Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1999
Επί τάπητος τα νέα αντιλαϊκά σενάρια

Ακόμα και τις επιπτώσεις από την κρίση των χρηματαγορών σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση, για να δικαιολογήσει την παραπέρα σκλήρυνση της πολιτικής της

Σκληρότερη και περισσότερο οδυνηρή για τα λαϊκά στρώματα πολιτική προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση Σημίτη το 1999 μέσω του κρατικού προϋπολογισμού του επόμενου έτους, τόσο εκμεταλλευόμενη και διογκώνοντας τις υπαρκτές επιπτώσεις από τη χρηματιστηριακή κρίση, η διάρκεια της οποίας δεν μπορεί να προσδιοριστεί, όσο και για να πείσει τις "αγορές" ότι είναι διατεθειμένη να υλοποιήσει πάση θυσία την εξαγγελθείσα οικονομική πολιτική. Η αγωνία τους να πείσουν τις "αγορές" ότι Θέλουν και ότι μπορούν να τις ικανοποιήσουν είναι τόσο μεγάλη, ώστε συζητούν ακόμα και σενάρια μηδενικών αυξήσεων στους μισθούς και τις συντάξεις, αντί για 2% - 2,5% που είχαν αρχικά προκρίνει.

Στα πλαίσια αυτά και υπό τη σκιά της πρωθυπουργικής ομιλίας στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) το ερχόμενο Σάββατο, συναντώνται σήμερα ο Κ. Σημίτης με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σημερινή σύσκεψη ο πρωθυπουργός θα ενημερωθεί για τους κινδύνους που μπορούν να εμφανιστούν στην υλοποίηση του κεντρικού στόχου, της ένταξης της δραχμής στο ΕΥΡΩ (εκφράζονται φόβοι ότι η συνέχιση της αναταραχής μπορεί να ακυρώσει τις επιλογές αυτές λόγω... τραπεζικής αδηφαγίας) και τις βασικές παραμέτρους του κρατικού προϋπολογισμού του 1999, σε συνδυασμό με τις τελευταίες εσωτερικές και διεθνείς εξελίξεις. Με τα δεδομένα αυτά, φαίνεται ότι οριστικοποιούνται και οι αρχικές επιλογές να μην προωθηθούν φέτος ακόμα και κάποια μέτρα - ψίχουλα, όπως η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, ή εναλλακτικά κάποια μικρή αύξηση του αφορολόγητου ορίου, η μείωση ορισμένων ειδικών φόρων κατανάλωσης ελέω βέβαια πληθωρισμού, αλλά και "φθηνό" πετρέλαιο για τους αγρότες. Αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο, ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται καν ν' αναφερθεί στη ΔΕΘ, σε φορολογικά θέματα. Η ανάδυση βέβαια της σοβούσας εδώ και χρόνια οικονομικής κρίσης στη Ρωσία, η οποία οδήγησε σε κατάρρευση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και ανέδειξε με τραγικό τρόπο τις συνέπειες της αχαλίνωτης δράσης του κερδοσκοπικού κεφαλαίου, φαίνεται θα αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση και ως άλλοθι για την... "αυτοσυγκράτηση" που δημόσια θα διατυπωθεί ότι είναι αναγκαία. Μια αυτοσυγκράτηση που στην πραγματικότητα είναι ταυτόσημη με την προώθηση των γνωστών "δοκιμασμένων" μεθόδων σκλήρυνσης της αντιλαϊκής πολιτικής σε όλους τους επιμέρους τομείς της οικονομικής πολιτικής.

Σε μία προσπάθεια εξευμενισμού των "αγορών", το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας θα ανακοινώσει σήμερα την ιδιωτικοποίηση του 67% των μετοχών των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ), ενώ διαφημίζεται με κάθε μέσο και τρόπο η νέα ιδιωτικοποίηση του 15% του ΟΤΕ, πιθανό τέλος Οκτώβρη - αρχές Νοέμβρη (πρέπει να εισέλθει ο ΟΤΕ στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης) και ακολουθεί η νέα προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της Ιονικής, η μετοχή της οποίας κατρακυλά μετά τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις ξεπουλήματός της. Το παράλογο του πράγματος βρίσκεται βέβαια στο γεγονός ότι μεσούσης της κρίσης και χωρίς να έχει προσδιοριστεί η έκταση, το μέγεθος και η χρονική της διάρκεια, η κυβέρνηση εξαγγέλλει πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, μόνο και μόνο για να εξευμενίσει... τους θεούς του κέρδους.

Παρεμβάσεις ετοιμάζονται και στον Κρατικό Προϋπολογισμό,με πιο πιθανή αυτή της περικοπής των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων προκειμένου να ισοσταθμίσουν τις απώλειες που θα υπάρξουν στις δαπάνες εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους λόγω αύξησης των τόκων. Υπάρχει βέβαια και το σκληρότερο σενάριο να δοθούν μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, σενάριο που εκπορεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδας. Οπως υποστηρίζουν παράγοντες της τελευταίας, δεν έχει και μεγάλη οικονομική σημασία αν δοθούν αυξήσεις 2% ή 0%. Εχει όμως μεγάλη πολιτική σημασία, γιατί αν επιλεγεί η λύση του 0%, τότε δίνεις σήμα στις αγορές ότι είσαι αποφασισμένος... Ενθερμος υποστηριχτής μιας τέτοιας προοπτικής εμφανίζεται και ο Στ. Μάνος,ο οποίος χτες δήλωσε πως "στο δημόσιο χρειάζεται να μπει μαχαίρι και αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πάγωμα των μισθολογικών αυξήσεων".Τα επιτόκια Σαν επίπτωση πρώτης γραμμής από την κρίση των χρηματαγορών και ταυτόχρονα πονοκέφαλος για την κυβέρνηση που έχει παραδώσει τα πάντα στις αγορές αυτές, είναι η εξέλιξη των επιτοκίων. Η ανοδική τάση τους μάλιστα στους κρατικούς τίτλους, οδηγεί μέχρι και σε πανικό τους κυβερνώντες, αφού αν συνεχιστεί, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απόρριψη της αίτησης της ελληνικής κυβέρνησης για ένταξη στην ΟΝΕ, στην περίπτωση που δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του μακροπρόθεσμου επιτοκίου στα επίπεδα των τριών χωρών της ΕΕ με τις καλύτερες επιδόσεις. Εδώ έχουμε να κάνουμε κυριολεκτικά με την τραπεζική αδηφαγία που εκδηλώνεται με τη ληστρική εκμετάλλευση του δημοσίου χρέους και που ήρθε στην επιφάνεια με τη χρηματιστηριακή - νομισματική αναταραχή. Να υπενθυμίσουμε ότι την προηγούμενη βδομάδα στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων δωδεκάμηνης διάρκειας, μέσω των δημοπρασιών - μαϊμού των τραπεζών, διαμορφώθηκε επιτόκιο 13,2% έναντι 11,5% την προηγούμενη φορά που είχε γίνει παρεμφερής δημοπρασία.

Το κακό όμως δεν είναι ότι το ελληνικό δημόσιο θα καταβάλει το κερδοσκοπικό αυτό επιτόκιο στους τραπεζίτες, το μεγαλύτερο κακό είναι ότι το επιτόκιο αυτό λαμβάνεται σαν βάση για τον προσδιορισμό του κυμαινόμενου επιτοκίου των ομολόγων παλαιότερων εκδόσεων τα οποία ανέρχονται σε 24 τρισ. δραχμές! Με λίγα δηλαδή λόγια, τα επιτόκια των ομολόγων τον Αύγουστο του 1999 θα είναι 13,2% συν όσο προβλέπεται και μάλιστα αφορολόγητα. Με τον τρόπο αυτό οι τραπεζίτες διατηρούν υψηλά τα επιτόκια του δημοσίου, εμποδίζουν την οποία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και το κυριότερο, όταν οι κυβερνήτες κάτσουν στα θρανία από τους μααστριχτικούς συνεταίρους κάποια στιγμή μέσα στο 1999 και δεν έχουν επιτύχει μακροπρόθεσμο επιτόκιο γύρω στο 5% τότε απορρίπτονται για την... άλλη χρονιά. Οι κυβερνώντες βέβαια από τη μεριά τους όταν μιλούν δημόσια, προσπαθούν να υποβαθμίσουν τις επιπτώσεις αυτές. Μάλιστα είναι χαρακτηριστική χτεσινή δήλωση του επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, ο οποίος σχολιάζοντας το θέμα σε ραδιοφωνικό σταθμό, είπε μεν ότι το σοβαρότερο πρόβλημα από την κρίση είναι τα επιτόκια, υποστήριξε όμως ότι οι επιπτώσεις δε θα είναι σημαντικές, αφού "στην προηγούμενη κρίση όπου τα επιτόκια ήταν άνω του 18% για δύο μήνες, ο προϋπολογισμός επιβαρύνθηκε μόνο με 30 - 40 δισ. δρχ.".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες αυξήσεις από την ευρωτράπεζα(9/6/2006)
Επένδυση - μάλαμα για τις τράπεζες(12/1/2000)
Τα επιτόκια και ο μύθος για "φτηνά δάνεια"(6/6/1999)
Με "πατρόν" Βρυξελλών και το νέο "κοστούμι λιτότητας"(25/12/1998)
Σκληρότερα μέτρα στο όνομα του πληθωρισμού(9/7/1998)
Στο χαρτί οι τελευταίες αντιλαϊκές πινελιές(11/11/1997)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org