Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεφεύγουν οι δαπάνες του φετινού προϋπολογισμού

Η απόφαση της κυβέρνησης τον περασμένο Μάρτη, για υποτίμηση της δραχμής κατά 14%, επιβάρυνε τον προϋπολογισμό του 1998 (κυρίως για την αποπληρωμή των δανείων σε συνάλλαγμα) κατά 100 δισ. δραχμές

Δεδομένη θεωρείται πλέον η υπέρβαση του σκέλους των δαπανών και του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους, κυρίως λόγω των επιπτώσεων της υποτίμησης. Οπως επίσης θεωρείται βέβαιο, ότι η εξέλιξη θα σημάνει την απαρχή νέων δραστικών περικοπών στον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό του 1999, για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος "σύγκλισης". Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για τη μέχρι τώρα πορεία εκτέλεσης των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού του 1998 στο εφτάμηνο Γενάρη - Ιούλη, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από τον υφυπουργό Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη.Ο υφυπουργός προσδιόρισε την πρόσθετη επιβάρυνση που θα έχει η υποτίμηση της δραχμής στο φετινό προϋπολογισμό στο ποσό των 80 - 100 δισ. δραχμών.

Οπως εξήγησε, η επιβάρυνση θα προκληθεί κυρίως σε κατηγορίες δαπανών που πληρώνονται σε συνάλλαγμα και σε δαπάνες για τόκους. Με βάση την υπέρβαση αυτή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει ήδη δώσει το σύνθημα στις αρμόδιες υπηρεσίες να "κόβουν" κονδύλια από όπου είναι δυνατόν κατά την εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού, ενώ ανάλογη και εντονότερη στάση εμφανίζεται και για τον προϋπολογισμό του '99. Είναι εύλογο ότι οι περικοπές για το επόμενο έτος θα απευθύνονται κυρίως σε επιχορηγήσεις και σε κονδύλια που αφορούν λειτουργικά έξοδα των υπουργείων και των υπό την εποπτεία τους φορέων, που βρίσκονται ήδη σε ασφυκτική κατάσταση, καθώς η κατάσταση αυτή παραμένει σταθερή από το 1993!

Πάντως, από την ερχόμενη βδομάδα θα ξεκινήσει ο κύκλος συναντήσεων του Ν. Χριστοδουλάκη με τους υπουργούς, στα πλαίσια της οριστικοποίησης των μεγεθών του προϋπολογισμού του 1999 στο σκέλος των δαπανών.

Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, στο εφτάμηνο Γενάρη - Ιούλη 1998 οι συνολικές δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού κινήθηκαν με ρυθμό αύξησης 9,3% έναντι ετήσιου στόχου 3,2%. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην υπέρβαση που σημειώνουν όλες οι κατηγορίες δαπανών και συγκεκριμένα οι πρωτογενείς δαπάνες, οι οποίες κινούνται με ρυθμό αύξησης 10,4%,έναντι ετήσιου στόχου 6,4%, οι δαπάνες για τόκους, που κινούνται με ρυθμό αύξησης 7%,ενώ ο ετήσιος στόχος προβλέπει μείωση 0,3%, καθώς και οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) με ρυθμό αύξησης 41,2% έναντι ετήσιου στόχου 22%.

Η υπέρβαση που εμφανίζεται στο παραπάνω διάστημα στις δαπάνες για μισθούς και συντάξεις (5,2% έναντι στόχου 3,9% και 16,7% έναντι στόχου 5,5% αντίστοιχα) δεν οφείλεται βεβαίως στην απλοχεριά της κυβέρνησης - αφού η "σφιχτή" εισοδηματική πολιτική σε τίποτε δεν άλλαξε από όσα είχαν εξαγγελθεί. Οπως έσπευσε να εξηγήσει ο υφυπουργός, η υπέρβαση στις δαπάνες για συντάξεις εμφανίζεται λόγω της καταβολής τον περασμένο Ιούνη σωρευτικά αναδρομικών αυξήσεων εξαιτίας της καθυστέρησης που σημειώθηκε για την ψήφιση του σχετικού νόμου.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εικόνα, που εμφανίζεται στις δαπάνες μέχρι στιγμής, δεν αποκλείεται να επιδεινωθεί στην πορεία του χρόνου, στην περίπτωση συνέχισης της διεθνούς χρηματιστηριακής κρίσης, παρά τους περί αντιθέτου ισχυρισμούς του Ν. Χριστοδουλάκη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ