Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Πειρατική επέκταση σ' όλη τη χώρα!

Τροπολογία της κυβέρνησης, σε άσχετο νομοσχέδιο, εντάσσει ολόκληρη σχεδόν τη χώρα στην περιοχή Γ', στην οποία επιτρέπεται η υλοποίηση των ΤΣΑ και η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας

Τη "δικτατορία" των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης (ΤΣΑ), με τη συνακόλουθη κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας,επέβαλε σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα η κυβέρνηση,μέσα από πειρατική τροπολογία που κατέθεσε στο νόμο για τη ναυτική εκπαίδευση, τον Ιούλη, λίγο πριν εισαχθεί για ψήφιση το αντεργατικό νομοθετικό τερατούργημα για τις εργασιακές σχέσεις.

Η κυβερνητική παρέμβαση κάνει πράξη και επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του ΚΚΕ και των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, ότι τα διαβόητα ΤΣΑ θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα, λειτουργώντας σαν φορείς διάλυσης των εργασιακών σχέσεων.

Ετσι, η κυβέρνηση προχώρησε σε μια "ταχυδακτυλουργία", με την οποία κατά παρέκκλιση της μέχρι σήμερα ισχύουσας νομοθεσίας - και γι' αυτό επιστρατεύτηκε η τροπολογία - εντάσσονται στη λεγόμενη Γ περιοχή (χαρακτηρίζεται από ένταση της ανεργίας ή και μείωση του ενεργού πληθυσμού) ολόκληρη σχεδόν η χώρα, με εξαίρεση τις λίγες περιοχές που έχουν ενταχθεί σε άλλες ζώνες. Η διαίρεση σε ζώνες έγινε με τον "αναπτυξιακό νόμο" 2601/98 για τη χρηματοδότηση επενδύσεων.

Η ρύθμιση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα τη δυνατότητα να υλοποιηθούν Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης σε πολύ περισσότερες περιοχές από τις 7, στις οποίες έχουν ξεκινήσει σήμερα.Σύμφωνα με το αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις, οι εργοδότες θα μπορούν να προχωρήσουν σε... "συμφωνία" με τους εργαζόμενους σε περιοχές που υλοποιούνται τα Τοπικά Σύμφωνα, έτσι ώστε αυτοί οι εργαζόμενοι να αμείβονται με το κατώτερο μεροκάματο, ανεξάρτητα και κατά παράβαση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.Ταυτόχρονα, έτσι κι αλλιώς, οι εργαζόμενοι που προσλαμβάνονται για ένα έργο στα πλαίσια των ΤΣΑ θα αμείβονται μόνο με το κατώτερο μεροκάματο, ανεξάρτητα από τη... γνώμη τους.Η επίμαχη διάταξη - την οποία αποκάλυψε ο "Τύπος της Κυριακής" - αναφέρει: "Για το διάστημα από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου και μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2000 περιλαμβάνονται στην περιοχή Γ, πέραν της Ζώνης Λαυρεωτικής του Νομού Αττικής, και οι Περιφέρειες, οι Νομοί, και τα τμήματα Νομών που δεν εντάσσονται κατά τα ανωτέρω στις Α, Β και Δ περιοχές, ανεξάρτητα από τη συνδρομή των προϋποθέσεων για την ένταξή τους στην περιοχή Γ".

Ο αναπτυξιακός νόμος όριζε ότι η κατάταξη στην περιοχή Γ γίνεται ύστερα από Υπουργική Απόφαση, που διαρκεί αμετάβλητη για δυο χρόνια. Για να υπαχθεί ένας νομός ή μια περιφέρεια στην περιοχή Γ, εξετάζονται τα στοιχεία της ανεργίας που δίνει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία για τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια πριν την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης. Αν το ποσοστό ανεργίας σε μια περιοχή ξεπερνά κατά μία τουλάχιστον μονάδα το μέσο όρο ανεργίας της χώρας τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, τότε ακολουθεί η υπαγωγή της στην περιοχή Γ.

Στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας, η κυβέρνηση προσπαθεί να δικαιολογήσει την παρέμβασή της, υποστηρίζοντας ότι τα διαθέσιμα στοιχεία της ΕΣΥΕ χρειάζονται περισσότερη επεξεργασία και δεν είναι δυνατή η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης!

Από τη δυνατότητα υλοποίησης των ΤΣΑ, εξαιρούνται πλέον μόνο μικρά τμήματα της Αττικής και Θεσσαλονίκης, οι Νομοί Ξάνθης, Ροδόπης, Εβρου, Δωδεκανήσου (πλην μια περιοχή της Ρόδου), μια μικρής έκτασης παραμεθόριος ζώνη της ηπειρωτικής χώρας, νησιά μέχρι 3.100 κατοίκους, η Θάσος, οι επαρχίες Λαγκαδά και Τροιζηνίας, οι οποίες εντάσσονται σε άλλες ζώνες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ