Κυριακή 30 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΗΤΡΩΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
"Κουτσό" νομοθέτημα

Η ρύθμιση σοβαρών θεμάτων, με την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων και αγνόηση των προτάσεων σωματείων και φορέων, είναι το κύριο χαρακτηριστικό του νόμου που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες

Παντελώς αγνόησε η κυβέρνηση τις θέσεις και προτάσεις των εργαζομένων στη Ζώνη, αλλά και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων, απέναντι στους οποίους είχε δεσμευτεί σχετικά, για την κατάρτιση του νομοσχεδίου για το Μητρώο των Ναυπηγοεπισκευαστικών Επιχειρήσεων, το οποίο ψηφίστηκε στο θερινό τμήμα της Βουλής. Το ΚΚΕ ψήφισε "παρών" επί της αρχής του νομοσχεδίου, καθώς μια σειρά από σοβαρά ζητήματα παραπέμπονται σε ρύθμιση μέσα από την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων. Ο νόμος - που η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να καταθέσει εδώ και τρία ολόκληρα χρόνια, μετά από τις πολύμηνες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των σωματείων και όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται γύρω από τη Ζώνη - απέχει σημαντικά από όσα είχαν συμφωνηθεί με τους εμπλεκόμενους φορείς πριν από 14 περίπου μήνες.

Ομως, η κυβέρνηση δε στάθηκε μόνο σ' αυτό. Είναι εξάλλου προσφιλής της τακτική η αγνόηση των αιτημάτων των εργαζομένων. Παράλληλα, απέρριψε και τις προτάσεις που έκανε το ΚΚΕ, πράγμα που έδειξε, για άλλη μια φορά, με σαφήνεια, την πρόθεσή της να μη λύσει πραγματικά τα τεράστια προβλήματα με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται γύρω από τη ναυπηγοεπισκευή, κάτι που θα μπορούσε να γίνει ως ένα βαθμό με το μητρώο.

Τα Σωματεία Εργαζομένων της Ζώνης, αλλά και άλλοι φορείς που σχετίζονται με τη ναυπηγοεπισκευή, είχαν προβάλει διαφωνίες για μια σειρά από ζητήματα, που και σήμερα δε διευκρινίζονται με το νόμο. Ενα από τα πιο σοβαρά σημεία διαφωνίας αποτέλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να παραπέμψει μια σειρά από ρυθμίσεις στην έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων.

Για παράδειγμα, οι όροι και προϋποθέσεις για την κατάταξη των επιχειρήσεων της Ζώνης σε κατηγορίες θα οριστούν με ΠΔ. Από τις κατηγορίες αυτές εξαρτάται και το είδος των εργασιών που θα μπορούν να αναλάβουν αυτές οι επιχειρήσεις!

Ακόμα, σε ΠΔ παραπέμπεται η απόφαση για τον τρόπο και τη διαδικασία ελέγχου των αιτήσεων που θα καταθέτουν οι επιχειρήσεις, είτε για να εγγραφούν στο μητρώο, είτε για οποιαδήποτε άλλη μετατροπή της κατηγορίας τους, της κατάστασής τους κλπ.

Με ΠΔ θα καθορίζονται, επίσης, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις χωροθέτησης των ναυπηγοεπισκευαστικών ζωνών,αλλά και οι προϋποθέσεις για την εκτέλεση εργασιών μέσα σε αυτές.

Στην έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων παραπέμπεται ακόμα και ο καθορισμός των διοικητικών κυρώσεων για την παραβίαση των όρων λειτουργίας, των κανόνων ασφαλείας, των περιβαλλοντικών όρων!

Επίσης, σημαντικές ενστάσεις εκδηλώθηκαν για την άρνηση της κυβέρνησης να συμπεριλάβει στο νόμο το αίτημα των φορέων για ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα,ως απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου μια επιχείρηση να ενταχθεί στο μητρώο επιχειρήσεων της Ζώνης. Το αίτημα αυτό ήταν καθοριστικό για τη λύση των σημερινών προβλημάτων και ο τρόπος που το χειρίστηκε η κυβέρνηση εγκυμονεί κινδύνους, καθώς υπάρχουν επιχειρήσεις που εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά και "αεριτζήδες", που δεν πληρώνουν δραχμή για ασφαλιστικές εισφορές.

Τα σωματεία είχαν επίσης καταθέσει διαφορετικές προτάσεις για ζητήματα προσωπικού και εξοπλισμού των ναυπηγοεπισκευαστικών επιχειρήσεων, ωστόσο ο νόμος δεν ορίζει ελάχιστο αριθμό μόνιμου προσωπικού που θα πρέπει να απασχολείται σ' αυτές τις επιχειρήσεις, όπως και ελάχιστου εξοπλισμού, στη λογική των θέσεων των εργαζομένων. Οι προτάσεις των τελευταίων συνδέονται με την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, καθώς και με την ύπαρξη κατάλληλης υποδομής και εξοπλισμού, για την προστασία της ζωής των εργαζομένων, σε ένα χώρο ιδιαίτερα επικίνδυνο και με μακρύ, θλιβερό κατάλογο θυμάτων.

Τις θέσεις αυτές χρησιμοποίησε σε μεγάλη έκταση το ΚΚΕ, στις παρεμβάσεις του για το νομοσχέδιο. Για το θέμα των Προεδρικών Διαταγμάτων, ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας,στη σχετική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, τόνισε χαρακτηριστικά ότι "είναι γνωστή η τακτική της εκάστοτε κυβέρνησης, και της σημερινής, να επιδιώκουν να έχουν λυμένα τα χέρια, παραπέμποντας τα πάντα σε ΠΔ". Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι "αρνούμαστε να δώσουμε εν λευκώ εξουσιοδοτήσεις σε οποιονδήποτε και ακόμα περισσότερο σε μια κυβέρνηση που η πολιτική της υπηρετεί με ιδιαίτερη συνέπεια τα συμφέροντα του μεγάλου, ντόπιου και ξένου, κεφαλαίου".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε με έμφαση, ότι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στο πρόβλημα οδηγεί στο σοβαρότατο κίνδυνο διαιώνισης της σημερινής κατάστασης. Μιας κατάστασης που χαρακτηρίζεται από τη σκανδαλώδη εύνοια της κυβέρνησης προς αυτούς που λυμαίνονται τα μεγάλα ναυπηγεία της χώρας.

Ανάμεσα στα άλλα, οι παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή είχαν να κάνουν με την ανάγκη, ο ελάχιστος αριθμός απασχολουμένων σε αυτές τις επιχειρήσεις να είναι επτά εργαζόμενοι, μόνιμα απασχολούμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Πρότεινε επίσης τη συγκρότηση επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των εργαζομένων, για τον έλεγχο του Μητρώου των επιχειρήσεων.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org