έμμεση απειλή. Εγγυήθηκε τη σωματική ακεραιότητα του Μπερίσα και των άλλων ηγετών της αντιπολίτευσης, που κατηγορούνται ότι προσπάθησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση, εφ' όσον παραδώσουν τα όπλα.

Στην ίδια ομιλία, την πρώτη του από την αρχή της τελευταίας κρίσης (Σάββατο), "ευχαρίστησε" τον υπουργό Εσωτερικών Περικλή Τέτα και την αστυνομία, που "κατάφεραν" να κρατήσουν την πρωτεύουσα υπό τον κυβερνητικό έλεγχο. Προχθές αργά το βράδυ άνδρες της αστυνομίας ανακατέλαβαν το πρωθυπουργικό γραφείο, το κοινοβούλιο και το κτίριο της τηλεόρασης, σε μια επιχείρηση που κόστισε τις ζωές τριών ενόπλων οπαδών του Μπερίσα και τους τραυματισμούς δεκατεσσάρων, σύμφωνα με τον Τέτα.

Ο Νάνο κατέληξε με τρεις "κατηγορηματικές" δηλώσεις: ότι δε θα παραιτηθεί, ότι η κυβέρνησή του δε δέχεται τελεσίγραφα και ότι η αστυνομία θα πυροβολεί όποιον εγκληματία ή πολίτη αρνηθεί να υπακούσει εντολές των αρχών...

Διάθεση συνδιαλλαγής;

Ωστόσο, η σκληρή ρητορική Νάνο δε μοιάζει να ανταποκρίνεται και τόσο στις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησής του και του πολιτικού σκηνικού στο σύνολό του - ούτε σε εκείνες του "διεθνούς παράγοντα".

Νωρίς το πρωί χτες, το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδιδε ότι μετά το πέρας έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Προέδρου Ρετζέπ Μεϊντάνι, αλλά χωρίς τη συμμετοχή του Νάνο,το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τα άλλα τέσσερα κυβερνητικά κόμματα ανακοίνωσαν ότι είναι αναγκαίες οι αλλαγές στους κόλπους της κυβέρνησης.

"Συμφωνήσαμε για την ανάγκη αλλαγών στην κυβέρνηση, στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού", είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Συμμαχίας, Νεριτάν Τσέκα. "Θα βρεθεί νέα φόρμουλα στο εσωτερικό του υπάρχοντος πεντακομματικού συνασπισμού, αλλά δεν μπορεί να αποφασιστεί μέσα σε μία ατμόσφαιρα πίεσης και τελεσιγράφων", πρόσθεσε. "Εναπόκειται στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, που έχει την πλειοψηφία στην κυβέρνηση, να προτείνει τις πιο σημαντικές αλλαγές", κατέληξε.

Μάλιστα, το "Ασοσιέιτεντ Πρες" έφερε τον Νάνο να εξακολουθεί να διατίθεται να εξετάσει "επί της αρχής" κάθε φόρμουλα επίλυσης της κρίσης, περιλαμβανομένης της παραίτησής του - πλην όμως, αφού ο Μπερίσα διατάξει την παράδοση των όπλων.

"Διαλλακτικότερος" Μπερίσα

Ο πρώην Πρόεδρος Μπερίσα εμφανιζόταν χτες πιο "ήπιος" (έστω κι αν το Δημοκρατικό Κόμμα, του οποίου ηγείται, δεν παραδίδει τα όπλα που κατέχει, συμπεριλαμβανομένου ενός... άρματος μάχης που βρίσκεται έξω από τα γραφεία του).

Ο Μπερίσα είπε ότι "ποτέ δε σχεδίασε ούτε επιχείρησε" πραξικόπημα, χαρακτηρίζοντας "φαντασιοπληξία" τις σχετικές δηλώσεις του Προέδρου Μεϊντάνι, του πρωθυπουργού Νάνο και των υπουργών του. Στη συγκέντρωση των οπαδών του, δήλωσε από βήματος πως θέλει να αποφύγει "κάθε πράξη βίας" - βίας που απέδωσε στη "λαϊκή αγανάκτηση για τη δολοφονία του Ατζεμ Χαϊντάρι".

Ο Μπερίσα, όπως είπε στους οπαδούς του, υποσχέθηκε νωρίτερα στον πρώην υπουργό Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ουίλιαμ Πέρι, πως θα αποφύγει "κάθε πράξη βίας (...) θα τηρήσω το λόγο μου".

Ωστόσο επανέλαβε το αίτημα παραίτησης Νάνο, ενώ οπαδοί του κραύγαζαν "θάνατος στον Φάτος Νάνο", "κάτω η δικτατορία" και "ο Μπερίσα Πρόεδρος".

Προφανώς η όψιμη άρνηση της βίας από τον Μπερίσα ίσως έχει κάποια σχέση με την προειδοποίηση από πλευράς αμερικανικής κυβέρνησης ότι "δε θα αναγνωρίσει οποιαδήποτε κυβέρνηση", που θα αναλάβει την εξουσία με τέτοια μέσα...

Το ΚΚ Αλβανίας

Το ΚΚ Αλβανίας εξέδωσε ανακοίνωση για τα γεγονότα με την οποία οι κομμουνιστές καλούν την κυβέρνηση και το κράτος να επαναφέρουν την τάξη στη χώρα. Το ΚΚΑ καλεί επίσης το λαό της χώρας και ιδιαίτερα των Τιράνων να βρίσκεται σε ετοιμότητα, ώστε αν χρειαστεί να περιφρουρήσει την τιμή, τη ζωή και την ηρεμία της πόλης.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ό,τι αφορά τις δυνάμεις που επιθυμούν την αποσταθεροποίηση στη χώρα, υπάρχει διαμορφωμένο ένα ευρύ στρώμα (κερδοσκόποι, το κύκλωμα του εγκλήματος...) το οποίο δεν επιθυμεί να υπάρχει στη χώρα σταθερή εξουσία και σταθερότητα. Γι' αυτό και κάθε φορά, ανάλογα με την περίσταση, "αλλάζει στρατόπεδο" με στόχο να μην υπάρξει σταθεροποίηση. Στα Τίρανα κυκλοφορούσαν χθες φήμες ότι ο Μπερίσα έστειλε μήνυμα στις ΗΠΑ "να μην ανακατευτούν" στις εσωτερικές υποθέσεις της Αλβανίας, κάτι που ίσως μπορεί να ερμηνευτεί ως ύπαρξη "υπόγειας" γερμανικής υποκίνησης.

Διεθνείς αντιδράσεις

Οι ΗΠΑ "δεν αποκλείουν οικονομική στήριξη προς την Αλβανία". Αλλά όσον αφορά το πολιτικό μέρος της κρίσης, "η κατάσταση θα πρέπει να επιλυθεί από τους ίδιους τους Αλβανούς". Τάδε έφη Ρίτσαρντ Σίφτερ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ,

Το ΝΑΤΟ εξακολουθούσε να κάνει... πασιφιστικές δηλώσεις: ανακοίνωσή του στις Βρυξέλλες ανέφερε ότι "ο Γενικός Γραμματέας καλεί όλους τους πολιτικούς ηγέτες να συνεργαστούν για να διασφαλιστούν οι δημοκρατικοί θεσμοί της χώρας... Το ΝΑΤΟ δεσμεύτηκε να προωθήσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Αλβανία και θα συνεχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση στο πλαίσιο του προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη".

Ωστόσο, οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας και Ιταλίας πρότειναν "κοινή πρωτοβουλία" για την ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης της κρίσης. Κλάους Κίνκελ και Λαμπέρτο Ντίνι, με επιστολή τους στον προεδρεύοντα της ΕΕ, Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών, Βόλφγκανγκ Σίσελ, ζητούν:

1. Ενίσχυση της ήδη υφιστάμενης αστυνομικής δύναμης MAPE (Multinational Advisory Police Element) από πλευράς της ΔΕΕ (Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης),

2. "Δέσμη ενεργειών" για τη διασφάλιση μιας ομαλής οικονομικής εξέλιξης και την καταπολέμηση της διαφθοράς, του οργανωμένου εγκλήματος και των δικτύων "σωματεμπορίας" προσφύγων.

3. Αύξηση των οικονομικών μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα το πρόβλημα των προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο.

Κατά το γερμανικό υπ. Εξωτερικών "Η πρωτοβουλία Κίνκελ - Ντίνι επιδιώκει να διασφαλίσει πως η Αλβανία, που βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, θα τύχει της ιδιαίτερης προσοχής και υποστήριξης από τη διεθνή κοινότητα, καθώς και ότι η αλβανική κυβέρνηση θα συνεχίσει το δρόμο της συνεργασίας με τους διεθνείς οργανισμούς...".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ