Κυριακή 30 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Από παραγωγικό κέντρο, "πέρασμα" του μεγάλου κεφαλαίου

Τη μετατροπή της περιοχής σε διακομετακομιστικό κέντρο μεταφορών και υπηρεσιών του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, προς τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, προωθούν η κυβέρνηση και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, μέσω των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης και του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος. Τα πρώτα σημάδια "παραγωγικής ερήμωσης", οικονομικής και κοινωνικής υποβάθμισης είναι ορατά στην περιοχή

Η Θεσσαλία, μια από τις πλέον παραγωγικές περιοχές της Ελλάδας, με μεγάλες αναπτυξιακές παραγωγικές δυνατότητες και ικανότατο ανθρώπινο δυναμικό, "ερημώνεται" παραγωγικά, για να μετατραπεί σε διαμετακομιστικό κέντρο προϊόντων και υπηρεσιών του ευρωπαϊκού κεφαλαίου προς τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Εκεί αποσκοπούν οι συντονισμένες "δράσεις" της ΕΕ, της κυβέρνησης και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μέσω των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης,κυβερνητικών προγραμμάτων και του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ Θεσσαλίας). Ο προσανατολισμός όλων αυτών των προγραμμάτων "ανάπτυξης" είναι καθαρός και διακηρυγμένος από τους αρμόδιους, η δε σχεδίαση και υλοποίησή τους κινείται, απαρέγκλιτα, σ' αυτή την κατεύθυνση και προοπτική.

Η Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας - "τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι" - προχώρησε και σε μια μακρόχρονη και πολυέξοδη διαφημιστική καμπάνια - ενόψει, μάλιστα, των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση - προκειμένου να "πείσει" τους Θεσσαλούς ότι αυτή η προοπτική είναι προς το συμφέρον τους. Και δεν έκρυψε - πώς θα το κατάφερνε, άλλωστε - ότι, για να προχωρήσει αυτή η "διαφορετική ανάπτυξη", θα συρρικνωθεί η παραγωγική βάση της περιοχής, θ' αυξηθεί η ανεργία, θα υποβαθμιστούν το περιβάλλον και οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων.

Η καταγραφή των αποτελεσμάτων και των επιπτώσεων από την υλοποίηση του 1ου και 2ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και του ΠΕΠ Θεσσαλίας '94 - '99 αποδεικνύει ότι, ήδη, έχει συντελεστεί σοβαρή παραγωγική υποχώρηση, με:

  • Το κλείσιμο εκατοντάδων μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων και τη μεγάλη αύξηση της ανεργίας.
  • Τη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής και το ξεκλήρισμα της μικρής και μεσαίας αγροτιάς.

Η εφαρμογή του 3ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης,στην πορεία της χώρας προς την ΟΝΕ,και των "νέων δράσεων" της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αναμένεται να υποβαθμίσουν παραπέρα την παραγωγική βάση της περιοχής και να οξύνουν περισσότερο τα κοινωνικά προβλήματα, με πρώτο αυτό της ανεργίας.

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση, ακολουθώντας τις επιλογές της ΕΕ, υλοποιεί μια πολιτική "παραγωγικής ερήμωσης", οικονομικής και κοινωνικής υποβάθμισης της Θεσσαλίας.Είναι, όμως, σίγουρο ότι οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι επιστήμονες, οι νέοι, οι γυναίκες της Θεσσαλίας, συνειδητοποιώντας "πού το πάει" αυτή η "νέα ανάπτυξη", θ' αντιδράσουν, αξιοποιώντας και τις - παλιότερες και πρόσφατες - αγωνιστικές παρακαταθήκες της περιοχής.

Οι Θεσσαλοί, το πρώτο μήνυμα αυτής της αντίστασης θα το στείλουν στις ερχόμενες εκλογές. καταψηφίζοντας τους κυβερνητικούς υποψήφιους και αναδεικνύοντας νομάρχες και δημάρχους αγωνιστές, που θα παλέψουν μαζί τους, για μια ανάπτυξη προς όφελος του λαού και του τόπου μας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν υπάρχει φιλοαγροτική ΚΑΠ!(2013-04-02 00:00:00.0)
Ανάπτυξη υπέρ του κεφαλαίου(2005-06-07 00:00:00.0)
Εκτός χρηματοδότησης το νοσοκομείο Βόλου!(2000-10-08 00:00:00.0)
Με προκλητική διαφήμιση "σκεπάζουν" την αναπτυξιακή "γύμνια"(1998-09-08 00:00:00.0)
ΚΚΕ: Αγώνας για παραγωγική ανάπτυξη(1998-08-30 00:00:00.0)
Ανεργία για εργαζόμενους και αγρότες(1998-08-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ