Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
Νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά στο εργατικό κίνημα

Από την επίσκεψη στο Λένινγκραντ

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ξεκίνησε την επίσκεψή της στη Ρωσία από το Λένινγκραντ, όπου βρίσκεται και η έδρα της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος της Ρωσίας (ΚΕΚΡ). Στις συνομιλίες του ΚΚΕ με το ΚΕΚΡ συμμετείχε ο Βίκτωρ Τιούλκιν, Α Γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ και ο Γιούρι Τερέντιεφ, Γραμματέας της ΚΕ και της ΚΟ του Λένινγκραντ. Ο Β. Τιούλκιν αναφέρθηκε αναλυτικά στην πορεία συγκρότησης του ΚΕΚΡ από την περίοδο της δράσης της "Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας" ως Πλατφόρμας στα πλαίσια του ΚΚΣΕ ως τα σήμερα. Σημείωσε πως στα 2 τελευταία χρόνια στις περισσότερες οργανώσεις του ΚΕΚΡ έχουμε μια ποιοτική αλλαγή. Ολο και περισσότερο οι ΚΟ φεύγουν από το συνθηματικό, διακηρυκτικό στιλ δουλιάς και ασχολούνται περισσότερο με τα προβλήματα των εργαζομένων και την οργάνωσή τους.

Ενταση της δράσης στην εργατική τάξη

Το ΚΕΚΡ προσπαθεί να προσανατολίσει τα μέλη, στελέχη και τις οργανώσεις του στη δουλιά στην εργατική τάξη, με στόχο την οργάνωση και την ανάπτυξη αγώνων της εργατικής τάξης. Σημαντική εμπειρία αποκόμισαν οι οργανώσεις του ΚΕΚΡ από πρόσφατες εργατικές κινητοποιήσεις που άρχισαν τον Απρίλη, κλιμακώθηκαν το Μάη του '98 και σποραδικά συνεχίζονται ως σήμερα. Το ΚΕΚΡ βάζει στόχο του στις κινητοποιήσεις αυτές ενεργότερο ρόλο να παίξουν οι οργανώσεις και τα μέλη του, τόσο στην οργάνωση, όσο και στον συντονισμό και προσανατολισμό αυτών των κινητοποιήσεων, που αναμένεται να πάρουν νέα ένταση το φθινόπωρο και το χειμώνα. Το ΚΕΚΡ σήμερα παρουσιάζει αύξηση σε μέλη τα οποία είναι οργανωμένα σε 69 "υποκείμενα" (περιοχές ή αυτόνομες δημοκρατίες) της χώρας (συνολικά στη Ρωσική Ομοσπονδία υπάρχουν 89 "υποκείμενα"). Ως τέτοια συγκεκριμένα βήματα στο εργατικό κίνημα, ο Α Γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ ανέφερε την ίδρυση νέων συνδικάτων (τα "Ζαστσίτα"), αλλά και τα νέα ποιοτικά, όπως είπε χαρακτηριστικά των κινητοποιήσεων του Μάη, όπου υπήρχαν μορφές που για πρώτη φορά αμφισβητούν την αστική νομιμότητα. Για τα διεθνή ζητήματα του Κομμουνιστικού Κινήματος, το ΚΕΚΡ συμφώνησε με τις πρωτοβουλίες που προτείνει και παίρνει το ΚΚΕ και θα συμμετέχει σ' αυτές.

Με τους βουλευτές του ΚΕΚΡ

Στο Λένινγκραντ υπάρχει κοινοβουλευτική ομάδα "Κομμουνιστές του Λένινγκραντ", η οποία δρα στα πλαίσια της Νομοθετικής Συνέλευσης της πόλης, που είναι κάτι μεταξύ δημοτικού συμβουλίου και Κοινοβουλίου με σοβαρές αρμοδιότητες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως κάθε ένας από τους βουλευτές έχει στη διάθεσή του το χρόνο 1 εκατομμύριο δολάρια που μπορεί να το διαθέτει για κάποιο κοινωφελές έργο στην πόλη, με βάση τη δική του θέληση. Η ομάδα "Κομμουνιστές του Λένινγκραντ" είναι ο κοινός εκλογικός συνδυασμός του ΚΕΚΡ - ΚΚΡΟ στην πόλη. Στις προηγούμενες εκλογές (το σύστημα είναι μονοεδρικό) το ΚΕΚΡ έβγαλε δύο βουλευτές και το ΚΚΡΟ έναν. Στη συνέχεια όμως, προσχώρησε στην ομάδα ένας ανεξάρτητος που είναι όμως μέλος του ΚΚΡΟ κι ένας του αγροτικού κόμματος, που είχε στο δεύτερο γύρο βγει με τις ψήφους των κομμουνιστών. Ετσι η ομάδα "Κομμουνιστές του Λένινγκραντ" απέκτησε 5 βουλευτές, δηλαδή τόσους όσοι απαιτούνται για να δημιουργηθεί. Επικεφαλής της ομάδας είναι ο Γ. Τερέντιεφ από το ΚΕΚΡ. Σύμφωνα με την εκτίμησή του, τα μέλη του ΚΚΡΟ στην ομάδα "Κομμουνιστές του Λένινγκραντ" έχουν αυτό - εξοστρακιστεί από τα πολιτικά ζητήματα κι ασχολούνται μόνο με τα διαχειριστικά ζητήματα της πόλης. Ετσι τον πολιτικό "τόνο" και πρόσωπο της ομάδας το προσδιορίζει περισσότερο το ΚΕΚΡ. Για τις επόμενες εκλογές του Οκτώβρη 1998, υπάρχει νέα συμφωνία για την κοινή κάθοδο ΚΕΚΡ - ΚΚΡΟ με αυτόν τον συνασπισμό.

Οι εργάτες υπερασπίζουν την επανάσταση και τον Λένιν

Στο Λένινγκραντ, έγινε επίσης επίσκεψη της αντιπροσωπείας σε εργοστάσιο κατασκευής τουρμπινών και συνάντηση με τη διοίκηση του σωματείου του εργοστασίου, όπως επίσης έγινε συνάντηση με τη διοίκηση του σωματείου των οικοδόμων. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων υπήρξαν αναφορές στη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στους εργατικούς χώρους, στην καταστροφή της βιομηχανικής βάσης της χώρας, στην ιδιωτικοποίηση, στις μαζικές απολύσεις. Τα ζητήματα που τέθηκαν από τη μεριά τους δόθηκαν αναλυτικά στις ανταποκρίσεις που δημοσίευσε ο "Ρ" κατά τις μέρες της επίσκεψης. Θα άξιζε όμως να τονίσουμε πως κατά την επίσκεψή μας και την ξενάγηση στο εργοστάσιο από μέλη της διοίκησης του σωματείου και της ΚΟΒ του ΚΕΚΡ, παρατηρήσαμε πως σε αρκετά μέρη δέσποζαν τα σύμβολα της σοβιετικής εποχής. Μάλιστα ένα τεράστιο πορτρέτο του Λένιν βρισκόταν σε κεντρικό σημείο μέσα στο χώρο του εργοστασίου. Οπως μας είπαν οι συνδικαλιστές, όταν το 1991 κάποιοι από τη διεύθυνση προσπάθησαν να το κατεβάσουν, οι εργάτες, χωρίς καν να προηγηθεί κάποιο κάλεσμα, μπήκαν εμπόδιο σ' αυτά τα σχέδια, υπερασπίζοντας τον ηγέτη του παγκόσμιου προλεταριάτου. Από τότε, κανείς άλλος δεν ξανατόλμησε να προσπαθήσει να κατεβάσει το πορτρέτο του Λένιν. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, τόσο με το εργοστασιακό σωματείο, όσο και με το συνδικάτο των οικοδόμων της πόλης, έγινε ανταλλαγή εμπειριών γύρω από τα ζητήματα της ταξικής πάλης στις δύο χώρες. Χαρακτηριστικό είναι πως, μεταξύ των άλλων, κοινή ήταν η εκτίμηση πως και στις δύο χώρες είναι σήμερα αναγκαία η παραπέρα πολιτικοποίηση των αγώνων των εργαζομένων, η συνολική ρήξη με την κυρίαρχη πολιτική που ακολουθείται. Στην πόλη του Λένινγκραντ πρόσφατα δημιουργήθηκε Συντονιστικό των σωματείων του Λένινγκραντ,με στόχο να ξεπεραστεί η αδράνεια που δείχνει η τοπική ένωση των συνδικάτων (σαν τα δικά μας τα Εργατικά Κέντρα), όσο και οι κλαδικές ηγεσίες που βρίσκονται στη Μόσχα. Στο Συντονιστικό πρωτοστατούν συνδικαλιστικά στελέχη που ανήκουν ή πρόσκεινται στο ΚΕΚΡ και το ΚΚΡΟ, καθώς κι άλλοι συνεπείς συνδικαλιστές.

Επικρίσεις στην κυβέρνηση

Η Αλέκα Παπαρήγα, συνοδευόμενη από τον Γ. Τερέντιεφ, Γραμματέα της ΚΟ Λένινγκραντ του ΚΕΚΡ, πραγματοποίησε επίσης δύο ξεχωριστές συναντήσεις με τον Α. Ποτέχιν, αντινομάρχη της περιοχής και τον Β. Νοβοσιόλοφ, αντιπρόεδρο της Νομοθετικής συνέλευσης. Στις συναντήσεις πήρε μέρος και ο Αλφρεντ Ρούμπιξ, πρώην Α Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Λετονίας, επίσης φιλοξενούμενος του ΚΕΚΡ εκείνες τις μέρες. Και οι δύο τοπικοί παράγοντες ήταν αρκετά επικριτικοί προς την κεντρική κυβέρνηση της Ρωσίας και προσπαθούσαν να δείξουν πως οι τοπικές αρχές ακολουθούν αριστερή φιλο - κοινωνική πολιτική στις συνθήκες τους και με βάση τις δυνατότητες που δίνονται στην περιοχή τους. Από τη μεριά της ηΑλ. Παπαρήγα σημείωσε τις περιορισμένες δυνατότητες που έχουν τα τοπικά όργανα σε σχέση με την κεντρική διοίκηση και τόνισε πως ακόμη κι αν αυτά τα τοπικά όργανα καταφέρουν να καθυστερήσουν κάποιες κεντρικές αντιλαϊκές πολιτικές, αν δεν αγωνιστούν μαζί με το λαό για την ανατροπή της κεντρικής αντιλαϊκής πολιτικής, τότε αργά ή γρήγορα εκμηδενίζεται κάθε προσπάθεια επιμέρους αντίστασής τους.

Ιδιόμορφο απαρτχάιντ

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στο Λένινγκραντ συναντηθήκαμε με τον Αλφρεντ Ρούμπιξ, πρώην Α Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Λετονίας, σήμερα μέλος του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ ο οποίος ήρθε ειδικά από τη Λετονία για να συναντηθεί με την Αλέκα Παπαρήγα. Ο Α. Ρούμπιξ περιέγραψε τις δυσκολίες που υπάρχουν στο κομμουνιστικό κίνημα της χώρας του. Εκεί δρα μια μικρή ομάδα με τον τίτλο "Ενωση των κομμουνιστών". Ταυτόχρονα μια άλλη προσπάθεια που έγινε από κομμουνιστές που δεν μπόρεσαν να επικυρωθούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης ως ΚΚ, τους οδήγησε να εμφανιστούν ως Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας (ΣΚΛ). Αναφέρθηκε στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στη Λετονία, όπου 700.000 άνθρωποι, σε σύνολο 2.450.000, έχουν στερηθεί βασικά τους δικαιώματα. Οι λετονικές Αρχές, σ' έναν παροξυσμό εθνικισμού, έχουν δώσει στους ρωσόφωνους κατοίκους το καθεστώς του λεγόμενου "μη πολίτη". Οι 700.000, εδώ και 7 χρόνια, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα, καθώς και άλλα 60 δικαιώματα που απολαμβάνουν οι υπόλοιποι κάτοικοι της χώρας. Με την ενεργό συμμετοχή του Α. Ρούμπιξ και με στόχο να βάλουν τέρμα σε αυτό το ιδιόμορφο απαρτχάιντ στην Ευρώπη, τέσσερα κόμματα της Λετονίας: Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Κόμμα της Ισότητας, το Κόμμα της Λαϊκής Συναίνεσης, το Ρωσικό Κόμμα, αποφάσισαν (διατηρώντας το καθένα το πρόγραμμα και την αυτοτέλειά του), να κατέβουν με κοινό εκλογικό συνδυασμό στις επερχόμενες εκλογές του Οκτώβρη του 1998, με τον τίτλο "Για τα δικαιώματα του ανθρώπου στην ενιαία Λετονία". Το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε να τους αναγνωρίσει με αυτόν τον τίτλο επιδιώκοντας να ματαιώσει την κοινή τους κάθοδο. Τότε αποφασίστηκε να κατέβουν κάτω από τον τίτλο ενός εκ των κομμάτων του συνδυασμού της "Λαϊκής Συναίνεσης". Κύριος στόχος τους είναι να μπει τέρμα στην πολιτική των τρομερών αυτών διακρίσεων και να αποκατασταθούν τα ίσα δικαιώματα για όλους τους πολίτες της χώρας, αλλά και να αναπτυχθούν σχέσεις με τη Ρωσία. Σημείωσε πως με την προώθηση μέτρων εκδημοκρατισμού της χώρας του θα βοηθηθεί από καλύτερες θέσεις και ο αγώνας για την ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος στη Λετονία. Ο Α. Ρούμπιξ αναφερόμενος στη θέση που ακούγεται περί άμεσης ανασυγκρότησης μιας "νέας ΕΣΣΔ", είπε πως ΕΣΣΔ δεν μπορεί να δημιουργηθεί αν δεν υπάρχουν νωρίτερα σοβιετικές, σοσιαλιστικές Δημοκρατίες. Κάποια άλλη ένωση υπό τις σημερινές καπιταλιστικές συνθήκες στο έδαφος της πρώην ΕΣΣΔ δε θα μπορεί να έχει εκείνο το σύνολο των χαρακτηριστικών που είχε η ΕΣΣΔ. Να σημειωθεί πως σε πρόσφατες δηλώσεις του, που ακόμη έντονα συζητιούνται στη Ρωσία, ο Ρούμπιξ είπε πως είναι απογοητευμένος από το κομμουνιστικό κίνημα της Ρωσίας, εξαιτίας της πολιτικής του ΚΚΡΟ και των θεωρητικών αναζητήσεων εκτός μαρξισμού - λενινισμού, που ακολουθεί ο ηγέτης του Γκενάντι Ζιουγκάνοφ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σέρνουν σε δίκη τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Μετώπου (2011-06-07 00:00:00.0)
Αντισοβιετικός «κρύος ιδρώτας» (2009-04-29 00:00:00.0)
Προσανατολισμός στην εργατική τάξη και στη νεολαία (2008-05-04 00:00:00.0)
Βήμα καταγγελίας του αντικομμουνισμού (2006-05-26 00:00:00.0)
Εκλογές στην "πρωτεύουσα του Βορρά" (1998-12-23 00:00:00.0)
Προβοκατόρικες αντικομμουνιστικές μεθοδεύσεις (1998-12-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org