Κυριακή 30 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΝΙΚΟΣ ΒΑΛΙΑΝΑΤΟΣ
Ακούραστος λαϊκός αγωνιστής

Εξήντα χρόνια πέρασαν από τη στυγερή δολοφονία του κομμουνιστή Νίκου Βαλιανάτου,ο οποίος μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε πιστός στις ιδέες του, για τις οποίες και αγωνίστηκε με πάθος. Ετσι, ο Χριστόφορος Δαμάνης,από τη Λάρισα, έστειλε γράμμα στο "Ρ", στο οποίο αναφέρει ορισμένα περιστατικά της ζωής του, τα οποία είναι συνδεδεμένα με την αγωνιστική πορεία του ΚΚΕ. Γράφει λοιπόν ο Χρ. Δαμάνης:

"Ανάμεσα στους δολοφονημένους κομμουνιστές - αγωνιστές, Νίκο Πλουμπίδη,Κώστα Βιδάλη,Νίκο Μπελογιάννη και πολλούς ακόμα χιλιάδες κομμουνιστές, συγκαταλέγεται και μια ακόμη ιστορική προσωπικότητα του ΚΚΕ, ο Νίκος Βαλιανάτος.

Πέρασαν 60 χρόνια από τη δολοφονία του παλαίμαχου αγωνιστή κομμουνιστή με πανελλήνια εμβέλεια και αυτός είναι ο Ν. Βαλιανάτος!

Ο Ν. Βαλιανάτος ήταν από την Κεφαλονιά και, ακολουθώντας τα βήματα του συμπατριώτη του πρωτομάρτυρα της αγροτιάς, Μαρίνου Αντύπα,ήρθε στη Λάρισα και έδρασε και αναδείχτηκε σε βασικό στέλεχος του ΚΚΕ. Επιδόθηκε σε αγροτικές καλλιέργειες νοικιάζοντας χωράφια στο Κιόσκι. Στη Λάρισα ήρθε ώριμος, σαράντα περίπου χρόνων, με αποκρυσταλλωμένες τις σοσιαλιστικές ιδέες και αμέσως εντάχτηκε στον τοπικό σοσιαλιστικό όμιλο, που στη συνέχεια μετονομάστηκε σε κομμουνιστικό και περιλάμβανε στους κόλπους του εκείνη την εποχή, στα πρώτα βήματα του κομμουνιστικού κινήματος, αρκετούς επιστήμονες Λαρισαίους.

Με τις ικανότητες και προπαντός με την ακούραστη δραστηριότητά του αναδείχτηκε πολύ σύντομα στις υψηλότερες βαθμίδες της κομματικής ιεραρχίας: Προσωπικότητα προικισμένη με ευφυία και οργανωτικές ικανότητες, που τις συμπλήρωνε με ευρύτερη κοινωνιολογική μόρφωση. Διέθετε και το χάρισμα να εκφράζεται με απλά λόγια και να συναρπάζει τους συνομιλητές και το λαό, μα ιδιαίτερα την αγροτιά.

Αφοσιωμένος ιδεολογικά στο ΚΚΕ, μοίραζε το χρόνο του ανάμεσα στη δράση του στην ύπαιθρο με γεωργικές εργασίες και στα Γραφεία του ΚΚΕ. Οταν οι φίλοι του τον προέτρεπαν να παντρευτεί, αυτός απαντούσε: "Εγώ παντρεύτηκα το Κόμμα μου και σ' αυτό θα δώσω όλη μου τη ζωή"! Με τα προτερήματα αυτά ο σύντροφος Βαλιανάτος είχε αποκτήσει μεγάλη επιρροή στις λαϊκές μάζες και φήμη και στη Λάρισα και σ' όλη την περιοχή, και έχαιρε μεγάλης εκτίμησης και από τους κατοίκους της πόλης και της υπαίθρου, αλλά έγινε πασίγνωστος και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι το Κόμμα τον πρότεινε τότε για υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας! Και ακόμα το 1925 προτάθηκε από το ΚΚΕ ως υποψήφιος δήμαρχος στη Λάρισα! Τότε έγινε αντιπαράθεση στη Λάρισα μεταξύ των δύο δυναμικότερων προσωπικοτήτων, από τη Δεξιά ο γιατρός Μιχάλης Σάπκας και από την Αριστερά ο δυναμικός Νίκος Βαλιανάτος. Το κύρος του υποψήφιου του ΚΚΕ Ν. Βαλιανάτου κυριαρχούσε στην πόλη της Λάρισας και το επίθετό του έγινε το γνωστό σλόγκαν "Νάτος - νάτος ο Βαλιανάτος"! Η Δεξιά, μπροστά στο λαϊκό ρεύμα υπέρ του Ν. Βαλιανάτου, μετήλθε όλα τα άνομα μέσα. Κινητοποίησε τους μπράβους σ' όλες τις φτωχογειτονιές όπου υπερτερούσε ο Βαλιανάτος κι άρχισαν οι εξαγορές ψήφων. Για κάθε ψήφο και πεντακοσάρικο - και το 1925 το πεντακοσάρικο είχε μεγάλη αξία. Αλλά και πάλι η Δεξιά δεν ήταν σίγουρη με την εξαγορά ψήφων και κατέληξε στο ανήκουστο μέτρο. Συγκέντρωσε σε ένα σπίτι, συγγενή του Σάπκα, περισσότερους από 100 ψηφοφόρους για τα πεντακοσάρικα, αλλά και πάλι δεν τους είχε εμπιστοσύνη, μήπως πάρουν τα χρήματα και ψηφίσουν τον Βαλιανάτο. Τους έκλεισαν στο υπόγειο με τη δικαιολογία "να περιμένουν ώσπου να 'ρθει ο άνθρωπος με τα χρήματα". Αλλά αυτός ο άνθρωπος δεν ήρθε ποτέ, ώσπου έδυσε ο ήλιος και έκλεισαν οι κάλπες, χωρίς να μπορέσουν να ψηφίσουν οι "όμηροι" του Σάπκα.

Με αυτό το δόλιο τέχνασμα ο Σάπκας βρέθηκε μόνο με σαράντα ψήφους παραπάνω από τον γνήσιο λαϊκό αγωνιστή Νίκο Βαλιανάτο. Ανακοινώθηκε ότι ο Σάπκας εκλέχτηκε, αλλά και η Λάρισα και όλη η Ελλάδα έμαθε τα καθέκαστα και αναγνώρισε ότι ο πραγματικός νικητής των δημοτικών εκλογών στη Λάρισα ήταν η Αριστερά με επικεφαλής τον άξιο αγωνιστή κομμουνιστή Νίκο Βαλιανάτο!

Ο Νίκος Βαλιανάτος, παρά την τυπική αυτή ήττα, συνέχισε να αγωνίζεται με το ΚΚΕ και αλώνιζε όλα τα χωριά διαδίδοντας τις κομματικές θέσεις, χωρίς φυσικά να εγκαταλείψει και τις γεωργικές εργασίες. Εκείνη την περίοδο πέθανε ο αδερφός του και ανέλαβε το βάρος της οικογένειας του αδερφού του, χωρίς φυσικά να μειώσει την πολιτική του δραστηριότητα. Το 1938, επί δικτατορίας Μεταξά, συνελήφθη για την πολιτική του δραστηριότητα και ένα πρωινό, στις 9 Αυγούστου 1938, ο αγωνιστής Ν. Βαλιανάτος βρέθηκε νεκρός στο πεζοδρόμιο κάτω από τη Γενική Ασφάλεια Αθηνών, όπου κρατούνταν. Ετσι εκδικήθηκε η δικτατορία τον ακούραστο αγωνιστή Νίκο Βαλιανάτο και τον δολοφόνησε. Αυτά για τη μνήμη του αξέχαστου αγωνιστή κομμουνιστή Ν. Βαλιανάτου".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ