Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΑΡΥΕΣ ΟΛΥΜΠΟΥ
Συνεχίζουν τον αγώνα

Την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους, κάτω απ' τις σημερινές συνθήκες, ενισχύοντας στις προσεχείς δημοτικές εκλογές αγωνιστικούς συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ, διαδήλωσαν οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, που πήραν μέρος στη μεγάλη εκδήλωση στις 30 Αυγούστου 1998, την οποία πραγματοποίησε το Παράρτημα της Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ, στη θέση "Μπεχτέσι" του χωριού Καρυές, για να τιμηθεί η μέρα της ορκωμοσίας της πρώτης ανταρτοομάδας του ΕΛΑΣ Νοτίου Ολύμπου, που έγινε στις 27 - 8 - 1942 και την αποτελούσαν: Ν. Ξυνός (Σμόλικας), Λ. Παπαστεργίου (Ολυμπίσιος), Α. Καραμήτσιος (Μπουχάρης), Ξ. Παπανικολάου (Φώντας), Β. Οικονόμου (Μπαντούμης), Ν. Μπαλαλάς (Μπαντέκος), Θ. Καψάλης, Α. Βίδρας (Διάκος), Γ. Κούρκουλας (Χωροφύλακας Σανατορίου Πέτρας), Β. Μπαρμπαρούσης (Γαρέφης), Θ. Μανίκας, Π. Παλάσκας (Τζαβέλλας) και Δ. Τηλέγραφος.Για την πατριωτική τους δράση στον ΕΛΑΣ και για να αποφύγουν τη μανία των παρακρατικών, οι αντάρτες κατέφυγαν όλοι στα βουνά ως μαχητές του ΔΣΕ, όπου οι περισσότεροι έπεσαν στις μάχες με τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Στην εκδήλωση - όπου παραβρέθηκε μεγάλος αριθμός αντιστασιακών, εκπρόσωποι μαζικών φορέων, πρόεδροι κοινοτήτων κ.ά. - κεντρική ομιλία για τον αγώνα και τις θυσίες του λαού της περιοχής έκανε η αντιστασιακή Κατερίνα Γκόλτσου - Λέφα,που αναφέρθηκε στην πατριωτική τους δράση, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της γερμανοϊταλικής κατοχής αλλά και στην περίοδο του Εμφυλίου, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την πολύτιμη συμμετοχή των τοπικών Οργανώσεων του ΚΚΕ.

Στο ψήφισμα που εγκρίνανε οι παραβρισκόμενοι, καταγγέλλουν την αδιαφορία της κυβέρνησης για τα χρονίζοντα άλυτα προβλήματα των αγωνιστών της ΕΑ και απαιτούν τη δέσμευση του Δήμου Ελασσόνας και της Νομαρχίας Λάρισας για την ανέγερση του μνημείου της ΕΑ στην πόλη.

Αντί για στεφάνι πολλοί σύντροφοι και φίλοι της ΕΑ, που πήραν μέρος στην τριήμερη εκδρομή, που διοργάνωσε - για την εκδήλωση - η ΚΟΒ Χαϊδαρίου, κατέθεσαν χρηματικά ποσά για την ολοκλήρωση του ανεγειρόμενου μνημείου στην Κοινότητα Καρυές.

Δημήτρης Σ - ς


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ